Трагедията преобрази политическия пейзаж в Полша

Ванеса Гера

Братя Качински. Снимка: ЕПА/БТА

Преди самолетната катастрофа, в която загина, президентът Лех Качински бе изправен пред вероятна загуба в изборите, планирани за есента, тъй като гласоподавателите загърбиха консервативното му послание. Вълна на съчувствие обаче може да възвърне позициите на неговото политическо движение, основано на традиционни католически ценности, и да събуди подозрение у големите съседки на Полша особено ако неговият брат-близнак Ярослав, някога негов партньор в детски игрален филм и ключов политически играч в политическото дуо, се кандидатира за президент на негово място. Ярослав Качински все още не е казал дали иска тази работа: засега той изглежда погълнат от скръб по загубата на брат си в катастрофата в събота, в която загинаха 95 души, мнозина от които от близкото обкръжение на братята Качински.

„Скърбим“, каза Мариуш Блашчак, говорител на партията на Качински „Право и справедливост“, пред АП. „Не е време за каквито и да било размишления.“ Сценарият Ярослав да се кандидатира обаче изглежда естествен, защото след смъртта на президента няма никой с толкова голяма известност в „Право и справедливост“ – партията, която двамата братя основаха заедно, – който да я представлява в президентската надпревара. Изборите първоначално бяха насрочени за есента, но сега трябва да се състоят до 20 юни. „Ако той реши да се кандидатира, може да се надява на победа заради съчувствие, защото поляците вземат решения, основаващи се на емоции“, каза политологът Кажимеж Кик от университета в Келче.

Популярността на Лех Качински и партията „Право и справедливост“ спадна рязко през последните три години. Много поляци се умориха от поляризиращата роля, играна от лагера Качински в стремежа им да накажат старите комунисти и в скептицизма им към старите врагове Германия и Русия, та дори и към ЕС. Тяхната националистическа и социално консервативна позиция често ги вкарваше в конфликт с по-либерално мислещи лидери вътре в ЕС и в Германия, най-големият съсед на Полша. През 2007 г. „Право и справедливост“ бе разгромена в парламентарните избори – ясен сигнал, че мнозина поляци са се уморили от конфликтния стил на братята. Ярослав загуби премиерския пост, който заемаше близо година и половина, докато брат му изпълняваше предимно церемониални функции като президент. Полският президент е главнокомандващ, но има повече символична тежест отколкото истинска власт.

Оттогава е стабилна подкрепата за противниковата партия „Гражданска платформа“, центристка групировка, водена от премиера Доналд Туск. Мнозина, особено младите поляци и зараждащите се предприемачески класи, харесват лишения от драматизъм прагматизъм на партията и подкрепата за икономиката на свободния пазар. Туск, чиято работа го превръща в най-влиятелния лидер на Полша, не бе в самолета, както и най-известният син на страната, основателят на „Солидарност“ и бивш президент Лех Валенса. Трагедията обаче отне живота на много други високопоставени хора, включително няколко военни командири, бивш президент в изгнание и Ана Валентинович, жената, чието уволнение от известната корабостроителница в Гданск предизвика стачки, които в крайна сметка доведоха до падането на комунизма.

Страната ще трябва да чака дни или вероятно седмици, за да научи чия кандидатура за президент ще издигне „Право и справедливост“. Другият партиен член, който е смятан за вероятен претендент – Збигнев Жобро, каза пред АП вчера, че скръбта е твърде силна, за да се мисли за политическо позьорство. „Време е за размисъл и приемане на болката, в която всички ние се потопихме. Загубих колеги, които познавам от всекидневната си работа и живот“, каза той.

Братята Лех (вдясно) и Ярослав Качински през 1961 г., когато са 12-годишни и се снимат във филма „Историята за двамата малки палавници, които откраднаха Луната“. Снимка: ЕПА/БТА

Съвсем не е сигурно, че отприщването на съчувствие към семейството на Качински – свидетел за което са големият брой хора, които се стекоха във Варшава, за да съпроводят катафалката с лидера до президентския дворец – ще се изрази в подкрепа на изборите. „Ярослав Качински бе някога премиер и загуби доверието на поляците“, каза 20-годишният Адам Миколайчик. „Аз няма да гласувам за него.“ Главен претендент остава Бронислав Коморовски от „Гражданска платформа“, председател на долната камара на парламента, на който конституцията отрежда ролята на изпълняващ длъжността президент след смъртта на Качински. Популярността му е голяма и може да бъде допълнително подсилена в надпреварата благодарение на условните му президентски задължения – работа, която досега извършва със спокойна тържественост.

„Ярослав Качински не трябва въобще да се кандидатира за президент. Разбирам, че става въпрос за семейна трагедия, но страната трябва да бъде управлявана от човек, който не е толкова непримирим, каквито бяха и двамата братя Качински“, каза цветарят Януш Кислак, на 58 г. Дали Ярослав ще се кандидатира или не зависи също от здравето на майката на близнаците Ядвига, която е в болница от няколко седмици заради белодробно и сърдечно заболяване. Президентът Качински бе отменил най-малко една чужда визита напоследък, за да бъде до нея. „Главният въпрос е дали Ярослав ще бъде достатъчно силен да преодолее тази лична трагедия и дали няма да го сполети някоя нова“, каза Кик. Катастрофата отне живота и на друг кандидат-президент – 58-годишния Йежи Шмайджински, депутат от левицата и бивш министър на отбраната, който щеше да представлява „Съюза на демократичната левица“. Партията, която е наследник на комунистическата партия, като цяло не се радва на подкрепа в Полша.

Близнаците попаднаха за пръв път в светлината на прожекторите като деца, играещи двама пакостници във филм по популярната полска детска книжка „Двамата, които откраднаха луната“. Като възрастни те се включиха в антикомунистическата борба на Валенса, а при демокрацията поведоха война срещу системата, позволяваща на много бивши комунисти да продължат да упражняват власт и да се ползват с блага. Те избягваха да се появяват заедно на публични места, но се събраха пред камерите, когато папа Бенедикт Шестнайсети посети Полша през 2006 г. – безценен момент за близнаците, които са ревностни католици. Ярослав научи за смъртта на брат си от външния министър Радослав Шикорски, който бе първият лидер в Полша, информиран за трагедията. „Наложи се да му съобщя нещо ужасно“, каза Шикорски в интервю за радио ТОК ФМ. Ярослав реагирал спокойно. „В същото време обаче усещах емоциите от другата страна.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.