Бронислав Коморовски: „Светът се срина за нас за втори път на същото място“

Бронислав Коморовски. Снимка: официален сайт

Над 100 хил. поляци изпълниха най-големия площад във Варшава в събота, за да почетат паметта на президента Лех Качински и останалите 95 жертви на самолетната катастрофа миналата седмица в Русия. Бял кръст бе издигнат в центъра на олтар на площада „Пилсудски“ срещу наредените чернобели фотографии на жертвите. Присъстващите размахваха полски знамена с траурни ленти и знамена на профсъюза „Солидарност“, към който покойният президент Лех Качински се присъедини по време на комунистическия режим.

Сирени прозвучаха из целия град точно по обяд, последвани от две минути мълчание, преди да бъдат прочетени имената на жертвите и да бъде изпълнен националният химн. „Светът се срина за нас за втори път на същото място“, обяви в словото си изпълняващият длъжността президент Бронислав Коморовски, имайки предвид, че катастрофата стана близо до Катинската гора, лобно място на над 22 хил. полски офицери и интелектуалци по време на режима на Сталин. „Трагедията е също рядък момент от историята, който обедини поляците“, подчерта Коморовски. Председателят на Сейма ще изпълнява длъжността президент до провеждането на избори. Кой е Бронислав Коморовски, пише Ройтерс.
Бронислав Коморовски – неочакваният „баща на нацията“

Гарет Джоунс

Бронислав Коморовски, който бе изстрелян начело на държавата след смъртта на президента Лех Качински, е изправен пред деликатната задача да утешава травматизираната нация, докато я води към избори, които той самият иска да спечели. Като председател на долната камара на парламента – Сейма, Коморовски автоматично зае поста на действащ президент, след като Качински загина в самолетна катастрофа в Русия миналата събота заедно с много други висши политици и военни.

Освен това, 57-годишният Коморовски, който е известен с деликатния си начин на изразяване и големите си мустаци, е и официален кандидат на управляващата дясно-центристка партия „Гражданска платформа“ на министър-председателя Доналд Туск за президентските избори, които бяха предвидени за тази есен. Заради смъртта на Качински те бяха изтеглени през юни.

Коморовски е ветеран от антикомунистическото движение „Солидарност“ от 80-те години на миналия век и като че ли се чувства по-добре в сянка, отколкото в светлината на прожекторите. Туск подкрепи кандидатурата му за президент именно защото е убеден, че Коморовски ще се съобрази с намеренията на партията да бъдат ограничени президентските правомощия. След катастрофата той се държи като „баща на нацията“ с призивите си за национално единство и безпристрастност по време на най-голямата криза в Полша се изпадала през двете десетилетия на демократично развитие.

„Държавата трябва да продължи да съществува, Полша трябва да продължи да съществува, въпреки болката, въпреки неописуемата трагедия“, каза той пред телевизионния канал „Полсат нюз“ в понеделник. В обръщение към тези, които се опасяват, че той може да използва новият си влиятелен пост за собствени политически цели, Коморовски добави: „Аз искам да вземам само решения, които са нужни и спешни. Всичко друго трябва да почака до изборите.“ Деликатното положение, в което се намира, се усложнява допълнително от факта, че братът близнак на Качински, Ярослав, оглавява най-голямата дясна опозиционна партия „Право и справедливост“ и може да се очаква, че той ще реагира и на най-незначителния сигнал за нечестна игра от страна на Коморовски.

Социологическите проучвания за президентските избори преди катастрофата показваха, че Коморовски печели подкрепа за сметка на нарастващата непопулярност на Лех Качински. Но заради прилива на съчувствие към фамилията Качински сега е трудно да се предвиди как ще гласуват хората. „Това е много труден период за Коморовски. Той трябва да бъде изключително предпазлив и внимателен, но той също е и ключова фигура в Гражданската платформа. Много зависи от неговото поведение“, твърди Лена Коларска-Бобинска, депутат от Гражданската платформа в Европейския парламент.

„Като действащ президент, той трябва да направи редица публични назначения на постовете, чиито титуляри загинаха при катастрофата. Даже и в най-добрите времена винаги има ожесточени битки между политическите партии в Полша кой да заеме тези постове. Дали той ще протегна ръка на опозицията? Такива жестове ще са особено важни и също символични в този период, тъй като президентът трябва да обединява държавата и да я води към помирение.“ Коморовски спечели одобрение за избора си на специалисти, а не на политически съюзници, при първите си публични назначения.

Ивона Якубовска-Браницка от Варшавския университет смята, че той се справя добре със задачата да гарантира, че държавата ще продължи да функционира без повече трусове. „Той е благороден и достоен човек. Мисля, че той не е прекрачил нито една от прекалено чувствителните бариери в тази трудна обстановка“, каза тя. Коморовски, историк по образование, е роден през 1952 в комунистическа Полша в семейство с аристократичен произход. Както много други от неговото поколение и с неговите разбирания, той е интерниран по време на военния режим през 80-те години на миналия век.

След падането на комунизма през 1989 г. в Полша, бащата на пет деца става активен политик с дясно-центристки разбирания, военен министър през 2000-2001 г. и председател на Сейма, след като Доналд Туск пое премиерския пост от Ярослав Качински през 2007 г. „Коморовски е тих мъж, не е егоцентричен или свръхамбициозен. Туск трудно го убеди да се кандидатира като представител на Гражданска платформа за президент“, изтъкна Коларска-Бобинска. „По ирония, той в известен смисъл е като Лех Качински, който също трябваше да бъде убеждаван да се кандидатира за президент от по-амбициозния си брат Ярослав през 2005г.“, добави тя.

Според полската конституция правителството има най-много политическа власт, но президентът има право на вето върху законодателни актове и има влияние върху външната политика. Качински ядосваше пропазарно и проевропейско правителство на Туск, като блокираше реформи в здравния и пенсионния сектор, а това породи желанието на Гражданска платформа да предложи промяна в правомощията на президента, с цел неговата роля да стане чисто представителна в германски стил. Тази промяна пасва добре на подхода и стила на Коморовски. „Коморовски има едно голямо предимство – хората вече свикват да мислят за него като за президент“, казва Коларска- Бобинска.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.