Седем години разоръжаване пред Русия и САЩ

Барак Обама и Дмитрий Медведев. Снимка: Белия дом

На 8 април руският президент Дмитрий Медведев ще пристигне в Прага, където заедно с президента на САЩ Барак Обама ще подпише съдбоносен договор за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ). След десет кръга преговори в пълен формат, наблюдавани лично от Медведев и Обама, вече е сложена точка на работата върху договора за СНВ.

„Това е огромно събитие, което ще повлияе най-дълбоко и позитивно разглеждането на много други въпроси от нашите страни. Въпроси, които реално вълнуват не само големите чиновници, но и обикновените хора – заяви Сергей Приходко, помощник на руския президент. – Договорът ознаменува прехода на взаимодействието между Русия и САЩ на по-високо равнище, полага основите на качествено нови стратегически отношения между двете държави.“

Споразумението, подготвено за подписване, представлява обемист пакет от документи, общо над 160 страници, който включва самия договор, клаузи, които го конкретизират, и протокол, който регламентира реда за неговото изпълнение. Има и приложения към протокола, които уточняват допълнително всевъзможните нюанси на споразумението. Някои приложения не влизат в пакета, чието подписване предстои – те ще могат да бъдат доработвани от експертите и след подписването. Ще бъде създаден и специален орган – двустранна консултативна комисия, която ще осигурява жизнеспособността и ефективността на договора и ще избистря евентуалните неясни моменти.

Положенията на договора предвиждат всяка страна да съкращава и ограничава своите СНВ с оглед седем години след влизането му в сила и занапред общите им количества да не надхвърлят:

– 700 единици междуконтинентални балистични ракети (МБР), балистични ракети на борда на подводници (БРП) и тежки бомбардировачи (ТБ) в състояние да бъдат приведени в бойна готовност;
– 1550 единици бойни заряди за тях;
– 800 пускови установки на МБР и БРП, а също и ТБ в в състояние да бъдат приведени в бойна готовност и в резерв.

„Това равнище е определено по наша инициатива, то ще позволи да се ограничи „възвратният потенциал“ (свалените от въоръжение, но неунищожени бойни глави, каквито според руски медии имат предимно САЩ – бел. ред.) и ще е добър стимул за ликвидиране и преоборудване на средствата, използвани в стратегическите нападателни оръжия“, заяви за „Известия“ експерт, близък до преговорите.

Същевременно заложените в договора „цифрови параметри“ (както се изразяват военните) ще осигурят възможността да се запази и развива руската групировка стратегически ядрени сили. Експертите са убедени, че необходимото равнище на възпиране ще бъде гарантирано. Нека припомним, че днес САЩ разполагат със 798 балистични ракети и стратегически бомбардировачи, а Русия – с 566. Общият брой на пусковите установки за САЩ е 1188, а за Русия – 809. САЩ предстои да демонтират 4500 бойни глави, а Русия – 3900.

Вашингтон направи отстъпка на Москва и в крайна сметка обвърза нападателните стратегически въоръжения с отбранителните. Първоначално впрочем президентите се бяха споразумели, че противоракетната отбрана е обект на диалог в друг формат. Кремъл обръща внимание, че договорът се сключва „при положение, че в момента страните разполагат със съвсем определени равнища на стратегическите отбранителни системи“. Съответно, ако се промени равнището на отбрана за едната страна, другата ще може да повдигне въпроса за по-нататъшното си участие в съкращаването на стратегическите нападателни въоръжения. В превод от дипломатически език това означава следното: ако Вашингтон разположи системи за противоракетна отбрана в Източна Европа, Москва замразява действието на договора.

Основната трудност около договора обаче не опира до обвързването между нападателните и отбранителните въоръжения, а до процедурата на ратификация. Веднага след като Дмитрий Медведев и Барак Обама сложат под документа своите автографи, ще започне процедура за неговото ратифициране от Държавната дума, Съвета на федерацията и Сената на САЩ. В идеалния вариант процесът би трябвало да протече синхронно, но е необходимо да бъдем реалисти.

„Естествено, за нас е важно документът да бъде разгледан горе-долу синхронно, без обаче да сме изправени пред задачата за ратификация в един и същи ден, каза Сергей Приходко. Днес поддържаме с американците отношения от различно качество. Имаме си много повече доверие отпреди. Нямаме усещането, че другият ще ни „метне“.“ Според Кремъл, „ако ратификацията не съвпадне по време, това не е никаква трагедия“. „Въпросът не е от политически характер, подчерта Приходко. Двете страни вече проявиха политическа воля: договорът бе подготвен с много трудна, но открита съвместна работа.“

Помощникът на руския президент обаче смята, че документът ще срещне съпротива от „ястребите“ и в двете държави. „На един етап и двете страни за жалост подцениха цялата активност и ангажираност на хората, които не желаят развитие на руско-американските отношения. Мнозина от тях използваха критиките си към бъдещия договор като инструмент за нагнетяване на политическо напрежение между двете държави“, заяви Приходко.

При всяко положение за церемонията по подписване на договора в Прага ще пристигнат внушителни делегации, включващи чиновници и военни от двете държави. Веднага след нея Медведев и Обама ще дадат пресконференция. После на двустранни преговори ще бъде обсъдена и дата за ответно посещение на Дмитрий Медведев в САЩ. Ще припомним, че Обама бе на официална визита в Русия миналото лято. Руският лидер може би ще посети САЩ горе-долу през същия сезон – през лятото или наесен.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.