Дянков оплете конците. Всички тръпнат ще го смени ли Борисов

Дори хората, които бяха убедени в лошото управление на Тройната коалиция, са настръхнали от управлението на сегашните. Основната тревога е от вицепремиера и финансов министър Дянков.

Към премиера Борисов, наричан с прякори Маркуча, Тиквата, Пожарникаря и т. н., няма толкова високи изисквания да може и да знае едно-друго. Той беше избран с убедеността, че няма образование, но ще докара със себе си хора можещи и некорумпирани.

Въпреки че според Борисов корупцията е присъща само на другите партии, на лекарите и на съдиите, бомби неминуемо ще гърмят и в сегашното управление, дори вече започнаха. Подкупността няма партиен и професионален цвят. По важно обаче е моженето.

Дали Дянков може? Въпросът виси със страшна сила. Видя се, че той едно приказва, после друго излиза. Проглуши ушите на всички, че цел на правителството е влизане в Еврозоната ERM II. Сега обяви, че няма да кандидатстваме, щото предишните били виновни. Преди изборите говореше, че трябва да се прегласува и промени бюджетът за 2009 г. След изборите продължи още месец да говори за това. После изведнъж каза, че бюджетът няма да се прегласува.

Половината от миналогодишния бюджет мина под негово управление. Той се похвали като отличник, че приключил с бюджетен дефицит под 1%, като спря разни социални плащания, към Здравната каса, към фирми и т. н. Сега казва, че бюджетът за миналата година реално бил с дефицит 3,7%, това било скрито с договори за поръчки и анекси към тях, които нямали покритие.

Е, 9 месеца ли му трябваха да разбере това? И как го изчисли – нали не е платил за тия поръчки и на тия фирми, тоест реално не е реализиран дефицитът? И за какво е тоя резерв от 8 млрд. лв. оставен от предишните – нали за да покрива дефицит при кризи?

Нищо чудно Дянков и Борисов след няколко месеца да обявят, че всъщност дефицитът за 2008 и 2009 г. е бил не знам колко си повече. „Като в Гърция“ – точно така ще каже Борисов. Вече текат ревизии и проверки, за да дадат основания за поредното изявление. А сега, заради този обявен нов дефицит, всички кредитни агенции и инвеститори в чужбина, ще обявят България за опасна, тръгнала по стъпките на Гърция.

Създава се едно впечатление, че с финансите на държавата и с цифрите се прави стъкмистика с политически цели – днес едно, утре друго и се търси виновен за сегашни неуспехи в предишното управление. Докога?

Т. нар. антикризисни мерки бяха жив пример, че Дянков и правителството не знаят какво да правят. Уплахата от неспособността му да се справи беше толкова голяма, че и синдикатите, и работодателите –отделно и незавсимо – предложиха на правителството пакет от антикризисни мерки.

На практика кабинетът не прие антикризисни мерки, а рестриктивни – за спасяване на бюджета. Антикризисните мерки поощряват производството, бизнеса, търговията и потреблението. Мерките на Дянков и правителството ги ограничават, за да изцедят колкото се може отнякъде.

Така се роди данък “лукс” (от дясното правителство), така се роди идеята третият болничен ден да се плаща от заболелия работник, спрени бяха повечето инфраструктурни проекти (придвижват се само за една магистрала и метрото). А инфраструктурните проекти според специалистите се препоръчват при криза, защото създават работа и потребление.

Всички очакват Борисов да махне Дянков и някой да спасява икономиката, която затъва стремглаво от дилетантско управление на всички нива – и в парламента, и в правителството. Въпросът е – кой на мястото на Дянков? Оня професор от Сингапур? Или Бойко ще извади от ръкава някой изненадващ по всички линии скрит кадър като новата здравна министърка.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.