Защо Путин отиде в Катин с полския премиер?

Доминика Масликовски

Мемориалният комплекс в Катин. Снимка: руниверс

На историческа церемония в руското село Катин руският премиер Владимир Путин и полският премиер Доналд Туск отбелязаха 70-ата годишнина от клането през 1940 г., при което съветските тайни служби са екзекутирали 22 500 полски офицери и интелектуалци. Путин е най-високопоставеният руски политик, който присъства на подобни церемонии, започнали след падането на комунизма през 1989 г. Анализатори окачествиха присъствието му като символичен жест, който може да сигнализира пробив в двустранните отношения.

Полският президент Лех Качински ще отбележи годишнината в отделна церемония на 10 април. При посещението си Туск разговаря с Путин по текущи политически въпроси, а церемонията включва полагане на венци и речи, произнесени от двамата лидери.

Недалеч от Катин, в Смоленск полско-руска група, създадена през 2002 г. за проучване на спорни въпроси в полско-руската история, представи последните си открития пред Туск и Путин. Групата се опитва да постигне отваряне на архивите и в двете страни. Полша иска Русия да публикува документите, с които разполага за катинското клане – едно от най-спорните събития от Втората световна война. Тези документи, според Варшава, са необходими, за да се подведат извършителите на убийствата под отговорност.

Според някои церемониите са сигнал за положителна промяна в полско-руските отношения. Напрежението между двете държави се засили през август 2008 г., когато Полша се съгласи да приеме на своя територия елементи от американската система за противоракетна отбрана. Отношенията останаха хладни, въпреки че американският президент Барак Обама неотдавна се съгласи да замени системата с по-опростен вариант.

Туск заяви, че отправената му покана от Путин е важна стъпка към подобряването на отношенията и че почитането на жертвите в Катин има „много важен символичен аспект“. Твърди се, че Путин е казал на Туск, че знае колко важно място заема Катин в полската историческа памет. „Изключително важен е фактът, че руският премиер ще бъде домакин на церемонията“, заяви маршалът (председателят) на полския Сенат Богдан Борусевиц пред руски всекидневник през февруари. „Досега руските държавници се дистанцираха от такива участия“, отбеляза той.

Полският президент Лех Качински обаче не получи покана, което породи спекулации, че Путин го наказва заради острите му критики срещу Кремъл. Качински е смятан от някои за евроскептик и беше един от най-яростните критици на Москва по време на руско-грузинския конфликт през август 2008 г. Полският президент може да посети Катин, но никой няма да го посрещне, заяви за руското издание на списание „Нюзуик“ представител на руското външно министерство, пожелал анонимност. Той добави, че руският президент Дмитрий Медведев също няма намерение да кани полския си колега.

Качински обаче заяви, че ще отиде в Катин въпреки всичко. „Радвам се, че премиерът ще бъде там“, каза той през февруари, „но най-висшият представител на Република Полша е президентът и аз също ще бъда там“. „Дано ми дадат виза“, добави той. По-късно Качински обяви, че ще ръководи церемония в Катинската гора на 10 април заедно с организации на ветерани и около 300 роднини на жертви от Катин. Той отбеляза, че целта на посещението му не е „да обтяга отношенията с Русия“, а да отдаде почит на жертвите, предаде Полската агенция по печата. Специален влак ще отведе около 400 души до мястото на церемонията. Сред тях ще има роднини на загиналите, скаути, доброволци и полски войници. Ще бъде отслужена меса, а Качински ще държи реч.

Двете различни дати не означават, че церемонията е разделена на две, заяви началникът на канцеларията на Туск Томаш Арабски. Просто ще има една церемония, ръководена от Качински и двустранна визита с участието на Туск и Путин. Церемонии ще се състоят също така в няколко града в Полша, както и в Съединените щати. Във Варшава те ще се състоят на 13 април, признат официално за ден за възпоминание на загиналите. Тогава се навършва и годишнина от деня, през 1943 г., в който германските войски откриват масов гроб в Катинската гора.

Отбелязването на годишнината припомня, че жертвите са били „убити два пъти“, коментира кметицата на Варшава Хана Гронкевич-Валц. „Първият път с куршум в тила, а вторият път – когато паметта им е била изопачена, а впоследствие скрита с надеждата да бъде изличена от историята“. След Втората световна война, когато Полша е управлявана от подкрепяния от Кремъл комунистически режим, съветските власти обвиняват за клането нацистите и прикриват историческите доказателства. Русия пое отговорност за убийствата едва през 1990 година.

В парк в центъра на Варшава ще бъде засаден дъб в знак на почит към загиналите офицери, обяви кметицата. Сред другите церемонии в столицата ще бъдат заупокойна меса, смяна на караула пред Гробницата на незнайния воин, полагане на цветя пред паметник на жертвите във варшавското военно гробище и мултимедиен концерт в Полската национална опера. Образователни материали ще бъдат разпратени в началните училища и гимназиите в цяла Полша. Участници в групи за възстановки на исторически събития, облечени в полски военни униформи от Втората световна война, ще преминат по улиците на Варшава в „Поход на сенките“.

Властите също така ще разкрият имената на над 100 офицери, убити в Катин, чиято самоличност досега не беше публикувана. Останките на тези офицери са били открити от Червения кръст, преди германските войски да се натъкнат на масовите гробове през 1943 година. В библиотеката на Конгреса на САЩ на 5 май ще се състои международна конференция, на която се очаква да произнесе реч бившият съветник по националната сигурност на президента Джими Картър Збигнев Бжежински.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.