Новата ядрена доктрина на САЩ не успокои Русия при подписването на СТАРТ

Барак Обама и министърът на отбраната Робърт Гейтс. Снимка: Белия дом

Правителството на президента Барак Обама оповести доктрина, която ограничава ролята на ядреното оръжие, засилва режима на глобално ядрено неразпространение и открива пътя към ратификация от Конгреса на новия договор с Русия за съкращаване на стратегическите оръжия, пише „Файненшъл таймс“. С новата доктрина президентът Обама иска да даде пример за сдържаност в ядрената сфера, с която да насърчи държавите, непритежаващи ядрени оръжия да приемат ограничения над технологиите за военни цели на конференцията за ядрено неразпространение идния месец. Наред с това той иска да увери републиканците, чиито гласове ще са необходими за ратификация на новия договор СТАРТ с Русия, че САЩ продължават да залагат на ядреното възпиране.

Вестникът цитира руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че Русия ще си запази правото да се оттегли от договора СТАРТ, ако САЩ разположат система за противоракетна отбрана в Източна Европа, заплашваща военния потенциал на Москва. Той обаче добави, че първоначалните планове на САЩ да разработят регионална противоракетна отбрана в страни като Румъния и България не представляват заплаха за Русия. Доктрината предвижда отказ от употреба на ядрени оръжия за възпиране на нападения с химически и биологични оръжия, но запазва възможността ядрени оръжия да бъдат употребени срещу държави като Иран и Северна Корея, които не спазват договора за ядрено неразпространение и свързаните с него споразумения. Всекидневникът цитира американския министър на отбраната Робърт Гибс, според когото документът премахва всякакви неясноти за позицията на САЩ за ядрените оръжия, като в него се казва, че фундаментална роля на американските ядрени оръжия е възпирането на ядрено нападение.

Русия заплаши да напусне новото ядрено споразумение със САЩ още преди то да е подписано от президентите на двете страни, посочва „Таймс“. Руският външен министър даде ясно да се разбере, че противоракетната отбрана остава ключова причина за търкания с Вашингтон, и опитите за „рестартиране“ на двустранните отношения откакто Барак Обама е президент, все още не са достатъчно убедителни за Русия. Русия предупреди, че може да се оттегли от подписаното вчера споразумение със САЩ за съкращаване на въоръженията, ако се почувства застрашена от планираната от Вашингтон система за противоракетна отбрана в Централна Европа, пише и „Айриш таймс“.

Според новата доктрина САЩ ще се фокусират върху предотвратяването на ядрения тероризъм и разпространението на ядрено оръжие, технологии и материали, вместо да поддържат огромния ядрен арсенал от времето на Студената война, който не е пригоден за справяне с извършителите на самоубийствени атентати и с неприятелски режими, които се стремят да се сдобият с ядрени оръжия, допълва ирландският вестник. Думата „радикална“ не е първата, което ти идва наум, докато преглеждаш дълго отлаганата нова ядрена доктрина на президента Обама, отбелязва „Гардиън“. Документ, съставен в резултат на 150 съвещания, 30 от които свикани от Съвета за национална сигурност към Белия дом, по дефиниция не би могъл да бъде радикален.

САЩ за първи път предупреждават, че няма да използват ядрено оръжие срещу неядрени държави, което означава, че няма да отвърнат с ядрен удар на нападение с химическо или биологично оръжие срещу САЩ. Това уверение обаче е пълно с уговорки, например че неядрените държави трябва да спазват ангажиментите за ядрено неразпространение (което изключва Иран и Северна Корея), а предвид огромния разрушителен потенциал на биологичното оръжие, САЩ си запазват правото да се откажат от своя ангажимент.

При все това документът е свидетелство за напредък. В него се казва, че САЩ няма да разработват нови ядрени бойни глави и няма да извършват повече изпитания, а също че ще съкратят количеството на резервните си стратегически бойни глави. Тези последователни стъпки водят към целта за свят без ядрено оръжие, която Обама амбициозно си постави преди около година. И след като неговата реч му помогна да спечели миналогодишната Нобелова награда за мир, логично е най-малкото да запитаме доколко новата ядрена доктрина отразява смелите виждания, формулирани от президента в Прага, допълва „Гардиън“.

Президентът Обама говори убедително за визията си за свят без ядрено оръжие. Това е висока цел, която няма да бъде постигната при неговото управление или в годините непосредствено след това, но в тези особено опасни времена той предприема важни стъпки, за да направи планетата едно по-сигурно място и да засили доверието във и към страната си, опитвайки се на обуздае ядрените амбиции на страни като Иран и Северна Корея, посочва „Ню Йорк таймс“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.