Арестите като антикризисна мярка? Напротив – по-лошо става

Това е най-голямата антикризисна мярка, каза премиерът Борисов неотдавна, по повод разследванията за корупция и зачестилите арести. На пръв поглед звучи логично – ограничаваш местата, откъдето изтичат пари, плашиш крадците, те не смеят и т. н.

Но Борисов греши – с показните арести той ще докара още по-голяма криза. Те имат пряк негативен икономически ефект. Защо?

България е страна, в която около 40% от икономиката е в сянка. Това е търговия, бизнес, разплащания, извън данъците. Този процент намалява постепенно от години, някои твърдят, че слязъл към 30%, но това е пресилено. Основният дял от икономиката в сянка е производство, продажби и услуги, които не се декларират. Тоест – легални фирми не декларират част от продукцията си и бизнеса си. Това им помага да оцелеят. Специалистите твърдят, че в криза обикновено делът на икономиката в сянка се увеличава. И благодарение на това много хора имат препитание, получават някакви пари.

И в момента много фирми плащат на хората си официално минимална работна заплата, а на ръка им дават няколко пъти повече. Много фирми плащат дребни рушвети на общинари, за да развиват дейността си. Други чакат някакви разрешителни или лицензи, придвижват някакви проекти, които зависят от администрация.

И в тази обстановка на страх, която създават Борисов и Цветанов с милицонерските си акции, голяма част от бизнеса, който е съществувал с дребни или по-едри нарушения на закона, ще замре. Много фирми ще спрат дейността си или няма да започнат инвестиции, защото и те, и общинари са уплашени, че някоя поръчка за нещо или размяната на рушвети може да ги вкара в новините с белезници. А досега това е бил единственият начин да си осигурят някакво разрешително и др. Например много обекти ще останат без акт 16 – както е известно тези актове се бавят с години, най-често поради рекет от чиновници, които очакват да им бутнат. Така е с десетки други видове разрешителни и лицензи.
Но, най-важното – много работодатели ще се уплашат работниците им да не ги натопят, че им плащат на ръка и ще предпочетат да ги съкратят и да свият дейността.

Могат да се изреждат много конкретни примери. Въпросът не е държавата да разрешава и поощрява беззаконието и сивата икономика. Въпросът е да не създава обстановка на страх с демонстративни арести. Може да арестува – за подкуп или друго – тихо и кротко, без показност – колко сме страшни, падни на земята.

Сивата икономика се свива постепенно през последните години и този процес трябва да продължи постепенно. Но вместо да уплаши контабандистите и наркодилърите, които генерират най-мръсните пари, с които пък се плаща на полиция, съдебна система и т. н., Борисов най-много атакува лекарите, инфраструктурните проекти, министър, който доставил нещо си. Дали някой министър ще се осмели да предложи инфраструктурен проект вече? А такива проекти са една от антикризисните мерки. Сегашният премиер говори за тях като за най-голямата далавера. Дали фирма ще разчита повече на държавна поръчка, като не й плащат?

Със сегашната политика на правителството България затъва в криза много по-страшна, отколкото обективно можеше да затъне. При криза умният овчар търси паша за стадото, вместо да го коли и да му намалява сеното. Бедата е, че имаме пожарникар, а не овчар като водач.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.