Млад, консерватор, популист – Виктор Орбан се връща на власт

Геза Молнар

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Безспорен лидер на опозиционната десница в Унгария, харизматичният Виктор Орбан бе твърдо убеден, че ще спечели парламентарните избори на 11 и 25 април. След болезнения изборен неуспех, претърпян през 2002 г., той проведе сега бърза и енергична кампания с акцент върху популистки теми.

Едва 35-годишен, през 1998 г. Виктор Орбан бе назначен за министър-председател на страната. Днес, вече на 46, той управлява с желязна ръка своята партия Фидес и се завръща с нови сили на политическата арена – дори изслуша един по един всеки от 176-те кандидати в своята листа, преди да им даде зелена светлина.

Завършил юридическо образование, той обаче веднага се насочи към политиката; тесен кръг от бивши състуденти го заобикаля и до днес. Някогашен дисидент – либерал и антикомунист, Виктор Орбан обича да говори от името на „народа“, „хората“ или „нацията“ и се представя за пламенен противник на глобализацията.

Герой от времето, когато се трансформираше посткомунистическият режим, той избра популисткия път, избягвайки всякакви дебати с опонентите си. Последният телевизионен двубой с негово участие датира от предизборната кампания през 2006 г., когато вотът бе спечелен от премиера на социалистическото правителство Ференц Дюрчани. Десетки хиляди активисти го превъзнасят и се стичат на всички негови митинги.

Два дни преди гласуването – в петък, Виктор Орбан замина за Виена. В стремеж да запази добрите си отношения със съседите той разговаря с ръководството на австрийските консерватори, управляващи в състава на коалиция между леви и десни. Там се срещна и с председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс – като негов заместник в партийното ръководство.

От месеци насам Орбан води с голяма преднина в социологическите проучвания; посети дори Москва и Пекин, за да поднови контактите си там. Без да има ясна и подробна програма за бъдещата си политика начело на Унгария, разяждана от корупция, той възхвалява идеята за мощна, силна държава, която създава работни места, брани традиционните ценности, гарантира правото на труд и полага грижи за своите граждани. Орбан критикува приватизационните сделки, капитализма – особено „спекулативния“, и подчертава, че предпочита „истинския труд“.

Семеен е, има пет деца и обича да играе футбол, при това е много добър с топката. Съпругата му току-що издаде книга с готварски рецепти.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.