20 признака издават насилника – вкъщи и на улицата. Как да се предпазим?

Наредени в кръг, участнички в курса слушат съветите на треньорите по самоотбрана, преди да преминат към практическите упражнения. Снимка: авторката

“Какво толкова има да се учи – риташ го между краката, бъркаш му в очите и бягаш. Но трябва да действаш много бързо. В противен случай най-вероятно ще имаш голям проблем със самозащитата”, шегува се приятел, когато научава, че се провежда курс по самозащита за жени. “Освен техники за физическа самозащита при нападение, на курса (безплатен, всеки вторник и четвъртък от 18.30 на бул. “България” №15) се учат също и психологически тънкости, които да помогнат на жената да избегне ситуациите на насилие“, уточнява Томо Борисов, председател на Международна асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност. „Статистиката показва, че в 60% от случаите на насилие над жени, става въпрос за домашно насилие. Затова работим в две направления – как жената да се предпази от непознатия насилник, който може да я нападне на улицата, в асансьора, във входа, да нахлуе в дома й и т. н., и как да се справи с познатия насилник – приятеля или съпруга, с когото живее”. По време на обучението се провеждат и занимания с психолог, експерти по сигурността и юрист.

Най-добрият начин жената да се защити от насилие е като го избегне. При случайно нападение е трудно да се вземат превантивни мерки, но при продължителен контакт с някого, има признаци, по които насилникът се разпознава и жената може да преустанови контактите си с него, преди да се е стигнало до физическо посегателство. “Анализът показва, че няма характеристика на мъжа-насилник – той може да е високоинтелигентен или необразован, богат или беден. Затова ние учим жените на признаците. Когато започне да ви обижда, да чупи и да монополизира личния ви живот, това вече са сериозни сигнали”, казва Томо Борисов. Насилието се проявява под различна форма. Освен физическо, то може да е психологическо, финансово, сексуално и др.

Томо Борисов обучава курсистка. Снимка: Международна асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност

20 признака*, които издават насилника:

1. Внушава чувство за вина и непълноценност.

2. Хвърля и чупи предмети, проявява показна агресивност, когато е ядосан.

3. Обижда, крещи, заплашва с убийство, раздяла, самоубийство и др.

4. Отнася се с жената като с предмет, който му принадлежи.

5. Иска непрекъснато да контролира жената, заповядва й, ревнува я прекалено, ограничава контактите й с други хора, следи телефоните й и др.

6. Лесно губи контрол и се хвали с това, че се държи лошо и с другите.

7. Налага сексуалните си желания против волята на жената.

8. Опитва се да я манипулира и изнудва.

9. Бързо мени настроението си – от спокойствие до ярост.

10. Игнорира чувствата на жената.

11. Нарушава обещания, не спазва уговорки или не поема равен дял от отговорностите.

12. Винаги твърди, че е прав.

13. Възпрепятства жената да работи или да се обучава в университет.

14. Контролира парите на жената.

15. Отказва да работи и кара нея да издържа семейството.

16. Използва децата като посредници.

17. Настройва децата срещу майка им и я унижава пред тях.

18. Омаловажава проявите на насилие като твърди, че нищо особено не се е случило.

19. Обвинява жената, че го е предизвикала.

20. Посяга и удря жената.

Част от жените, дошли да се обучават как да се защитят от насилие. Снимка: авторката

“Съветваме жените, които са жертва на познат насилник, да не търпят тези неща. В името на семейството или за да не се разчуе, че имат подобни проблеми, някои жертви крият насилието, а това е много погрешна тактика. Децата, които гледат такъв модел на поведение вкъщи, впоследствие също стават или насилници, или жертви. Ето защо жената трябва навреме да прецени, че няма нужда от такъв партньор в живота си и да го напусне. Понякога жертвите на насилие получават погрешни съвети и от близки: “Абе ти трай в името на семейството” и др. Точно обратното – в такава ситуация жената трябва да се обърне към съответните институции – да подаде жалба в полицията, която да бъде придвижена до съда, да се свърже с неправителствените организации, които работят по проблема с домашното насилие и да вземе решение да прекрати отношенията си с насилника”, казва Томо Борисов.

Как да реагира жената в ситуация на насилие?

“Обикновено насилникът очаква да смачка жената и физически, и психологически. Освен че трябва да знае как да се предпази физически в конкретната ситуация – как да застане, за да се защити, как да контраатакува противника в определени точки и др., жената трябва да има и адекватни психологически реакции. Тя трябва да извика силно и гневно, за да го респектира, да му заповяда: “Не ме докосвай” и да го отблъсне. На пръв поглед звучи просто, но той не очаква такава реакция. Затова караме жените и да викат силно, и да правят физически и психологически упражнения. Когато човек изпадне в екстремна ситуация, може да му пресъхне гърлото и да не е способен да си каже името, камо ли да извика. За около 2 месеца в курса се придобиват основни умения, след което човек може да продължи да работи за усъвършенстването им”, казва Томо Борисов.

Жени, участнички в курса, наблюдават техники за самозащита при нападение в гръб. Снимка: авторката

Когато те атакува насилник**:

1. Покажи му, че не приемаш ролята на жертва. Повечето насилници са страхливци, свикнали са да се подчиняват на авторитети и се страхуват от наказание. Възползвай се от този факт и се дръж авторитетно.

2. Изреви заплашително към него, показвайки гняв. Не го умолявай тихо – това ще го окуражи да упражни насилие. Пищенето също не се препоръчва – провокира го да те удари, за да млъкнеш.

3. По всяко време бягството е решение на проблема. Викай за помощ, обади се на полицията.

4. Гледай нападателя в очите, за да му демонстрираш решителност и да следиш по-добре действията му. По-трудно е да нападнеш човек, който те гледа в очите.

5. Не се прави на малка. Страхливо изглеждащият човек провокира агресията на насилника.

6. При агресивно поведение се дръж по-изправена и на по-голямо разстояние, не допускай обгръщане или захващане. Разстоянието ти дава време за реакция и по този начин се увеличава шансът за ефективна защита.

7. Ако се налага да се биеш, използвай прости техники за самозащита веднага и с пълна сила – може да имаш само един шанс. Не прилагай сложни техники, които не владееш.

8. В боя има само две действия – нападаш или бягаш. Боят е действие и ако не действаш, ще лежиш. Това е примитивната, груба истина.

Албена Йорданова, председател на „Жени – ГЕРБ София“, които подкрепят инициативата. Снимка: Международна асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност

9. Когато те нападнат, имаш десет секунди. В тях трябва да избягаш и да се развикаш за помощ, или нападателят ти да е обезвреден, в безсъзнание, да бяга, за да се спаси. Добрият бой е кратък и решителен, а не е разпра като по филмите.

10. През целия си живот мъжете се учат да избягват удари в слабините, рефлексите им са добре развити и бързи. Това е лоша цел за удар, но може да я атакуваш незабелязано с ръка, да сграбчиш и стиснеш с всичка сила. Рефлексите на мъжете да пазят стъпалата си са по-слаби. Опитай смазващ удар с пета по горната извивка на ходилото му и бягай. Мъж с повреден крак не може да те хване. Стегнатите поли пречат на удара с пета.

*Използвана е информация от Форум за приложна психология.

**Използвани са съвети на български и на канадски специалисти по самоотбрана
.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.