Великобритания влиза в жестока изборна битка

Жителите на Великобритания разполагат с месец, за да решат на 6 май кой ще ги управлява. Британският премиер Гордън Браун отиде в Бъкингамския дворец, за да даде старт на най-жестоко оспорваната предизборна кампания от десетилетия. Браун помоли кралицата да разпусне парламента в понеделник и посочи 6 май като датата, на която избирателите да решат съдбата му.

Формалностите между премиера и монарха траят само няколко минути, но отбелязват началото на най-нетърпеливо очакваното противопоставяне, откакто през 1997 г. либералът Тони Блеър прекрати 18-годишното управление на консерваторите, и на най-оспорваната избирателна битка, откакто консерваторът Джон Мейджър разгроми през 1992 г. лидера на либералите Нийл Кинък, пише „Таймс“.

Предизборната кампания ще се води с манифеста на лейбъристите, който обещава смели инициативи за реформиране на държавните услуги и „национално обновяване“, пише „“Гардиън“. Изданието се е сдобило с текста на манифеста, в който партията на Браун обещава, че евентуално четвърто правителство на лейбъристите, което само по себе си ще е прецедент в историята на партията, ще действа по-смело по въпроса за държавната намеса в пазарите и ще извърши мащабни конституционни промени. Манифестът предвижда също една радикална промяна – работата на неефективните полицейски служби да се поема от други подразделения, които се справят добре.

Започва четириседмична френетична кампания, пише „Гардиън“. Вестникът цитира проучване, извършено съвместно с Ай Си Ем, според което Лейбъристката партия иззема от подкрепата за Консервативната партия и все още има шанс да спечели повечето места в новия парламент. Анкетата дава на торите преднина само от 4 процента – много по-малка в сравнение с последните проучвания. Само за една седмица подкрепата за лейбъристите се е покачила на 33 процента, а тази за консерваторите е спаднала до 37 на сто. Тези цифри може да означават, че на лейбъристите няма да им достигнат 30 места за пълно мнозинство в парламента, а дори торите да се представят по-добре от средното ниво, лидерът им Дейвид Камерън трудно ще си осигури стабилна парламентарна основа, която да го доведе на власт.

И двете големи партии може би в крайна сметка ще зависи от Либералните демократи, които имат подкрепа от 21 процента, отбелязва „Гардиън“. В началото на предизборната кампания обаче, в която вероятно ще има повече проучвания от когато и да било в британската политика, на резултатите от днешното проучване трябва да трябва да се гледа предпазливо, освен ако не бъдат потвърдени от други сондажи, пише изданието.

„Избори 2010: фронтовата линия е начертана“, извежда в заглавие вестник „Дейли телеграф“. Според вестника Гордън Браун и Дейвид Камерън ще представят две различни визии за бъдещето на Великобритания. Премиерът ще предупреди, че избирателите не могат да си позволят да се доверят на консерваторите и че хората са работили твърде много, за да позволят на торите да върнат страната на пътя на рецесията. Камерън пък ще заложи на твърдението, че се бори за „онеправданите“ – асоциация с предизборното обещание на Барак Обама да донесе надежда за нацията.

Консервативният лидер ще заяви, че се бори за множеството онеправдани и пренебрегнати – млади, стари, богати, бедни, черни, бели, гейове, хетеросексуални. „Те започват бизнес, работят във фабрики, обучават децата ни, чистят улиците, отглеждат храната ни и се грижат за здравето ни – за сигурността ни. Те работят усилено, плащат данъците си, спазват закона“, цитира вестникът бъдещото мото на Камерън. „Таймс“ отбелязва, че Дейвид Камерън трябва да спечели 116 места, за да има пълно мнозинство. Ако успее, той ще бъде най-младият премиер от два века насам. Камерън е роден през октомври 1966 г.

Лейбъристката партия няма да спечели парламентарните избори, като води кампания в стил „сигурността е на първо място“, сравнявайки опита на Гордън Браун с липсата на такъв у Дейвид Камерън, пише вестник „Индипендънт“, като се позовава на министъра на бизнеса лорд Питър Манделсън. Манделсън, който ръководи кампанията на Лейбъристката партия, каза, че лейбъристите могат да ентусиазират избирателите, като покажат, че имат големи идеи за справяне с огромните икономически предизвикателства пред Великобритания.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.