Ядрен удар от терористи? Обама и фактите

Ан Гиъран

Барак Обама в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Президентът Барак Обама обрисува вчера кошмарен сценарий – терорист с материали за производство на атомна бомба, не по-голяма от ябълка, може да извърши атентат, при който да загинат стотици хиляди хора. При това Обама спести подробностите, които превръщат този вид атака в по-далечна опасност, отколкото загатна в кратките си бележки при откриване на срещата с над 40 световни лидери, макар да представи правилно общата картина. Целта на свикания от Обама форум бе да насочи вниманието на света върху проблема за ядрените материали, които могат да попаднат в неподходящи ръце.

Предлагаме ви поглед върху фактите зад нахвърляна от Обама картина на заплахата от ядрен тероризъм: Сравнявайки днешната заплаха с тази от времето на Студената война.

Обама: „Опасността от ядрена конфронтация между държавите е по-малка, но рискът от ядрено нападение е по-висок.“

Фактите: Да, тъкмо когато мрачните изгледи за взаимно унищожение от епохата на Студената война изчезнаха, на тяхно място се появи нов вид опасност. Свързването на двете епохи обаче, както направи Обама, предполага, че изходът при двата сценария може да бъде сравняван. Той е прав, че в числено изражение рискът сега е по-висок заради големите запаси натрупан материал и многобройните начини да се злоупотреби с него. При все това последствията сега биха били по-ограничени, отколкото при размяна на ядрени удари между свръхсили, разполагащи с хиляди ядрени бойни глави всяка. В днешно време по-вероятният сценарий е ограничена атака в рамките по-скоро на град, отколкото световна ядрена зима.

Обама: „Ядрени материали, които могат да бъдат откраднати или продадени, за да се използват за направа на оръжие, има в десетки страни.“

Фактите: Така е. Експертите по оръжеен контрол изброяват приблизително 40 страни, разполагащи с оръжейни запаси или с други ядрени средства или материали, с които може да бъде злоупотребено. В повечето случаи, все пак, тези материали или средства са поставени – както твърдят тези държави – под достатъчно надежден контрол.

Обама: „Дори и най-малкото количество плутоний – с размер на ябълка, например – може да убие и рани стотици хиляди невинни хора“.

Фактите: Ябълката може да е добро средство за онагледяване, но е леко заблуждаващо. Специалистът по оръжеен контрол от института „Брукингс“ Стивън Пайфър, който до голяма степен е съгласен с Обама, има едно възражение: според него пакетът по-скоро би бил с размер на грейпфрут. По-широко погледнато е истина, че добре подготвени учени и инженери със специална техника могат да сглобят малка бомба, способна, както каза Обама, да погуби стотици хиляди хора. Предполага се обаче, че средствата и техническите умения за направата на такава бомба далеч не са по днешните възможности на повечето терористични групи или бунтовнически движения.

Сценарият с миниатюрната, но извънредно смъртоносна бомба изобщо не е невъзможен, казват експерти по ядреното неразпространение, но е по-малко вероятен от това терористична групировка да се сдобие с трийсетина килограма обогатен уран и да изработи грубо устройство, което би било по-голямо и по-трудно може да се скрие. Подобно устройство, впрочем, би могло да бъде точно толкова смъртоносно.

Обама: „Терористични мрежи като Ал Каида са се опитвали да се сдобият с материал за ядрено оръжие, и ако бяха успели, със сигурност щяха да го използват“.

Фактите
: Желанието на Ал Каида да разполага най-малкото с грубо ядрено устройство, способно да нанесе поражения, се приема за даденост, въпреки че Обама и други американски лидери не са посочвали изрично как терористичните мрежи са се опитвали да се сдобият с атомно оръжие досега.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.