Бизнесът с депутати или как Яне им го върна

Циркът, който направи Яне Янев с процедурата по остраняването на президента Първанов, обърна внимание на едно особено явление.

Години наред в българския парламент се развива депутатско номадство. Влиза някой в парламента с листата на една партия и излиза с друга. Дори за 4 години има депутати, които минават през 2-3 партии и коалиции. Дори цели партии – влизат с някаква коалиция и излизат с друга.

За пред публиката дават логично обяснение – те били верни на избирателите си, следвали своите принципи и т. н. Всъщност следват далаверата. Някой нещо им обещава, някаква сметка се появява, което повлича депутати и партии в една или друга посока.

Например при предишния парламент БСП и ДПС се опитаха да съставят самостоятелно правителство, като отмъкнаха депутати от “Атака”. Коалицията щеше да бъде двойна. Дори примерът Станишев се закле след първото гласуване за премиер. Но един глас не им стигна за кабинета и те щат – не щат приеха и НДСВ в коалицията. Мнозина наблюдатели и досега смятат, че ако НДСВ и БСП бяха направили самостоятелно правителство – гласовете им бяха предостатъчни за мнозинство – сега нямаше да загубят толкова на изборите. Но това е друга тема.

В сегашния парламент на ГЕРБ също не им достига мнозинство. Правителството се крепи на Костов и Сидеров. И като че ли Сидеров се оказва най-сигурният партньор на ГЕРБ. По един или друг въпрос, в който кабинетът прекалява с милиционерщините и лявата политика, сините може и да не го подкрепят. Затова Яне Янев се превърна в проблем. Не ще да подкрепя ГЕРБ. И беше направен опит проблемът да бъде решен по стария начин – да го напуснат депутати.

Първо се отлъчи Марио Тагарински, стар номад в политиката. Стана независим, но на практика гласува с ГЕРБ. Така РЗС престана да бъде парламентарна група, разпадна се поради липса на достатъчен брой депутати. Честолюбивото Яне явно не е преглътнал унижението председателката Цецка да го изгони от помещенията, които се полагат на парламентарна група.

И Янето поведе акции срещу правителството. А това, изглежда, не се хареса на хората от ГЕРБ. Така на 10 март Яне направи някакъв митинг срещу правителството, воден от депутатите си, а на 11 март един от тях – някой си Чукарски – обяви, че напуска групата на РЗС. Предишния ден бил на митинга и викал “Оставка”, а на другия ден вече е убеден, че не трябва да иска оставка и трябва да работи в парламента, за да бъде верен на избирателите си…

Така логично се стигна до несъстоялото се отстраняване на Първанов. Срещу президента се обединиха 4 партии на ръба на т. нар. квалифицирано мнозинство. Когато се присъедини Яне Янев с неговите депутати, работата изглеждаше сигурна.

Но в деня на гласуването, в едно тържествено заседание, в което се бяха приготвили да блеснат на трибуната оратори от всички партии, Яне Янев с хората си не влезе в залата и ги направи смешни. Телевизията предаваше пряко едно безсмислено заседание, в което ГЕРБ и “Атака” не изглеждаха никак блестящо.

Янето им го натагарински и начукарски, с две думи – върна им го тъпкано.

Голям цирк в парламента. Но политика няма.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.