Котка – подпалена жива, кон – убит с пръти… Кога ще има затвор за това?

Плакат срещу насилието над животни от миналогодишната кампания на „Град за отговорни хора“.

В края на март снимките на кучето Мима, осакатено от човешка ръка, обиколиха медиите и шокираха обществото. Жестокостта накара хиляди хора в Интернет да поискат насилието срещу животни да бъде окачествено като престъпление, което се наказва със затвор. Мима все още е жива, за нея се грижат в домашни условия в Русе, състоянието й се следи от лекари и се набират дарения за лечението й. Още не е ясно дали някой ден ще може да проходи с протези. Това, което е сигурно обаче, е че образът на кучето с отрязани крака, ще се превърне в емблема на набиращото скорост движение срещу насилието над животни.

От миналата година граждански организации алармират за случаи на особена жестокост, проявена към животни. Защото историята на Мима съвсем не е единствена, а човешкият ум не познава граници. И понякога намира за забавно да подпали жива котка или да размаже главата й с камък, да залее куче с киселина или да го насече с брадва, дори да убие кон, забавлявайки се от гледката. В сайта на гражданската организация „Град за отговорни хора” (city4people.eu) са описани десетки подобни истории, документирани със снимки, които могат да те накарат да намразиш човешката раса.

Кучето Мима, чиито крака бяха отрязани от човешка ръка. Снимка: city4people.eu

Ветеринарната лекарка Мила Бобадова, една от основателките на „Град за отговорни хора”, в десетгодишната си практиката неведнъж се е сблъсквала със случаи на пострадали от човешка ръка животни. „Имали сме котка, подпалена от група хлапета, просто ей така, защото е забавно да тича в нощта като факла. Впоследствие я настанихме в нашата клиника, след което, слава на Бога, се съвзе, кожата зарасна, но имаше проблеми с вестибуларния апарат, най-вероятно заради шока, който е изживяла. Хора в Интернет ни докладваха за кон, пребит с пръти. Има и видео, в което се вижда как конят умира, а зад кадър се чува кикот. Миналата година основният ни случай беше с Евгени Аспидов, който хранеше едни отровни змии с животни, обявени за осиновяване. И дори си позволи наглостта да снима акта, при който змията се храни с тези котета и да пусне снимките в Интернет”.

Що за човек трябва да си, за да осиновиш коте и да нахраниш с него отровната си змия? „Насилниците обикновено са хора, които имат проблем с егото си – обяснява Бобадова – не могат да демонстрират сила, по някаква причина не се чувстват пълноценни и обикновено са изтъкани от комплекси. Едно насилие върху по-слаб индивид ги запълва с тези усещания, че са силни, че имат мощ. Да насилиш дете, жена или животно, това е абсолютно идентично нещо. А границата е много тънка и се преминава много лесно…”.

Д-р Мила Бобадова и кучето Джада, което е било блъснато от кола и задните му крака са пострадали. В момента за него се грижат във ветеринарната клиника, където работи Бобадова. Снимкa: авторката

Малко след като медиите огласиха случая с осакатената Мима, от моста на магистрала Тракия провисна трупът на обесено куче. Публична екзекуция, станала пред очите на десетки преминаващи оттам шофьори. Дори и извършителят да бъде открит, единственото, което може да му се случи в момента, е да получи глоба между 250 и 500 лв. „Да разчекнеш котка или да обесиш куче от мост, е същото като да пресечеш на червено – казва д-р Бобадова – На всичкото отгоре до момента нямаме информация за наложена глоба. Има драстични случаи, по които и медиите гърмяха, ако помните село Мугла, където се убиваха малки кучета, и се варяха и се ядяха, или обичая „тричане”, при който кучето се завързва на въже и се върти. Това са случаи, по които са пуснати жалби и службите са се задействали, но никой не е глобен”.

Именно заради това от миналата година „Град за отговорни хора” се борят за инкриминиране на проявите на особена жестокост към животните и организирането на боеве с животни. В началото на 2009 г. събират повече от 31 хиляди подписа и изпращат Петиция с подписка до Народното събрание, Министерството на правосъдието и представителството на Европейската комисия. В резултат през април българският парламент криминализира само организирането на боеве с животни. От организацията обаче не са се отказали да се борят за каузата, която събира все повече поддръжници. Случаят с Мима се превърна в емблема на насилието срещу животни, което хората безнаказано упражняват.

Кучето Джада е било блъснато от кола и днес задните му крака са деформирани. Снимка: авторката

В социалната мрежа Фейсбук се появи група, искаща затвор за мъчителя на кучето и за кратко време събра повече от 200 хиляди последователи. Доброволци и различни граждански организации се активизираха, за да продължат кампанията за инкриминиране на проявите на особена жестокост срещу животни. Медиите също не останаха безразлични, а министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща да внесе предложение за промени в Наказателния кодекс.

„В Закона за защита на животните има един член десет, в който много добре е описано какво е особена жестокост. Единственото ни желание в момента е този текст да влезе в Наказателния кодекс” – обяснява Бобадова. Така проявите на особена жестокост към животни ще бъдат окачествени като престъпление, което ще се преследва от полицията и ще се наказва не само с глоби, но и със затвор. Може би тогава решилите да се забавляват, гаврейки се с някое беззащитно животно, ще се замислят, че постъпката им може да има неприятни последствия.

Въпреки обществената подкрепа обаче, не всички са настроени позитивно към подобни кампании. В Интернет форумите не са рядкост коментари от типа: „Значи прасета може да колим, а за кучетата ви е жал”. Бобадова обаче уточнява, че кампанията обхваща всички животни:  „ кучета, котки, коне, катерички, всички. Не говорим за храненето, кой яде месо и т. н. – там си има нормативни уредби, описано е много подробно как трябва да бъде умъртвено едно животно, когато ще е за храна. Аз не мога да накарам някого да не яде месо. Тук говорим за насилие. А то трябва да бъде низвергнато във всичките му измерения”.

Д-р Мила Бобадова. Снимка: авторката

Срещат се и коментари по повод това, че се хвърлят твърде много усилия в името на животните, вместо да се мисли за хората. Насилието над животни обаче не е просто драма, измислена от любителите на кучета и котки. „Световни криминоложки институти и хора, които правят профили на особено жестоки убийци казват, че над 80% от тези престъпници, които имат досие за убийство, изнасилване и т. н., имат в миналото си история с насилие над животно. Тоест – не всеки, който е насилил животно, утре ще убие човек, но обратното е в над 80% в случаите. Така че окачествяването на особената жестокост към животните като престъпление би могло да се приеме като превенция на особена жестокост над хората впоследствие”, казва Бобадова.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.