А полицията кога ще спазва закона? Поне за движение по пътищата

Полицаи с полицейска кола на дежурство. Основната работа на патрулиращите е да се скатават по време на дежурства и да се показват, като ги извикат по радиостанцията. А вечер седят на гюме на входовете на кварталите, за да рекетират шофьорите за алкохол. Заедно с показните акции тип „долу на земята“, дали МВР ще се сети да накара редовите полицаи да спазват закона и да си вършат работата – да патрулират, да пазят хората и жилищата им, вместо да събират рушвети и да се скатават? Снимка: архив на e-vestnik от блока „Виж ченгетата“

Б. р. – Преди дни полицейска кола се блъсна в линейка в с. Самоводене край Търново и двама полицаи загинаха, а 5 души бяха ранени. Свидетели твърдят, че колата поднесла, случаят може да не е нарушение на правилата за движение. Но като опасност по пътищата често се проявяват именно полицейските коли, които драстично нарушават закона за движение по пътищата. Това е повод за следващия коментар в блога Пещерата на неандерталеца.

Днес една полицейска потегли без мигач точно пред идващият автобус 86. Автобусът почти се качи отгоре ѝ, за щастие успя да спре. После демонстративно бавно полицаите пълзяха напред, непозволявайки на автобуса да стигне до близката спирка. Най-накрая пак без мигач завиха в първата пресечка вляво, тогава вече ускориха, принуждавайки няколко пешеходеца да притичат. Не се сетих да запиша номера на колата, но ако някой шеф в МВР прояви интерес, не би било трудно да открие, коя кола е била в 8 и 20 точно на ул. „Народни будители“, идвайки от посока „Илиянци“.

Не че някой ще се заинтересува, или ще си направи труда да търси сметка на нарушителите. Защото в случая полицаите неколкократно нарушиха закона за движение по пътищата. (Да отбележа, колата беше без запалени сигнални светлини, така че би трябвало да спазва всички правила, които се отнасят и за останалите).

Та господата управляващи, ако действително желаеха да променят нещо в държавата, би трябвало да започнат със спазването на законите. И то най-напред да се спазват законите от тези, които следят за спазването на законите. Като да речем, полицаите. Или съдиите и прокурорите. Или министрите.

Арестите на бивши минстри, може да има някакво значение, но по-важен е контролът над сега действащите. А разните циркови изпълнения – „легни“, „падни“, „направи 100 лицеви опори“ и т. н. пред камера са меко казано излишни. И безполезни. Ще си спестя по-твърдия изказ. Засега.

Но явно целта е да се осигурят на населението зрелища, които да изглеждат достатъчно убедителни. А за реда в държавата и за бюджета, и за разни други дреболии, като да речем здравеопазване или образование, кого го е грижа.

И най-успешно се имитира дейност.

––––––––––––––-
Виж още текстове в блога Пещерата на неандерталеца

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.