Унгария – крайната десница играе с циганската карта

Ройтерс

Сценарият е класически. Унгарската икономика е в криза, голямото ромски малцинство е лесна жертва и една крайно дясна партия, която крещи, че виновни са „циганите измамници“ и „благосъстоятелните мързеливци“ ще бъде големият победител. Ако проучванията на общественото мнение се окажат верни, националистическата Партия за по-добра Унгария (Йоббик) има шанс да стане втората най-голяма партия в парламента след изборите на 11 и 25 април, като отнеме на фаворитите от дясноцентристката партия Фидес очакваното от нея мнозинство от две-трети.

„С крайно популистките си изявления Йоббик може да постави политиката на следващото правителство под натиск,“ каза политическият анализатор Андраш Гиро Сас. „Йоббик може да ограничи народното доверие към следващото правителство. “ Ромите представляват между 5 и 7 на сто от унгарското население и демонизирането им се оказа най-успешната тактика на Йоббик, след като икономическият спад от 6 на сто миналата година остави един на всеки десет унгарци без работа. Най-големите им успехи ще бъдат в места като Озд, в бедните североизточни райони на Унгария. Това е град на стоманената индустрия, изпаднал в трудни времена, където победата им над социалистите, които са държали това място в парламента в продължение на 16 години, изглежда сигурна.

Безработицата в Озд е била над 20 на сто в продължение на години, а една трета от населението е от ромски произход. Йоббик почти победиха Фидес там на изборите за европейски парламент през 2009, като популярността им е нараснала оттогава. „Омръзнало ни е от манталитета на циганите, които считат, че помощите са начин на живот,” казва Андраш Кемач, 27 годишен механик от Озд. ”Йоббик ми харесва, защото открито говори за това.”

Йоббик също се възползва от популярната омраза към политическия елит, включително Фидес, които наричат корумпирани. Йоббик демонизира Европейския съюз и Международния валутен фонд, които настояха за болезнени ограничения на разходите като условие за помощ на унгарския бюджет. При това партията ефикасно използва медиите и интернет, което я прави привлекателна за младите хора, включително студенти, и изпреварва по популярност всички други партии с изключение на Фидес.

Проучванията показват национална подкрепа на Йоббик доближаваща се до 20 на сто сред всички избиратели, направили своя избор. Това я изравнява със социалистите, докато Фидес разчита на около 60 на сто от гласовете на предстоящия вот. Тези тенденции, които разделят гласовете на десницата и крадат гласове и от левицата, подкопават шансовете на Фидес да спечели мнозинство от две трети, което би могло да се превърне в платформа за широки реформи, от които според икономисти Унгария се нуждае. Унгария от години се опитва да окастри раздутия правителствен сектор и да намали публичните разходи. Ограниченията на разходите помогнаха да се постави под контрол бюджетния дефицит, но повечето структурни реформи в публичния сектор започнаха да изостават.

Основната реформа, която се нуждае от две трети мнозинство при гласуване в парламента, създаването на по-рационален модел на мястото на сегашните 3200 местни администрации в Унгария, които управляват болници и училища и са основно перо в разходната част на държавния бюджет. Фидес също така може да се опита да реформира пропитата от корупция система за партийното финансиране.

В Озд проблемите на Унгария и най-вече на ромското население са болезнено очевидни. Падането на комунизма през 1989 доведе до затварянето на стоманодобивния завод на Озд, най-големият работодател в града, което остави 14000 души без работа. Ромите, които са сред най-ниско квалифицираните работници, бяха уволнени първи; мнозинството от тях не са работили от 20 години насам.

Упадъкът и отчаянието доведоха още хиляди от околните села в Озд. Днес една трета от 39-те хиляди жители на Озд са роми, твърди Лайош Берки, лидер на Циганския общински съвет. „Около 1000 от нас имат, повече или по-малко някаква постоянна работа,“ казва Берки. „Останалите живеят от помощи. Има проблеми, това е безспорно. Няколко хиляди цигани могат да създадат истински проблеми.“ В ромското гето в покрайнините на Озд, познато като Хетес, има оживена активност, но не и платена работа. Момчета играят футбол в калта пред разпадащи се домове, докато възрастните секат нелегално събрани дърва за огрев или се разхождат безцелно.

„Аз не държа толкова на помощите,“ казва Дюла Будай, докато стои до единствената работеща чешма, която се използва от 500 роми. „Вземете ни ги, но дайте ни работа, пък тогава ще видим кой иска и кой не иска да работи.“ Кандидатът на Фидес в Озд, Габор Риц, призна в интервю, че проблеми съществуват, но се въздържа да ги определи като свързани с ромите. „Няма причини за опасение от етнически унгарско-ромски конфликт, твърди той. Но може да има продължително напрежение между тези, които получават заплата, и тези които разчитат на помощи.“

Въпреки това, социалистическият депутат от Озд, Ищван Тот, казва,че политиците избягват тези въпроси. „Ние усещаме, че има проблеми, но се преструваме, че те може да изчезнат, ако не говорим за тях,“ заяви той на Ройтерс. „Ние просто се опитахме да разделим ромите по партийна линия, и сега изведнъж осъзнаваме,че Йоббик изигра циганската карта.“ Кандидатът на Йоббик от Озд, Андраш Кишгереи, няма трудности да събере достатъчно поддръжници, за да напълни най-големия театрален салон в региона.

„За 500 години циганите не са успели да се приспособят към културните норми, за да заживеят в мир с мнозинството“, каза той пред събралата се публика. „Девет от всеки 10 престъпника са цигани. Трябва да сложим край на това. Трябва да подобрим обществената сигурност, да създадем работни места. Да ги накараме да работят. Трябва да свържем помощите с работа в общността.” Осемстотинте поддръжници в залата аплодираха бурно всяко негово изявление. Петер Борбаш, 40-годишен чиновник в офис, бе един от тях. „Най после трябва да говорим за циганската престъпност,” каза той. „На хората им е омръзнало. Няма прекалено радикален метод, когато става въпрос да се сложи край на циганската престъпност.”

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.