Незабавен глобален удар – нови могъщи оръжия готви Пентагонът

в. Вашингтон пост

Свръхзвуковата ракета Х-51, изстрелвана от бомбардировач Б-52. Илюстрация: попюлармеканик

Докато Белият дом се бори за съкращения на ядрения арсенал, Пентагонът развива оръжия, което да запълнят вакуума – ракети с обикновени бойни глави, които за по-малко от час могат да нанесат удар във всяка точка на света. По думите на американски военни междуконтиненталните балистични ракети, известни като оръжия за незабавен глобален удар, са необходима нова форма на възпиране срещу терористичните мрежи и други врагове. Според плана конвенционалните ракети ще предоставят на Белия дом нова военна алтернатива за действие при криза, която няма да обвие света в радиоактивен облак.

Програмата „Незабавен глобален удар“, която Пентагонът развива от няколко години, вече изправи Москва на нокти. Руски представители прогнозират, че програмата ще отключи надпревара за натрупване на неядрени арсенали и ще затрудни дългосрочната визия на президента Барак Обама за свят без ядрени оръжия. Американските военни се опитват да се справят и с друго голямо препятствие – с риска, че Русия или Китай могат да объркат изстрелването на конвенционална ракета с пуск на ракета с ядрен заряд. „Страните по света едва ли ще приемат ситуация, при която ядрените оръжия ще изчезнат, но оръжия, които са не по-малко дестабилизиращи вече се появяват в ръцете на определени членове на международната общност“, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти във вторник.

Белият дом твърди, че подписването вчера на новия договор за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия няма да повлияе на развитието на „Незабавен глобален удар“. Според анализатори обаче конвенционалните и ядрените ракети се третират еднакво в договора, който налага нови ограничения на арсеналите на САЩ и Русия. Разполагането на конвенционалните балистични ракети вероятно няма да започне преди 2015 г. Неотдавна обаче програмата получи допълнителна подкрепа от администрацията на Обама. Според правителството ракетите са отбранително и нападателно оръжие, което в крайна сметка може да замени ядрения арсенал.

Администрацията поиска Конгресът да отпусне 240 милиона долара за развитието на „Незабавен глобален удар“ през следващата година, което е с 45 на сто над тазгодишния бюджет. Според изчисленията на военните до 2015 г. за развитието на програмата ще бъдат изхарчени 2 милиарда долара, което е сравнително малко по стандартите на Пентагона. След дългогодишна подготовка идния месец ВВС ще извършат първите бойни изпитания с прототип на ракетата.

„Средства като гъвкавия противоракетен щит, конвенционалните бойни глави с възможност да нанасят удари по цялата територия на земята и други системи, които разработваме, ни позволяват да намалим ролята на ядрените оръжия“, заяви вицепрезидентът Джо Байдън в реч в Университета за национална отбрана през февруари. „С тези модерни мощности, дори при дълбоки ядрени съкращения, ние ще останем безусловно силни“.

Ядрените оръжия формираха гръбнака на американската стратегия за възпиране в продължение на шест десетилетия. Въпреки че стратегията беше успешна по време на студената война, висши военни са на мнение, че се нуждаят от по-мощни оръжия за възпирането на врагове, които си мислят, че САЩ ще се въздържат от крайната мярка и няма да нанесат ядрен удар.

„Възпирането вече не може да се осъществява само с ядрени оръжия. То трябва да бъде по-мащабно“, заяви на пресконференция миналия месец адмирал Джеймс Картрайт, заместник-председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ и водещ застъпник на „Незабавен глобален удар“.

Някои американски представители твърдят, че сегашните неядрени възможности са или прекалено ограничени, или прекалено бавни. За разлика от междуконтиненталните балистични ракети, които летят със скорост няколко пъти по-голяма от скоростта на звука, крилатите ракети пътуват 12 часа до отдалечени цели. Тежките бомбардировачи също трябва да летят часове, за да заемат позиция за удар. „Днес, ако не искаш да използваш ядрено оръжие, трябват дни, а може би седмици“, докато военните извършат атака с обикновени сили, каза Картрайт. „Това е прекалено дълго за света, в който живеем“. Други военни представители заявиха, че потенциалните сценарии включват евентуално разкриване на терористичен план за използване на оръжие за масово поразяване или индикации, че вражеска държава подготвя ракетно нападение срещу съюзник на САЩ.

Прототипът на ракетата за незабавен глобален удар е модифицирана версия на междуконтиненталната балистична ракета „Пийскийпър-3“. Планира се, ако изпитанието бъде успешно, няколко от ракетите да бъдат разположени във военновъздушната база „Ванденберг“ в Калифорния. Оръжията ще бъдат контролирани от Стратегическото командване на САЩ, което отговаря за ядрения арсенал на страната. Генерал Кевин Чилтън от ВВС, който оглавява командването, базирано край Омаха, щата Небраска, заяви, че ракетите за незабавен глобален удар са междинно средство, а не заместител на ядреното оръжие. „Гледам на това като на допълнително оръжие, като на още един вариант за президента по време на криза днес, при която за временен отговор той може да разполага само с ядрения вариант“, каза Чилтън пред комисия на Камарата на представителите миналия месец.

Въпреки че замяната на ядрени бойни глави с обикновени е технически проста процедура, „Незабавен глобален удар“ се сблъска с голям проблем – как да се гарантира, че Русия ще може да направи разликата при евентуално изстрелване. За да намали риска от ядрен ответен удар от руска страна, ВВС разработва конвенционална балистична ракета със земно базиране, която ще бъде изстрелвана на много по-ниска височина от ядрените бойни глави. Това може да бъде засечено на руските радари за ранно предупреждаване. Американски военни представители заявиха, че могат да дадат достъп на руски инспектори или да предупреждават Москва за конвенционални нападения срещу трети страни.

Армията разработва отделен тип ракета, която все още е на начален етап на развитие. Флотът подготвяше свой проект – конвенционална версия на ракета „Трайдент“ за подводници – но Конгресът замрази тази програма преди две години поради опасения, че ракетата трудно може да бъде различена от ядрена „Трайдент“. Критиците признават, че технологичните препятствия са преодолими. Според тях обаче основният проблем е, че ако ядреното оръжие бъде извадено от уравнението, това ще улесни възможността Белият дом да даде заповед за ответен и незабавен глобален удар. При бързоразвиващи се кризи разузнаването рядко е категорично, казват критиците, и това може да доведе до прибързана атака срещу неправилна мишена.

„Хората гледат сериала „24“ и си мислят, че разузнаването работи по този начин“, заяви Джефри Луис, директор на Инициативата за ядрена стратегия и неразпространение към Фондация „Нова Америка“. „Мозъкът на президента обаче не е свързан кибернетично към сателитите“. Поддръжниците на „Незабавен глобален удар“ от своя страна казват, че основното значение на програмата е да увеличи възпиращите възможности на американския ядрен арсенал. „В крайна сметка всеки противник ще свикне с мисълта, че ако направи това, ще си плати скъпо“, каза Картрайт миналия месец. „Те не трябва да се съмняват дори за миг“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.