Бунтът на саркозетките

Саркозетките на президента. Монтаж: розор

Някога те бяха неговите любимки, но младите министърки на френския президент Никола Саркози, така наречените саркозетки, се превърнаха в досадна грижа с неприятния си навик да не се подчиняват. Докато рейтингът на Саркози миналата седмица достигна рекордно ниско ниво, младата държавна секретарка към министъра на околната среда Шантал Жуано прояви непокорство, като заяви, че е отчаяна от решението му да се откаже от непопулярното въвеждане на данък върху въглеродните емисии, след като партията му беше разгромена на регионалните избори.

Като носител на черен колан по карате 41-годишната Жуано вероятно е единственият министър, способен да убива с един удар с ръка. Саркози остави на подчинените си задачата да я смъмрят, както според него тя заслужава. Това обаче не сложи край на бунта. Срещу Саркози се изправи Натали Косюско-Моризе, 36-годишната държавна секретарка към премиера по въпросите на дигиталната икономика, която заяви по телевизията: „Аз съм изключително солидарна с Шантал“. Тя добави, че също е била порицана, след като нарекла мъжете в правителството „страхливци“, защото не се противопоставили на генномодифицираните култури. Списание „Ел“ коментира този бунт на саркозетките, описвайки своенравните министърки като „млади, красиви и непокорни“ и задавайки въпроса дали да говориш каквото мислиш в политиката не е прерогатив само на жените.

Бунтарската жилка в 33-годишната Рама Яд, държавен секретар към министъра на спорта, редовно й създава неприятности. Последният път беше, когато тя атакува опитите на Саркози да уреди „Принц Жан“, 23-годишния си син, за шеф на важен бизнес-център край Париж. Този случай и правителствената защита за културния министър Фредерик Митеран въпреки признанието му, че се е отдавал на секс-туризъм в Тайланд, създадоха впечатлението, по нейните думи, че има едни закони за елита и други за „малките хора“.

Саркози е смятан за по-снизходителен към жените, отколкото към мъжете. Министрите мъже, които са го ядосвали, разказват, че били подлагани на груби словесни нападки от държавния глава. Известен е случаят, в който той отвърна на минувач, отказал да стисне ръката му, с думите: „Разкарай се, идиот смотан!“

За разлика от това президентът изглежда е простил на Яд, след като тя му изпрати шоколадови бонбони в кутия с форма на сърце. Рашида Дати – друга саркозетка, която си навлече неговия гняв, нямаше такъв късмет. В кратък телефонен разговор президентът отне на бившата министърка на правосъдието и негово протеже привилегията да ползва служебно „Пежо“ с шофьор и четирима телохранители, след като тя направи нелоялен коментар вечерта след регионалните избори. Вместо да отрече, че партията е претърпяла каквато и да било загуба, както беше наредил Саркози, Дати, която сега е евродепутат и кметица на парижки район, заяви, че резултатите трябва да подскажат на Саркози „да се върне в начална позиция“.

Според репортажи във френски медии Саркози вече бил бесен на Дати, защото подозирал, че тя разпространява слухове за негова извънбрачна връзка с Жуано и че жена му, Карла Бруни, се вижда с певеца Бенжамен Биоле. Саркози отхвърли твърденията за изневери като „плод на развинтено въображение“, а Жуано ги нарече скандални. Тя беше близък сътрудник на Саркози в продължение на години, но миналата седмица се разнесе слух, че е на ръба да подаде оставка заради внезапната промяна на позицията му за въглеродните емисии.

Така нареченото „карате-хлапе“ получи похвали от френските зелени заради нейното несъгласие с решението на Саркози. „Тя се противопостави на тези мачовци“, заяви Даниел Кон-Бендит, уважаван зелен политик, след реакцията на Жуано към Саркози и неговите другари, които решиха да се откажат от таксите върху въглеродните емисии след оплаквания от индустриалците, както и в резултат на силно неблагоприятните изборни резултати. Саркози обеща да постави опазването на околната среда в центъра на своето управление и приветства амбициозните планове за данък върху вредните емисии като ключова част от неговата стратегия да направи френската промишленост по-чиста. Вместо това, негодува Жуано, „евроскептицизмът надделя“.

Юмрукът на Жуано не беше единственият, издигнат срещу Елисейския дворец след изборното поражение по средата на мандата. Вината за него беше приписана на недостатъчното внимание, което Саркози отдели на консервативните гласоподаватели. Президентът беше изправен пред бунт и в собствената си партия Съюз за народно движение (СНД), където нараства недоволството заради грешките, свалили рейтинга на одобрение до 28 процента.

Тринайсет депутати от СНД започнаха кампания за отменяне на така наречения „данъчен щит“ – една от първите реформи на Саркози , която гарантира, че никой във Франция няма да плаща данък общ доход по-висок от 50 процента. В статия във вестник депутатите твърдят, че единствено като накара богатите да споделят трудностите, породени от увеличаването на данъците и намаляването на държавните разходи, правителството може да даде „ново усещане за целенасоченост“ на държава, която е на път да стане „опасно крехка и разделена“.

Саркози настояваше, че няма да се отметне от една от своите емблематични реформи, но неблагоприятните за него събития породиха спекулации, че той няма да се кандидатира за втори мандат през 2012 г. Това несъмнено ще се хареса на Бруни, която поне два пъти заяви, че би предпочела съпругът й да се задоволи с един мандат. Може и да се лъжем, но миналата седмица един уебсайт публикува скеч с негова въображаема реч при подаване на оставка, в която президентът твърди, че е заобиколен от „идиоти“ и е „ядосан“, че въвеждането на реформи е толкова трудно. Саркозетките несъмнено симпатизират на президента, който ги назначи, за да демонстрира равнопоставеност между половете. От друга страна обаче той може да съжали за това решение.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.