Телевизия с турски сериали ще прелъстява арабския свят

 Никола Шевирон

Турция разполага с нов инструмент за прилагане на политиката си на сближаване с близкоизточните си съседи: държавен телевизионен канал на арабски език, до който имат достъп близо 300 милиона говорещи арабски. ТРТ ЕЛ, който бе открит в неделя е вторият държавен телевизионен канал, предаващ 24 часа в денонощието на друг език, а не на турски. Миналата година бе открит канал, излъчващ на кюрдски език. Но ТРТ ЕЛ е първият, който се обръща към международна аудитория, като се разпространява чрез сателит в 22 държави.

В речта си при откриването турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ясно определи целите. „Турците и арабите са като пръстите на ръката“, заяви той. „Ние имаме една история, една култура и преди всичко една цивилизация. ТРТ ЕЛ беше създадена, за да стане нашият общ език, нашият общ екран, нашето общо пристрастие.“ Остава обаче трудността за новия играч да си намери място на арабския телевизионен пазар, който вече е доста наситен. „Съществуват 750 сателитни телевизионни канала на арабски език, ние ще бъдем 751-ят. Трябва да се направи нещо ново, както като форма, така и като съдържание“, казва координаторът на канала Сефер Туран за АФП.

За да затвърди реномето си, ТРТ ЕЛ може да разчита на розовите турски сериали, по които арабската публика е луднала. Но ние искаме да отидем по-далече, да произвеждаме сериали заедно с арабските страни. Историята може да започне в Истанбул, но да продължи в Дамаск и да завърши в Кайро, казва Туран. Излъчването всеки ден на директни предавания от Истанбул, Кайро и Бейрут ще бъде също коз на телевизията, според нейния координатор, който е комплектовал напълно своя персонал – около петдесет души, в арабския свят.

Създаването на новия телевизионен канал идва, след като ислямо-консервативното правителство умножи през последните няколко години сигналите за откриване към съседните на Турция арабски страни – отмяна на визите, търговски споразумения, предложения за посредничество за решаване на регионални кризи. Турция иска да бъде играч в Близкия изток. ТРТ ЕЛ е един от елементите на тази политика на ребалансиране на турската дипломация, от дълго време обърната единствено към западните съюзници, казва Мете Чубукчу, директор за информацията на телевизионния канал НТВ и специалист по арабския свят.

Тези усилия, съчетани с твърде критичните позиции, заемани напоследък от турския премиер спрямо Израел и неговия конфликт с палестинците, осигуряват на Турция „много висок престиж“ в Близкия изток, смята Чубукчу. Но тя трябва да внимава да не залитне в пропаганда, предупреждава експертът. Има вече много международни телевизионни канали на арабски език. Ако ТРТ ЕЛ иска да намери мястото си, тя трябва да предлага обективна информация.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.