Тероризъм в Русия – силови мерки ли са нужни?

На станция „Лубянка“ след взрива. Любителски кадри, излъчени от НТВ.

След серията от атентати в Москва, Дагестан и Ингушетия партия „Единна Русия“ ще предложи на президента Дмитрий Медведев да бъдат разширени пълномощията на специалните служби и внедрени нови технически системи за сигурност. Според цитиран във в. „Ведомости“ източник от партийното ръководство, предложенията ще бъдат разработени от депутати, експерти от силовите ведомства и журналисти. „Единна Русия“ ще настоява по-специално да бъде създадена система, чрез която населението да бъде информирано за терористични заплахи.

Никой няма да позволи на депутатите да се месят в работите на силовите структури, убеден е обаче руски политолог, говорил пред вестника. Не бива да се очаква и затягане на гайките в политическата сфера, както стана след терористичната акция в Беслан през 2004 г. – те вече са затегнати докрай, няма и обществена поръчка за подобни мерки, твърди наблюдателят.

Руският академик Николай Лаверов, член на Съвета за сигурност на страната, отговаря пред „Росийская газета“ на „въпроса, станал отново актуален“: Как може обществото и по-специално днешната наука да се бори срещу тероризма, освен като засилва полицейските мерки? Академията насочва усилия към превантивна дейност и предлага мерки, за да не попадат в ръцете на терористи ядрени материали, отровни вещества и бактериологично оръжие. Междувременно в Русия вече е създаден цял арсенал от модерни средства за защита срещу химически атаки. Създават се нови методи за откриване на експлозиви, от каквито има остра нужда днес в Русия. Терористите не признават граници, тъй че РАН действа съвместно с академията на науките в САЩ, с научния комитет на НАТО, разменя информация с американските тайни служби и с други държави, които стават обект на аналогични заплахи, казва руският учен.

Американски експерти успели да убедят академика, че „идентификацията на човек е начин за защита на обществото срещу тероризма“. „Един от важните начини!“ – подчертава той. Американците са готови да издадат лични карти с чипове на 300 милиона свои граждани, а Русия силно изостава от САЩ в това отношение, предупреждава Лаверов. И се обявява в подкрепа на инициативата, предложена от шефа на Следствения комитет Александър Бастрикин – да се вземат пръстови отпечатъци от всички руски граждани.

Президентският пълномощник в Северен Кавказ и лидери на руски републики от региона отправиха към Медведев настоятелна молба да бъдат информирани за „външната заплаха“, за „противниците“ на Русия, и за „външния фактор“, свързан с екстремизма. Вместо да черпят информация от вестниците, те искат да получават сводки от тайните служби. С други думи, руските политици виждат в събитията чуждестранна следа, пише „Московский комсомолец“. Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев изтърва нещо за „грузинска следа“ (версията засега не е получила развитие“. Президентът на Ингушетия заяви пред журналист, че добре разбира кой всъщност стои зад атентатите – САЩ, Великобритания и Израел, които не желаели Русия да се възроди и отново да стане велика сила. В частни разговори аналитици от силовите ведомства обвиняват американците във всички атентати, извършвани в Русия, посочва всекидневникът.

Русия има сериозни проблеми в отношенията със западните страни, но държавите, които дълги години по един или друг начин подпомагат терористите, се знаят. Това със сигурност не са нито САЩ, нито Англия, нито Израел. Това са близкоизточните държави, които насърчават ислямските радикали в цял свят, се казва в коментара. Радикалните ислямисти разглеждат събитията в Северен Кавказ най-вече като въстание на местните мюсюлмани, които искат да живеят според собствените си закони. Според сводките на силовите структури обаче, доброволците от арабски държави не играят особена роля в севернокавказкия тероризъм. И атентаторите самоубийци, и онези, които ги изпращат на смърт, са наши сънародници, и то невинаги от кавказкия регион. Затова трябва да водим борба с тероризма предимно в собствената си държава, заключава „Московский комсомолец“.

Севернокавказки правозащитници предлагат създаването на специални затвори, в които да бъдат превъзпитавани осъдени терористи от Русия, информира „Независимая газета“ под заглавие „Гуантанамо по кавказки маниер“. Омбудсманът на Ингушетия Джамбулат Оздоев смята за необходимо да има два вида подобни места за лишаване от свобода – за онези, с които може да се води диалог, и за безнадеждни терористи. Експертите се съмняват дали този метод може да бъде ефикасен.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.