Ученици посрещат водещия Димитър Павлов с табелка “пиянде”, той им говори за наркотиците

Учениците провокираха водещия с табелка „пиянде“. Той го прие с чувство за хумор. Снимка: авторката

“Познавам хора, които са били по комуни и са имали жестоки проблеми с наркотиците. Много семейства са разрушени по тази причина. Други семейства са се събрали в комуна, благодарение на общия си проблем. Имам и доста познати, които измряха от наркотици”, казва известният телевизионен и радио водещ Димитър Павлов, който стана лице на кампанията “Сподели с приятел” за предпазване на младежите от употреба на наркотици и алкохол чрез информиране. Водещият и консултанти от националната информационна линия за наркотиците тръгнаха на срещи с ученици в няколко столични училища, за да повишат нивото им на информираност. Кампанията ще продължи през цялата година в различни квартали на София.

Учениците от Националното художествено училище препълниха залата и посрещнаха Митко Павлов с бурни аплодисменти. Снимка: авторката

На първата среща в Националното художествено училище за изящни изкуства учениците бяха изрисували за Димитър Павлов табелка с надпис: “пиянде” и го посрещнаха с бурни овации. “Не съм тук, за да ви размахам пръст и да ви казвам да не взимате наркотици и да не пиете алкохол. Всеки знае, че ако си решил да пробваш нещо, никой не може да те спре. Но преди това се информирай какво представлява съответното вещество, какви са въздействията, последиците и рисковете от употребата му, защото от някои неща може да ти спре сърцето”, каза на учениците Димитър Павлов.

Водещият говори с учениците за наркотиците. Той ги посъветва да се запознаят с въздействието и възможните рискове от употребата, преди да експериментират. Снимка: авторката

По данни на Асоциацията за рехабилитация на зависими “Солидарност” употребата на алкохол и наркотици сред младежите през последните 4 години е нараснала. Хероин и морфин употребяват 1.5% от хората между 15 и 35 годишна възраст (и тези стойности нарастват), марихуана – 31.4%, амфетамини – 10.9%, екстази – 9.7%, кокаин – 8.3%, халюциногенни гъби – 6.9%.

Анкета сред 1 500 младежи на възраст между 10 и 24 години показва, че 63% от тях се информират за наркотиците чрез интернет, 57% – от приятели, 20% – от родители и 14% – от лична употреба. 90% от участниците в допитването споделят, че повечето им съученици употребяват алкохол.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.