ДАНС ли учреди Пиратската партия в България?

В България учредиха Пиратска партия. Дотук добре – има вече в цяла Европа, шведите дори вкараха депутат в Европарламента от пиратската си партия. Хората, които искат свободен достъп и обмен в Интернет без ограничения се увеличават главоломно.

И на този фон логично беше и у нас да се появи Пиратска партия. Но за нейн шеф беше избран …28-годишен бивш служител на МВР, завършил академията в Симеоново, специалност Национална сигурност, работил 4 години във външното разузнаване и НСС (сега ДАНС). Казва се Ангел Тодоров, преди месец и нещо e-vestnik пусна интервю с него, като главен учредител на Пиратската партия (виж тук). Той обясни, че „понастоящем се занимава с развитие на медии в Интернет”. Любопитно занимание.

Българската Пиратска партия ще стане член на т. нар. Пиратски интернационал, а въпросният Тодоров и още един от ръководството ще бъдат командировани в Брюксел като делегати на Световната пиратска конференция от 16-и до 18-и април. Въпросът е – кой ще ги командирова?

ДАНС?

Всичко е възможно – бивш служител на тайните служби да стане яростен поборник за пиратски свободи. Но тревожно е, че на тази т. нар. учредителна конференция не се чу и една дума по въпроса. Да стане някой делегат от провинцията, от София, и да каже – „Абе, защо да избираме този Тодоров, като е бил в службите, нека остане само член, а да изберем някой, за да не говорят за нас, че сме свързани със службите”.

Няма такова нещо. И самият Тодоров мълчи и нищо не казва по въпроса на самото учредяване. Все едно, че е най-естественото нещо един бивш човек от службите да учреди Пиратска партия.

В тази държава май всичко е сбъркано. При нарастващата полицейщина у нас трудно някой ще повярва, че тази партия не е подпомогната от ДАНС. Прилича да е не само подпомогната, ами и на цялостна разработка на агенцията. Делегати от 20 града, командировки в чужбина на лидерите…

А службите наистина имат топли връзки с някои пиратски сайтове в българската мрежа, от които се точат филми и музика срещу заплащане с есемеси, в явно нарушение на закона. Същите служби правят тараши на по-маловажни сайтове за обмен на филми, и дори на отделни потребители, но не закачат няколко търговци на филми и музика, които крадат авторски права, за да ги продават, а не да ги пускат за свободен обмен. Тази симбиоза на службите с уж-пиратите ли е в основата на новата партия?

Та, ако в тази партия има истински пирати, да седнат и да измислят какво обяснение ще дадат пред обществото да го разубедят, че не са креатури на ДАНС. Въпрос на обществено доверие към тях.

И пиратите ни не са като света…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.