Путин ще направи добре, ако продължи да се държи любезно с поляците

 Роджър Бойс

Путин прегърна полския премиер Доналд Туск на мястото на трагедията. Снимка: РИА

Членове на полския елит, пътуващи за възпоменанията в памет на поляците, убити преди 70 години от руски ударни отряди, загиват в самолет руско производство при кацане на руско летище, следвайки инструкциите на руски авиодиспечери – това следваше да бъде рецепта за разпалване на антируски чувства. Пред руското посолство във Варшава обаче днес нямаше нито един демонстрант; не бяха отправени никакви нападки. Вместо това опечалени поляци в столицата и страната говореха с одобрение за решението на Москва да обяви ден на траур в памет на 96-те жертви на катастрофата в събота.

За известно време беше забравена постъпката на министър-председателя Владимир Путин, който миналата седмица не поднесе истинско извинение за клането в Катин през 1940 г. Вместо това поляците похвалиха решението на Русия да излъчи смразяващия филм на Анджей Вайда за това военно престъпление. Традиционно враждебните полско-руски отношения изглежда отстъпват място на прагматично сближаване на интересите – процес, който продължава повече от година. Полското правителство на Доналд Туск разбра, че трябва да развие своята позиция в ЕС и да стане водещ играч. Това беше свързано с малко по-предпазливо отношение към Вашингтон и намиране на допирни точки с Русия.

Междувременно Путин развива един вид вестполитик. Изграждането на газопровод под Балтийско море, който да свързва Русия с Германия, ще приближи Москва до ЕС. Първоначално Полша беше против тръбопровода, но след като Москва гарантира дългосрочните й газови доставки, тя оттегли възраженията си. Също така Русия сега има приятелски настроен към Москва лидер в Украйна. Така че сприятеляването с Полша беше важно за Путин. То би било сигнал за това, че на западния фронт всичко е спокойно във време, когато обстановката в Северен Кавказ се нажежава, а в централноазиатските републики положението става напрегнато. А модернизацията на Русия винаги е идвала от Запада, а не от Изтока.

Президентът Качински не беше убеден, че полско-руското приятелство е изцяло в национален интерес. Той казваше, че има място за диалог, но не и за сантименталности; твърде много кръв е била пролята. Но сега той е мъртъв и този скептичен глас заглъхва. Дали обикновените поляци ще отхвърлят изминалата година на помирение между двете правителства? Вероятно не: Русия не изглежда чак толкова заплашителна, колкото през 2008 г., когато войските й навлязоха в Грузия.

Руснаците обаче ще трябва да направят нещо повече от това да свалят наполовина своите знамена, ако искат да придадат сила на импулса. Първо, тяхното разследване на самолетната катастрофа през уикенда ще трябва да бъде обстойно и прозрачно. Повече от половин век продължават съмненията за руски саботаж при смъртта на друг виден поляк – ръководителя на полското правителство в изгнание Владислав Шикорски, загинал при самолетна катастрофа през 1943 г. Това е още един мрачен епизод от историята, който вгорчава отношенията с Москва.

Второ, Москва трябва да разкрие още подробности за събитията в Катин, като направи публично достояние документи, които биха дали на полските семейства усещането, че нещата са приключили. Ако, както изглежда вероятно, Ярослав Качински се кандидатира за президентските избори през юни и наследи покойния си брат, тогава Кремъл може отново да очаква остър тон от Варшава. Путин ще направи добре, ако продължи да се държи любезно с поляците.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.