Грузинска телевизия „уби” президента на Полша още на 13 март

Грузинската частна телекомпания „Имеди“ в злополучния си репортаж-инсценировка за хипотетично руско нападание над Грузия на 13 март тази година съобщи и за „кончината“ на президента на Полша Лех Качински, припомни информационната агенция Regnum.

И полската TVN24, също позовавайки се на зловещия материал, хвърлил в паника хиляди грузинци с „новината” за започнала война между Русия и Грузия, припомни, че в съботния репортаж на „Имеди” от 13 март е съобщено, освен за смъртта на грузинския президент Саакашвили, че при взрив на полския правителствен самолет е загинал и президентът Лех Качински. Според измисления репортаж Качински загива  в полет до Грузия, където уж пристигал на мястото на конфликта с помирителна мисия.

В действителност, полския президент летя повече от година по-рано до Грузия по време на конфликта с Русия, но без инциденти. Като инцидент може да се смята само, че Качински е уволнил пилота на самолета, който първоначално отказал да кацне в района на военни действия.

Предаването на грузинската телевизия „Имеди”, в което се съобщава за смъртта на президента на Полша Лех Качински.

В измисления сюжет на телевизионното предаване, подобно на нашето „Ку ку” с репортажа за авария в АЕЦ „Козлодуй” преди години, конфликтът между Русия и Грузия е предизвикан от покушението срещу президента на Южна Осетия Едуард Кокойте.  Журналистическият материал е 30-минутен. Изпъстрен е с „включвания” на кореспонденти от различни точки на „конфликта”. Виждат се колони с руски танкове, взривове и човешки трупове. Началото на войната е съобщено от водеща в студиото на „Имеди”, която в интерес на истината казва в ефир едно изречение, че това е инсценировка, но по време на излъчването на цялото предаване, не се появява надпис на екрана, че това е разиграна ситуация.

Хората в Грузия обезумяват. Мобилните връзки са прекъснати. „Бърза помощ” е засипана с обаждания за пациенти със сърдечни пристъпи, по бензиностанциите и в магазините се извиват километрични опашки. Създава се паника, позната от времената на Орсън Уелс и излъчването на неговата радиопиеса за нашествието на марсианците.

Въпреки намесата в ефир на говорителката на президента Саакашвили и опитите на журналстите в студиото да се успокои населението, ненормалната обстановка в страната не затихва почти до полунощ. „Това предизвика нечувана паника. Много от хората получиха сърдечни пристъпи.“ – разказва за ефекта от предаването Гамцемлидзе. Полската телевизия не изключва възможността зад подготовката на филма да стоят грузинските власти, съобщава агенция Regnum.

През май в Грузия предстоят първите след августовската война през 2008 г. избори за органи на местното самоуправление. Резултатът от тях ще даде отговор на въпроса на кого имат доверие гражданите и кого обвиняват за трагичните последствия от войната с Русия през 2008 г.

„Журналистите от „Имеди“, като че ли са искали да предупредят, че руснаците тръгват към ескалация на напрежението във връзка с изборите, а част от опозицията се обръща към Русия за помощ“, отбелязва експертът от Центъра за източни изследвания във Варшава Кшищоф Страхота.

По материали на руския и полския печат

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.