В десетката: Борисов срещу енерго-дружествата – лъжа, граничеща с лудост

Бойко Борисов в славните му времена като главен секретар на МВР. Снимка: Булфото

Днес премиерът на България Бойко Борисов се закани да развали сделките за приватизация на електроразпределителните дружества. Намерение, повече популистко и играещо по тънката струна на шантавия български манталитет, отколкото подплатено със здрав разум и държавническо мислене.

Несъмненно премиерът се е целил отново в прословутия си рейтинг, разчитайки на недоволството на народа спрямо чуждестранните изедници от E.ON, EVN и CEZ, наливайки масло в огъня с приказките си за неимоверно високите цени и видите ли скритите печалби и невнесени дивиденти в държавния бюджет.

Само че, по стар изпитан принцип, премиерът Борисов скри огромна част от истината в името на популизма и едничкия си рейтинг, който му е останал да го крепи. Истина, която не е приятна за Борисов и която не му върши работа в поредното безумно начинание. А тя, истината, е елементарна.

Тези прословути електроразпределителни дружества бяха продадени в открита процедура и бяха постигнати едни от най-високите цени по отношение на абонат. Продажбата бе извършена съгласно изискванията на Европейския съюз и абсолютно по правилата. Това се потвърждава и от казаното от Енрико Виале, изпълнителен директор на „Енергийна компания Марица изток 3“, която е собственост на италианския енергиен концерн „Енел“, който тогава не успя да се класира и закупи пакет от ЕРП. Оставяме настрана факта, че в бюджета на страната влязоха 693.2 млн. евро. В страната влязоха сериозни европейски енергийни компании и сериозни инвеститори, което бе положителен знак и за останалите играчи на инвестиционния пазар.

Колкото до цената на електроенергията, за която днес премиерът Борисов говори надълго и нашироко, това отново е евтин популизъм и дрънкане на ръждясали оръжия. И естествено много лъжи и тотално скриване на истината. Интересно, защо господин премиерът спести на медиите и гражданите на страната, че цената на електроенергията в България не се определя от компаниите, собственици на електроразпределителните дружества, а от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Простата и елементарна истина е, че тези цени, срещу които днес премиерът Борисов подскачаше и се пенеше, че са високи, в действителност са държавно регулирани цени. Хм, и сега какво – държавата определя високите цени и след това сама скача срещу тях. На мен лично това ми изглежда идиотско тъпо, но явно, че е изгодно, за да му се вдига… рейтинга на премиера.

Колкото до прословутите дивиденти – отново евтин популизъм, граничещ с лудост. Господни Борисов, държавата все още има 33% собственост в тези дружества, има представители в управителните съвети. Ами на мен ми намирисва на некъдърност на държавата и нищо повече.

Та така, в името не евтиния популизъм и в гонитба на рейтинги премиерът Борисов спести много истини и безочливо излъга българския народ. Спести днес и истината, че днешните му изявления може да доведат до сериозен международен скандал с непредвидими последици за страната. Лудост е толкова елементарно популистки да нападаш по този начин водещи европейски енергийни концерни от сериозни страни – членки на Европейския съюз. Не без значение е и фактът, че с днешните си непремерени и лишени от държавническа мисъл действия правителството на България подаде към инвеститорите страхотно отрицателен сигнал. Едва ли ще се намери разумен човек с пари или както му се казва – инвеститор, който би си вложил парите в държава, чиято икономика се управлява от прищевките на некъдърен премиер, който се интересува единствено от рейтинга си и как да установи неототалитарен едноличен режим на управление в страна – членка на ЕС.

Та така, днес господин Борисов в стремежа си да прибави малко спорни проценти към рейтинга си, който напоследък спада постоянно, стигна до елементарно идиотски популизъм, граничещ с лудост и без да се замисли за бъдещето на България излъга народа. Изглежда обаче за премиера Борисов това е без значение. За него този рейтинг и този евтин популизъм в стил Живков е по-важен и над всичко. Тази поредна порция евтин популизъм, може да има непредвидими отрицателни последици за страната. За сетен път се убеждаваме, че ни управлява човек, който прикрива собствената си некъдърност с популизъм, граничещ с лудост.

От Тунджа. инфо

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.