Бъдещето на американците – подобно на миналото им

Патриша Рийни

След десет години пътуването за работа ще бъде бързо и евтино, компютрите ще бъдат навсякъде, но няма да се набиват на очи, а хората ще ядат по-здравословни храни благодарение на интелигентни хладилници.

Представата на списание „Форбс“ за бъдещето обаче включва и по-висока безработица, тъй като повече хора ще губят работата си заради износ на производството в чужбина и автоматизацията, а училището, такова, каквото го познаваме сега, няма да съществува. „Самотният преподавател ще бъде заменен с екип от учители в напълно различни области. Стегнатите лекции ще бъдат заместени с привидно хаотични практически упражнения“, пише на сайта на списанието.

„Форбс“ предвижда, че американците ще станат по-съобразителни и ще подхождат по-гъвкаво към пътуването, а 75 процента от хората по света ще живеят в градовете. Вместо да карат огромни автомобили, нормата сред американците ще бъдат колите с електрически двигатели за кратки разстояния и дизелови автомобили за дълги пътувания. „По-често ще ходим пеша на работа, ще караме колело и ще отиваме и ще се връщаме от училище пеша, понякога нагоре по стръмен наклон в снега, както са правили нашите родители“, прогнозира Никол Пърлрот, редактор във „Форбс“.

Финансово отговорен живот

Персоналът на „Форбс“, който направи подобна прогноза за бъдещето преди десет години със смесен успех, се е свързал с професионални футуролози, които са представили визия за 2020 г. „Свързахме се с именити проектанти и професионални футуролози, които направиха проучвания в различни области“, обясни Пърлрот. Те предвиждат, че през следващото десетилетие хората в много отношения ще се върнат към по-реалистичен и финансово отговорен стил на живот.

Технологиите и компютрите ще продължават да бъдат основна част от всекидневния живот, но ще се превърнат в нещо обичайно, на което хората няма да обръщат особено внимание, смятат от „Форбс“. С помощта на интелигентни уреди и универсална цветова система за класиране на храните според хранителната им стойност, ще имаме възможност да ядем по-здравословно.

„Всички сме съгласни, че трябва да има някаква универсална система за класифициране на храната. Също трябва да има ясна методология и стимули да се храним по-добре, защото това, което правим сега, не е устойчив модел. Тази нагласа да ядем каквото ни щукне, след което да тренираме един час във фитнес-салона и да пием хапче с витамини просто не води до нищо хубаво в Съединените щати“, коментира Пърлрот.

Големите къщи, или така наречените „Макимения“ също може би са на изчезване, ако търсещите дом спрат да оценяват имотите според техния размер, външен вид и цена на квадратен метър, а вместо това вземат под внимание месечните разходи за живот в тях, включително за отопление, охлаждане, поддръжка и пътуване.

„Ще се грижим по-добре за себе си и за планетата, въпреки че полагаме огромни усилия да не го правим“, смята Пърлрот. „Форбс“ предполага, че хората ще осъзнаят реалното отражение върху тях самите и върху планетата от това, че живеят в големи домове, карат големи коли и ядат каквото си искат. „Сега, след като това се превърна в част от колективното ни съзнание, ще започнем да отчитаме тези разходи в бъдещите си решения“, добави тя.

Без значение кои прогнози ще се сбъднат през следващото десетилетие, Пърлрот вярва, че това мислене несъмнено ще бъде широко разпространено през 2020 година.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.