Безпрецедентна среща на върха за ядрената сигурност

Майк Маккарти

Международните усилия за ограничаване на опасността от попадане на ядрен материал в погрешните ръце не стигат достатъчно далеч и трябва да бъдат по-сериозни и фокусирани, смятат анализатори и експерти. Това ще е темата на безпрецедентна световна среща на върха за ядрената сигурност, която ще се състои в понеделник и вторник във Вашингтон. Лидери, сред които руският президент Дмитрий Медведев и китайския Ху Цзинтао, се очаква да се включат в търсенето на по-силни международни протоколи за опазване на ядрените материали. 47 страни ще участват, включително лидерите на Пакистан, Индия, Германия и Франция.

Срещата се организира година след като президентът Барак Обама начерта визията си за свободен от ядрени оръжия свят в реч в Прага, и е част от серията усилия на администрацията му да намали ядрената заплаха. Още от предизборната си кампания Обама настоява за по-строг охранителен режим, за да се гарантира безопасността на всички уязвими ядрени материали до 4 години, за премахване на черните пазари, използване на финансови методи и забрана за транспортиране на опасни ядрени материали.

Обама иска да подсили Инициативата за сигурност срещу разпространението на оръжия за масово унищожение, започната от предшественика му Джордж Буш, която включва над 90 страни, сътрудничещи за пресичането на незаконни пратки на ядрени технологии и други опасни елементи. Той иска също да обедини други международни инициативи, за да има по-широк подход за справяне с тази заплаха. Американският заместник държавен секретар за контрола над въоръженията и международната сигурност Елън Таушър каза неотдавна, че Обама е набелязал този въпрос за свой главен приоритет и планира да използва априлския форум за „много, много сериозно ангажиране на много високо ниво“.

„Това е поредният пример, че президентът всеки ден гледа на тези въпроси много сериозно и работи много усилено“, каза тя, преди да добави: „Но ние искаме също да поясним, че всяка страна е отговорна за ядрената сигурност“.

Независими организации, които настояват за намаляване на ядрените оръжия и засилване на сигурността, смятат, че целите на срещата не успяват изцяло да обхванат проблема. Анализатори приветстваха усилията, но казаха, че са необходими по-строги мерки, за да се попречи на терористи да се сдобият с ядрен материал и да извършат потенциално разрушителна атака. Това включва вземане на мерки за намаляване на използването на високообогатен уран за граждански цели – ключова съставка за направа на атомна бомба.

„Това, върху което те трябва да се съсредоточат, не е задължително това, върху което те ще се съсредоточат“, каза Чарлз Фъргюсън, председател на Федерацията на американските учени във Вашингтон и експерт по въпросите на разпространяване на оръжия за масово унищожение. Важен въпрос в дневния ред ще са усилията за забрана на високообогатен уран, произвеждан с намерение да се използва за оръжие. Преговорите по т. нар. Договор за забрана на радиоактивни вещества изпаднаха в застой, но дори и това предложение, подкрепено от Обама, не отива достатъчно далеч, за да намали заплахата, смятат критици.

Майлс Помпър, сътрудник в Центъра за изследвания на неразпространението на оръжия за масово унищожение във Вашингтон, каза, че предложеният договор няма да засегне онзи високообогатен уран, който се използва за граждански изследвания и в атомни реактори. Забрана само на високообогатения уран, използван за оръжия, „няма да повлияе на тероризма заради други потенциално разпространявани ядрени оръжия“, каза Помпър. Съхраняването на високообогатен уран за граждански цели без адекватни мерки за сигурност може въпреки всичко да е опасно, защото той лесно може да се използва и за производство на оръжие, казаха Фъргюсън и Помпър, като добавиха, че в много случаи гражданските съоръжения не са така добре охранявани като военните. Те смятат, че високообогатеният уран, използван за граждански цели, може да бъде заменен от нискообогатен уран, който е в твърде малки концентрации, за да бъде използван за атомни оръжия.

Вече има широки международни усилия за превръщане на гражданските реактори, работещи с високообогатен уран в такива, които работят с нискообогатен уран. Американското правителство харчи милиони долари у дома всяка година и в други страни, за да извърши преустройството. Администрацията на Обама планира да похарчи 200 милиона долара за тази цел през 2011 г. Русия също играе водеща роля в промените в други страни, като приема обратно опасния материал, но бавно прави това на своя почва, където усилията са усложнени от регионалната политика и чувство за престиж в ръководенето на реактори с високообогатен уран, каза Фъргюсън. САЩ и Русия продължават да складират тонове високообогатен уран и това затруднява още повече убеждаването на по-малките страни да изоставят своите собствени запаси, каза той.

Тенденцията е другите страни да кажат „не ни убеждавайте да се отървем от нашите запаси, трябва да направите повече, за да се отървете от вашите“, каза Фъргюсън. Според него конференцията очевидно няма да разгледа въпроса за ядрения материал, използван в медицински съоръжения, където няма единен световен стандарт за гарантиране сигурността на тези съоръжения. Ако терористи успеят да се сдобият с този материал, лесно ще го превърнат в годен за използване за нападение под формата на „мръсна бомба“, каза Фъргюсън. „Ако някой има задълбочени знания как да проникне в устройствата, ще може да извлече радиоактивен материал в съвсем кратък срок“, каза Фъргюсън.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.