Как прокурорът Роман Василев стана толкова богат – над 500 хил. лв. приходи за година?

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев на корицата на списание „Правен свят“. Портрет: Огнян Панов

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев, който се прослави с репликите си при ареста на бившия военен министър, е може би най-богатия прокурор на републиката. За 2008 г. е декларирал 450 000 лв. от продажба на ½ идеална част от имот в кв. “Манастирски ливади” в София и 70 000 лв. от акции и дивиденти, спечелени на Фондовата борса.
Данните са публикувани в обстойно интервю с прокурора в сп. “Правен свят” от ноември миналата година и на никого не направиха впечатление.

Според обясненията на прокурора Роман Василев, строителна фирма е купила къщата, а той бил прагматик и предвидил спада на имотния пазар. Родителите и братът на прокурора имат строителен бизнес, строят предимно промишлени обекти, но и вилно селище в Кладница, според обясненията на прокурора.
А за да спечели 70 000 лв. на фондовата борса, прокурорът Василев трябва да е играл с поне 150 хил. лв., и да постигне печалба от около 50%. Това не се удава и на някои дилъри, които само с това се занимават по 16-18 часа на ден.
Е-вестник ще проучи декларацията на прокурора и за 2009 г., за да се увери дали е продължил успешната си игра на борсата.

Кой е Роман Василев и как стана толкова богат и успешен прокурор, преди да се издъни в злополучния арест? Човек не може да не си зададе този въпрос, като проследи кариерата му. Роден е в Пазарджик, завършва там механотехникума (в сп. „Правен свят“ пише, че е завършил английска гимназия, вероятно той така твърди), а след това икономика в Санкт Петербург през 1989 г. Две години след това започва работа в Националната служба за сигурност и задочно завършва право в Югозападния университет в Благоевград, който не се слави като най-престижния за юридическо образование. Там например са завършили задочно право и Дилян Пеевски, и братя Галеви, и един от основателите на ТИМ – Марин Митев и други герои на прехода.

През 2000 г. Василев става следовател, през 2005 г. – прокурор в градска прокуратура, след което е избран за зам.-градски прокурор. Някой смятат, че е по-важен от самия градски прокурор Кокинов, който, въпреки че му е началник, свирел втора цигулка в градската прокуратура. А тя гледа най-тежките дела – срещу Маргините и куп други т. нар. знакови фигури от престъпния свят.

Подобаващо за богат човек Роман Василев винаги е облечен в костюм и обувки за по няколко хиляди лева, твърдят хора които са го срещали често.
В e-vestnik миналата година получихме доста нелицеприятен текст за Роман Василев. Авторът му беше колега от седмичен вестник, който не успял да го публикува при тях по различни причини, отказали му и в още един вестник. За съжаление и ние му отказахме, поради някои колегиални съображения, а и защото не бяхме сигурни, че може да докаже твърденията си за прокурора. В него например се внушаваше, че декларираните му високи доходи не са случайни. Нещо, което няма как да се докаже. Но, любопитното е, че и никой не се поинтересува, след обявяването на тези доходи.

Сега на Василев му предстои наказание и вероятно понижение в службата. Но той спечели симпатиите на мнозинството българи. За съжаление у нас масовата публика иска зрелища, а премиерът Борисов и вицето Цветанов му ги дават в изобилие, за да тушират недоволството от други неща.

Някои наблюдатели обаче смятат, че изявата на Роман Василев в този полицейски екшън не е изблик на пазарджишки манталитет. Тоест – не е случайно изпускане на нервите, както твърди вицепремиерът Цветанов. Според тях това е внимателно премислен ход, в който Василев участва. На медиите е предоставен монтиран видеозапис, в който съвсем ясно се чуват репликите на прокурора, с които той кара арестанта, на когото вече са поставени белезници, да падне на колене. Полицай изпълнява нареждането и натиска арестанта, размахвайки пистолет към главата му – на човек, вече закопчан с белезници.

Прокурорът Роман ВАсилев във фотосесия за списание „Правен свят“. Снимки: „Правен свят“ – Огнян Панов

Самият Василев е бил два пъти на кратки обучения-семинари в САЩ и много добре знае какво ще му се случи там, ако вместо да прочете правата на арестанта, го нарече “абсолютен престъпник” и в медиите излъчат запис на който го кара да пада на колене, след като са му сложени белезници. Американците се възмутиха, че след ареста на Саддам Хюсеин, той беше показан в кадри от медицински преглед, в който го карат да си отваря устата и дори президента Буш изрази съжаление. В САЩ, където по принцип полицаите доста по-активно използват оръжие при арест или проверка, правата на арестанта обаче се спазват с изумителна стриктност.
От гледна точка на правовата държава тази сцена е толкова драстично нарушение на закона, че дори българската полиция, която не се слави с много интелект, не би изпуснала несъзнателно такова нещо в медиите. Във видеозаписа се чува още нещо – дебелашките оригиналности на Василев върху библията – “Днес е велики Четвъртък. Чудесен ден да разпънем тримцата“ – казва той, имайки предвид тримата арестувани – Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Видеозаписът не е даден на медиите случайно, смятат анализатори, според които има няколко възможни обяснения за това. Едно от тълкуванията е да се провокира недоволство у хората, че наказват прокурора – с този запис наказанието му е гарантирано. Това е част от стратегията на Цветанов да създава настроения срещу съдебната власт, в което му помага Роман Василев като стар контраразузнавач.

Има и съвсем противоположни тълкувания – че Василев съзнателно създава удобни мотиви за защита на Цонев от адвокатите му в съда. Същевременно така го прави жертва, на която съчувстват.

Каквито и версии и тълкувания да има за случая, резултатът е следният – един богат прокурор на средна възраст се превръща в очите на простолюдието в борец срещу мафията, без реално да е такъв. Аналогиите с известни италиански прокурори борци против мафията просто не издържат.
Вторият ефект е, че един бивш министър, обвиняван за фирми и поръчки, предизвиква съчувствие с начина по-който го арестуват.

И двата ефекта от изпълнението на Василев не са добри за обществото. Но за него са добри. Наказанието му ще бъде леко, а освен това е без значение. Василев вероятно ще премине към изпълнителната власт, евентуална кариера на политик също му е гарантирана.

В България героите винаги са измислени. И са със съвсем лъжлив образ.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.