В десетката: Ела, кризо, изяж ме!

Бойко Борисов играе „Стани богат“- Снимка: от тв екрана

В сряда ще излезе мой материал във вестник „Седем“, посветен на качеството на управлението на България в момента.

Мислех за тогава да оставя разсъжденията по темата, но да ви призная, като истински бъзливец почва да ме хваща страх.

Защо така?

Ами защото наблюдавам същите предкризисни признаци, като по времето на последните години на управлението на Тодор Живков:

1. Начело на държавата е клоун, чието показване по телевизията предизвиква почти всеки път взрив от смях. Помня как сядах пред телевизора, в очакване Т.Ж. да каже „нещо смешно“. Шоуменът от Правец не пропускаше да ни направи качествено шоу: „Немам пари, другари“ „Нема лабаво“ „Приземяване“… Сегашният шоумен не изостава, с гениални антикризисни идеи почти всеки ден.

2. Мърлящината завзема вече опасни територии. Помните ли какво представляваха административните сгради от последните години на Т.Ж. – шперплатови бараки, които още седят тук там по дворовете на болниците, например. А да ви напомня новините от последните дни – няма да кандидастваме за еврото, защото мърляшки си правим отчетите, от 110 000 заявени нови паспорта преди курортния сезон и в годината, когато трябва да се сменят масово лични документи, са издадени 4500. Кой е изненадан? Със сигурност не тези, които помним старта на сайта за детските градини или системата за електронно таксуване в градския транспорт.

3. Непроницаема стена, отделяща ни от бъдещето. През лятото на 1989-та беше ясно, че „нещо става“. И сега „нещо става“. Ама какво?

4. Ново нашествие на магьосници, екстрасенси, изобретатели (Ахмед Доган, големият учен) и обикновени мошеници.

Натрупва се сериозно напрежение в обществото по екологични, икономически, политически и бюрократични причини. И отнякъде ще избие.

Не искам, честно, не искам отново толкова интересни времена. Предпочитам скуката на пазарната икономика.

Виж още текстове в блога на Комитата и Стойчо

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.