„Народни облигации“ могат да решат гръцката криза

Нещата не могат да вървят повече така. Не може да продължава тази политика, превърнала Гръция в жертва на международните спекуланти. Правителството в Атина демонстрира склонност да се съобрази с напътствията на ЕС. Ефектът обаче се оказа жалък и злощастен за страната. От една страна, гърците са заляти от антиработнически мерки, наложени от премиера по искане на ЕС, въпреки че те са в противовес с предизборните и следизборните му обещания, а от друга, гръцката икономика е оставена напълно незащитена от партньорите си в ЕС по настояване на германския канцлер Ангела Меркел.

Предупреждавахме, че решението на ръководителите на еврозоната на 25 март е неприемливо за Гърция, тъй като то не препоръчва подкрепа и помощ, а напротив, даде „зелена светлина“ на спекулантите, за да „съдерат“ Гърция. Тази оценка получи болезнено потвърждение в еврозоната. С други думи видя се ясно, че решението е от полза не за Гъция, а за спекулантите. От момента, в който ЕС ни изостави и застана срещу нас, за да фалираме, правителството в Атина трябва да промени политиката, тъй като е длъжна да се справи със спекулативните атаки без традиционните си досега партньори. Еврпопейските и американски спекуланти естествено знаят, че Гърция до месец трябва да вземе заем поне петнайсетина милиарда евро и са решени да я „одерат“.

Гърция не храни никаква надежда за милостиня. Същите тези спекуланти ще променят поведението си само ако се уплашат, че правителството може да вземе заеми от другаде. Само тогава те ще загубят колосални суми, които очакват да получат от лихвите по заемите, отпуснати на страната.

Китай и арабите са сред другите външни кредитори. Преди месеци правителството в Атина прибегна до Китай, за да вземе заем, но подходът му се оказа доста наивен. Засега тази възможност не се обсъжда.   Все още обаче е неясно дали кабинетът Папандреу сериозно е проучил всички канали за взимане на заеми от арабите. Може да са каже, че идеята за такъв вариант остави негативно впечатление, като се има предвид, че преди около два месеца правителството отхвърли оферта на либийския ръководител Муамар Кадафи.

Със сигурност обаче Гърция плаща скъпо отсъствието на проарабска политика на страната. Но, ако правителството се окаже неспособно да осигури заеми от арабски страни, то няма друг начин освен да пусне „народни облигации“ и лихвени ценни книжа, които да бъдат раздадени на гръцките вложители, както това ставаше при драхмата. Целта на този акт не е да бъде заменена банковото кредитиране с народни влогове, а да се даде знак на банките в Европа, че или трябва незабавно да свалят лихвите по кредитите на Гърция до разумни нива или губят милиарди евро от лихви, ако принудят гръцкото правителство да разшири вътрешното си кредитиране.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.