Унгарската десница на крачка от властта

Крис Бриант

Унгария е на път към драматична политическа промяна в полза на дясното пространство. Гласоподавателите изглеждат решени да свалят управляващите социалисти още на първи тур на парламентарните избори в неделя. Разочаровани от корупцията по високите етажи на властта и неумелото икономическо ръководство, унгарците ще дадат мнозинство на десноцентристката опозиционна партия Фидес, сочат проучванията. Нарастващата подкрепа за крайнодесните подчертава размаха на промените. Социалистите могат да бъдат изтласкани дори на трето място, след като Йобик, радикалната националистическа партия, поведе популистка кампания срещу корупцията, циганската престъпност и световния капитализъм.

През октомври 2008 г. непосилното ниво на държавния дълг принуди Унгария да се обърне към Международния валутен фонд с молба за 20 милиарда евро кредит. Спасителният план не можа да избави страната от дълбоката рецесия и принуди правителството да удължи тежкия период на бюджетни икономии, който започна през 2006 г. Въпреки подобренията в инвестиционния климат напоследък, Виктор Орбан, лидерът на на Фидес и вероятно бъдещ премиер, не може да си позволи да кривне от курса на фискална консолидация, смятат икономистите.

Орбан, който бе премиер от 1998 г. до 2002 г., смекчи тона на типичните за унгарските избори непосилни предизборни обещания. Представителите на Фидес говорят мъгляво за подкрепа за унгарския бизнес, намаляване на данъците (от 2011 г.) и създаване на един милион работни места (в рамките на 10 години). В проучване на „Галъп“ неотдавна Фидес получи подкрепата на 45 процента от анкетираните, а социалистите и Йобик събраха по 10 на сто от гласовете. Изборите ще бъдат произведени на два тура на 11 и на 25 април.

Действащото унгарско правителство от технократи, подкрепяно от социалистите, управлява страната от миналата пролет, когато премиерът Ференц Дюрчани подаде оставката на кабинета си. От тогава администрацията на Гордон Байнаи предприе мащабни реформи на пенсионната и социалноосигурителната система и намали бюджетния дефицит за миналата година до 4 процента от БВП – което се смята за разумна стратегия по сегашните европейски стандарти. Електоратът обаче не е склонен да възнагради правителството за това постижение и се концентрира върху лошото икономическо и политическо управление, което принуди Унгария да търси помощта на МВФ.

„Всичко, свързано с лявото политическо пространство, изгуби своята стойност“, заяви Ласло Чаба, професор по икономика в Централноевропейския университет в Будапеща. Фидес твърди, че целта на правителството да намали дефицита до 3,8 на сто е непостижима и предупреждава, че ако се вземат предвид държавните предприятия, той може да нарасне до 7 процента тази година. Все пак, ако спечели изборите, партията вероятно ще сътрудничи на МВФ. Фидес се надява да спечели мнозинство от две трети в парламента. Сега обаче партията се опитва да спре отлива на гласоподаватели към крайнодясната Йобик, с която Фидес заяви, че ще сътрудничи. На изборите за ЕП миналата година Йобик спечели 15 на сто от гласовете, което обезпокои умерените унгарски политици.

Според социолозите Йобик се радва на подкрепата на 20 процента от електората, но засега не е ясно каква част от симпатизантите наистина ще гласуват за крайнодесните. „Досега поддръжниците бяха млади хора от големите градове“, заяви Тибор Завец от „Сонда Ипсос“. „Но сега ги подкрепят навсякъде“. Кристиан Сабадош от мозъчния тръст „Политически капитал“ в Будапеща признава, че страната получава лоши отзиви в международната преса заради възхода на крайнодесните. Завец не подценява заплахата, но твърди, че Унгария остава „фундаментално социалистическа страна“. „Хората все още вярват в държавата-бавачка и в държавните субсидии“, каза той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.