Салим живее в България 89 г. без паспорт – при царе, комунизъм и ЕС

Салим Салимов в коридорите на съда в Харманли, който реши да му издадат акт за раждане. Снимка: авторът

Салим е роден е през 1921 г., живял е 23 години в царска България, 45 години по време на комунизма, 18 години при т.нар. демократичен преход, 3 години в страна член на Европейския съюз… И през всичкото това време – без паспорт, без какъвто и да е документ, че съществува. Оказва се, че в България е възможно човек да изживее живота си така при няколко смени на режими, окупации, различни власти и правителства. Все едно, че го няма.

Салим Салимов Салимов (кой знае дали така е точното му име) е глухоням. Роден е в село Остър камък, Харманлийско, но живее в Кортен. Сега ще получи за пръв път през живота си някакъв документ, че съществува. От нищото – направо с лична карта с биометрични данни. Два дни преди Великден съдът в Харманли постанови, че от общината трябва да издадат на Салим акт за раждане, с който вече може да си извади лична карта и да стане пълноправен граждани на България и ЕС.

Салим дойде лично в съда, воден от трима свидетели и адвокат. Свидетелите се оказаха много по-млади от него – родени през 40-те и 50-те години. Те заявиха пред съдията, че познават Салим от години, че живее в село Кортен, където се е преселил при роднини през 1958 г. И за всичкото това време е бил пастир, седял е по баирите край село с овцете и никой не се е сетил да го пита за паспорт, за някакъв документ. Салим не е съществувал в нито един държавен списък или регистър в някоя община, дори в родното си село Остър камък.

Салим Салимов. Снимка: авторът

Именно затова е нужно решение на съда, за да му издаде общината акт за раждане. Свидетелите отговориха на въпрос на съдията, че Селим е празнувал рожден ден на 1 януари. Самият той само гледаше в залата на съда, без да може да каже нищо. Съдията беше съвсем сериозен, все едно му се случва всеки ден да издава решения за такива случаи. Селим сякаш разбра, че правят нещо добро за него, защото леко се усмихна след като съдията обяви решението.

Свидетелите казаха, че досега вероятно документ не му е бил необходим. И до ден днешен жизненият старец не е получавал нито пенсия, нито други помощи от държавата. Адвокатът обясни извън залата на съда, че роднините са решили да го регистрират и той да получи пенсия. Като глухоням години наред е можел да получава помощи, но защо никой не се е сетил да поиска това, нямаше кой да обясни. Всички от семейството на Салим са починали, останали са само по-далечни роднини.

Салим се радваше на вниманието, с което е заобиколен в съда и се оживи особено, когато го щракнах с фотоапарата, седнал в коридора пред съдебната зала.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.