Дянков срина рейтинга на страната, повлече дори съседните

Последствията от активността на министър Симеон Дянков станаха международни. След като той обяви, че България има скрит дефицит, румънската леа падна на валутния пазар.
Европа се уплаши, че след Гърция, ще почнат изненади от другите страни в региона. Заради изявленията на Дянков, бизнес средите започнаха да подозират,че всъщност и цяла Източна Европа е по-зле, отколкото изглежда.

Дали наистина е така, както казва Дянков? Специалистите въобще не са единодушни по въпроса. Като надникне човек по форумите в Интернет, където дискутират експерти, могат да се видят мнения, че това е шикалкавене и манипулиране с бюджета. Целта е да се прехвърли дефицит в миналите 2008 и 2009 г. Така Дянков се опитва да намали ужасяващият дефицит за 2010 г., който се очертава да е към 6% за годината, след като в традиционно силният месец март е 200 млн. лв.

Икономистите се питат – как така Дянков и Борисов през декември се хвалиха, че приключват с дефицит 0,7%, а сега изведнъж обявяват, че той е 3,7%? Спекулациите са заради това, че съществуват касов дефицит и начислен дефицит. Те се отчитат по различно време. Сега правителството е трябвало да прати данни за Евростат, във финансовото министерство са почнали да ги събират. И след като ги е поразровил, Дянков е решил да прехвърли малко дефицит в предишните години – поне така твърдят някои познавачи на тази материя.

Какви са последствията? Международните агенции със сигурност ще свалят кредитния рейтинг на страната, а и оределите чуждестранни инвеститори ще се дръпнат. Тоест, с изявлението си Дянков направи голяма беля.

Не става въпрос финансовият министър да крие данни от Европа, но икономисти се чудят как така изрови 150 договора, които надули дефицита от 0,7 на 3,7%? Повечето експерти смятат, че е прекалено. Не ги ли знаеше Дянков тия договори и през декември, когато се хвалеше, че дефицитът е нисък? Дори неотдавна той самият обяви, че на начислена основа дефицитът е 2%. Тоест, ако плати задълженията по договорите, ще стане 2%. И сега изведнъж – 3,7%. Това е около милиард лева повече. Е как може финансовият министър да открие изведнъж толкова задължения? А вчера в парламента Дянков каза, че ако той бил изплатил задълженията към фирми (които били обръчи на досегашната власт), дефицитът щял да стане 8,5%. На кое да вярваш? Или досега ни е лъгал, или е некомпетентен да се справи с финансите на държавата.

Това, което постигна Дянков, е да разруши доверието към фискалната статистика на България. В допълнение с разни нелепи акции – агенти на ДАНС влизат в офисите на Е.ОН и искат доказателства за инвестиции – чуждите инвеститори ще се разбягат напълно.

Нищо добро не чака България. Дянков несъзнателно се изпуска. “За тази година няма проблеми за стабилността на фискалната политика и валутния борд“, увери той. „За тази година“. Тоест – догодина кой знае.
Щом някой почва да увещава, че опасност за стабилността няма…

Най-важна антикризисна мярка май ще бъде смяната на Дянков.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.