Русия – да застреляш съдия

Четирийсет и седемгодишният съдия Едуард Чувашов е застрелян на излизане от дома си в центъра на Москва с изстрел в гърдите, после е направен контролен изстрел в главата. Оръжието още не е открито, разказва пред „Росийская газета“ източник от московската милиция. Криминалистите са почти сигурни, че поръчковият убиец е използвал пистолет със заглушител, добавя източникът. Видеокамера е заснела в двора на сградата предполагаемия извършител. Издирва се 25 до 30-годишен мъж със славянска външност, висок 175-180 сантиметра, облечен със сини джинси, черно яке и черен каскет.

Според говорителя на Следствения комитет към руската прокуратура Владимир Маркин основната версия гласи, че престъплението е свързано с професионалната дейност на убития. За следствието е очевидно, че става дума за демонстративно убийство. Чувашов е разглеждал „доста трудни“ наказателни дела срещу „десетки обвиняеми“ в Московския градски съд, включително за убийства на етническа основа, извършени от скинхедс. Членове на групировката „Белите вълци“ например бяха осъдени на лишаване от свобода за срок от 6,5 до 23 години. Адвокатите на бръснатите глави, осъдени по водени от Чувашов дела, заявяват обаче според всекидневника, че техните довереници не са замесени в убийството на съдията.

Чувашов е трябвало да гледа повторно – при закрити врата, секретното дело срещу бившия милиционер Владимир Белашев, член на групировката „Реввоенсовет“, обвинен в тероризъм. По данни на следствието през 90-те Белашев е взривил паметник на император Николай Втори в Московска област, минирал е и паметник на Петър Първи в Москва. През 2002 г. той бе осъден на 11 години затвор, но Европейският съд за правата на човека върна делото за повторно разглеждане заради нарушения.

За двайсет години в Русия са убити близо 20 съдии, отбелязва „Росийская газета“ и посочва като мотиви професионалната им дейност, криминални и битови причини. Следователите разглеждат като приоритетна версия отмъщение от страна на неонацистите, които според тях са смятали Чувашов за личен враг и русофоб, пише „Комерсант“. „Проблемите“ били предизвикани от разпространен в Интернет „аудиозапис, направен уж на съдебно заседание с председател Чувашов“.

Националистите твърдели, че тъкмо съдията произнася думите, казани с мъжки глас: „Руснаците също имат един такъв манталитет, че трябва по някой път да се бесят и убиват тия руснаци…“ После бръснати глави неведнъж заплашвали Чувашов чрез форуми в Интернет и съдията знаел за заплахите, но винаги отказвал предлаганата му охрана. „Вчера националистите обсъждаха убийството на съдията по свои интернет форуми и в блогове, без да крият задоволството си. Бръснатите глави смятаха, че убийството може да е извършено от членове на т. нар. бойна организация на руските националисти“, добавя „Комерсант“.

Във връзка с гибелта на съдията Чувашов руският президент Дмитрий Медведев изрази съболезнования на Олга Егорова, председател на Московския градски съд, съобщава „Время новостей“. „Ще бъде направено всичко необходимо, за да бъдат открити и наказани организаторите и изпълнителите на това цинично убийство“, обещал в посланието си държавният глава.  Според пресслужбата на съда Егорова заявила, че станалото е голяма трагедия, и за пореден път обърнала внимание на проблема за сигурността на съдиите. Прессекретарят на Върховния съд на Русия Павел Одинцов заяви, че „проблемът за личната сигурност на съдиите буди безпокойство и вероятно трябва да бъде решен на законодателно равнище“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.