Брюксел с резерви към Бойко, българските досиета в ОЛАФ се отварят пак

Правителството на министър-председателя Бойко Борисов се изправя пред все повече трудности, защото надеждите на българския народ помръкват, докато икономическата криза хвърля страната в дълбока рецесия. Борисов се радва на пълната подкрепа на немския канцлер Ангела Меркел, но тъй като тази подкрепа не е свързана с финансова помощ, България изпада в дълбоки затруднения. За да запази контрол над ситуацията, българският премиер обвинява противниците си и за тази цел няколко души бяха арестувани в София при операция, за която опозицията твърди, че е за сплашване. Действително, в повечето случаи обвиненията като че ли не са толкова стабилни и твърди, колкото би трябвало да бъдат… Информацията е широко разпространена в Брюксел, особено в средите, които силно подкрепиха избора на Борисов.

Друг тревожен въпрос е формирането на кабинета на българската комисарка Кристалина Георгиева. Тя бе „любезно поканена“ от администрацията на Европейската комисия да назначи за началничка на кабинета си Сабине Вей, висша служителка на Комисията, близка сътрудничка на генералния секретар на комисията Катрин Дей. Вей назначи сама всички членове на кабинета на Георгиева, като се консултира само със службите на Комисията (наричайте ме Катрин) и това обяснява защо нито една от кандидатурите, препоръчани от София и други среди, не беше включена.

Тъй като София е държана далеч от кабинета на комисаря, България вече може да разчита само на политически намеси на високо ниво. Това обаче може да се окаже не толкова лесно, тъй резерви изразяват същите хора, които подкрепиха Борисов и допринесоха значително за неговото избиране.  В този контекст няма да бъде изненадващо, ако българските досиета в ОЛАФ, службата на Европейския съюз за борба с измамите, които бяха затворени с различни, не винаги ортодоксални похвати, бъдат повторно отворени.

За българските досиета първоначално отговаряше Руджеро Перуджини, много ефикасен и безупречен следовател в ОЛАФ, сред чиито постижения, наред с другите, е значителната помощ за ФБР при разбиването на голяма мрежа на мафията в САЩ. Работата на Перуджини доведе до замразяване на плащания за над половин милиард евро за България преди три години. Но след като Комисията реши да размрази българските плащания, Перуджини бе любезно помолен да се пенсионира. Той така и направи, но на прощалната почерпка по случай напускането си каза на колегите си с по-скоро ироничен тон, че е щастлив, защото неговите досиета са в … „добри ръце“.

Когато, обаче, ръководителят на отдел A3 Тиери Крьотен беше издигнат за директор, ръководството на отдел A3 временно беше възложено на Марко Пекораро, бивша дясна ръка на легендарния следовател на ОЛАФ Алберто Пердука. Когато Пекораро пое функциите на временен ръководител на A3, по доста странен начин всички български досиета бяха прехвърлени на Елизабет Шпербер, тогавашна началничка на отдел „Земеделие“ в ОЛАФ. Междувременно, постът ръководител на отдел A3 бе открит за вътрешна конкуренция и, както очакваха мнозина, позицията бе дадена на полк. Алесандро Бутиче, бивш говорител на ОЛАФ. С назначаването на Бутиче всички български досиетата се върнаха в отдел А3.

Всичко това означава, че отварянето, затварянето, повторното отваряне, повторното затваряне и т.н. на българските досиета, не са въпрос на разследване, а политически инструмент в ръцете на службите. И последно: може да е случайно, но всички разследвани български досиета имат два общи елемента. Всички те са пълни с нередности и във всички такива досиета по един или друг начин са замесени немски фирми.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.