В десетката: Внос на ценната стока „българи“

Божидар Димитров и Бойко Борисов играят „Стани богат“. Снимка от телевизионния екран

Министър Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина, обеща в телевизионно интервю, че само за една година щял да ликвидира демографския проблем на страната чрез… „внос на българи от чужбина“.

Тази изключително оригинална и похвална идея предизвика въпроси у журналистката от „Дойче веле“ Маринела Липчева, които тя реши да постави в открито писмо до министъра, публикувано от агенцията:

Уважаеми господин Димитров,

като министър, отговорящ за мен, една от милионите българи, живеещи зад граница, си позволявам да ви кажа: Браво! Най-после някой се сети, че корупцията е в основата на демографския срив в България! Всъщност връзката, която правите Вие, е косвена, но тя в крайна сметка отвежда до верния от патриотична гледна точка извод.


Мила Родино, ти си земен рай…

Ако следваме Вашата логика, увеличеният внос на българи би могъл да влее свежа кръв в позастарялото тяло на нацията и да я изправи гордо на крака. А увеличеният внос на „ценната стока“, казвате Вие, може да стане факт само, ако се сложи край на корупционните практики, използвани от недобросъвестни посредници и чиновници при раздаването на български паспорти.

Ето защо законът за българското гражданство трябва да се реформира, предлагате, и да се премахнат всички пречки пред стотиците хиляди души, копнеещи да получат български паспорт. Така краят на корупцията ще постави и края на демографския проблем.

С извинение, че помрачавам патриотичното настроение на един заслужил деятел на българската историография, бих искала да попитам замисляли ли сте се защо някои хора от Македония, Сърбия, Албания и Украйна, все страни извън ЕС, бяха и са склонни да плащат подкупи, за да станат български граждани? Разбира се, че съм далеч от думата „далавера“, защото българското гражданство дава съвсем законно редица преимущества не само в България, но и от няколко години насам в целия ЕС.

Паспортът не решава проблема

Публична тайна е, че българският паспорт е мост за прескачане на България в западна посока. Пък и не малко македонци, казват, подписвали декларация пред нотариус, че вземат български паспорт от икономически съображения. Със сигурност има и много други хора, не само от Македония, които искат българско гражданство, водени от патриотични подбуди. Чудя се обаче това ли е начинът да се реши демографския проблем на страната, след като всички „сънародници“ извън пределите й получат нейното гражданство?

Всъщност, кое е по-важно – броят на сдобилите се с документ за българи или броят на онези, които живеят и работят в България? Светлите примери, дадени от Вас за завърнали се в Родината българи, станали министър-председатели, може и да поблазнят някого. Само че не всеки става за този пост. Това дори и за България е невъзможно! Пък и министър-председателят е един. Държавата обаче има нужда от много хора, които да работят в нея. Какво стана с идеята за привличане на българите, които учат и работят в чужбина? Вярно, част от тях са оперирани от ресорния Ви „патриотизъм“. Други могат и да твърдят, че обичат Родината, но предпочитат да живеят там, където се чувстват добре и това не е България. Тъжно, но факт!

За коя България говорим?

В тежката конкуренция за гражданството, развихрила се между държавите с демографски проблеми, сантименталните родолюбиви подбуди са като овехтял учебник по история. Точно така изглежда рисунката на българче в чужбина, спечелило награда в миналогодишния детски конкурс под надслов: „България в моите мечти“: овчар с писана гега пасе стадо миролюбиви овчици на фона на мощни планински възвишения.

Всъщност, как би трябвало да изглежда днешна България в една детска рисунка от чужбина? Мечтаят ли изобщо тези деца за България? За коя България? За тази на бабите им? За онази, на която родители им обърнаха гръб? И какво можете да им предложите Вие, за да ги спечелите, пардон, „внесете“ отвън? Сигурно знаете, че голяма част от тях имат по закон българско гражданство, но, уви, не живеят в България. Защо ли?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.