Още препятствия по пътя на Хърватия към ЕС

Хърватия най-вероятно ще отбележи в понеделник в Брюксел недостатъчен напредък в преговорите си за присъединяване към Европейския съюз, което ще помрачи шансовете й да приключи преговорите до края на тази година, както се надява правителството. Бившата югославска република, която започна преговорите за присъединяването си към ЕС през 2005 година, досега е отворила 30 от общо 33 преговорни глави и е приключила окончателно преговорите по 17 глави. На конференция за присъединяването й в Брюксел идния понеделник Хърватия ще затвора само още една глава и ще отвори девет, каза за Ройтерс европейски дипломат в Брюксел.

Преговорите по една от трите все още останали неотворени глави са блокирани от съседната й държава Словения, която обеща да ги отблокира скоро, но главите за правосъдието и конкуренцията – възможно най-трудните области, също остават неотворени. „Няколко глави вероятно ще бъдат отворени или затворени на следващата среща през юни“, каза дипломатът, който помоли да не бъде назован.

Желко Търканец, редактор външна политика в хърватския вестник „Ютарни лист“ казва, че дори и това да стане, ще е прекалено късно, като се има предвид, че глава правосъдие ще отнеме месеци до затварянето й. „Изправени сме пред още едно забавяне, което може да удължи преговорите до идната година“, казва Търканец и приписва забавянето на мудността на Комисията и бавния ход, с който властите в Загреб прилагат основните реформи и показват резултати в борбата с корупцията. Дори и след като всички глави бъдат затворени, пълноправното членство на Хърватия трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички 27 държави-членки на ЕС, което може да отнеме около година.

Хърватия е най-напред по пътя за членство в ЕС сред държавите от Западните Балкани при положение, че никоя от останалите не е отваряла преговорни глави и членството им е всичко друго, но не и сигурно. Но присъединяването към блока по-късно от началото на 2012 година може да струва на Загреб милиони евро от структурните фондове на ЕС, които Брюксел е определил за помощ на правителството за финансиране на държавни проекти в земеделието, инфраструктурата и околната среда.

Преди членството си Хърватия трябва да ореже субсидиите за губещите държавни предприятия, в това число корабостроителниците, за които е обявен търг, а краен срок за внасяне на офертите е 19 април. За момента инвеститорите и хората са по-съсредоточени върху икономическия спад и държавните разходи. „Чуждестранните инвеститори се интересуват не толкова от това кога Хърватия ще приключи преговорите за членство в ЕС, а от фискалната й уязвимост и способността й да приложи реформите, които ще доведат до стабилност в средносрочен план“, казва Хървое Стоич, главен икономист на Хипо Груп Алпе Адрия.

Анте Бабич от базирания в Загреб Център за международно развитие казва, че Хърватия все още има шанс да приключи успешно преговорите тази година. „До голяма степен става въпрос за политическо решение. Ако те искат, те могат да блокират Хърватия или да я пуснат. Само в случай че положението остане същото след лятото, тогава бих казал, че сме пропуснали целта тази година“, казва Бабич.

Преговорите по глава правосъдие са на път да стартират, след като Загреб засили борбата срещу корупцията при новия премиер Ядранка Косор, въпреки че никой все още не е осъден. Държавите членки на ЕС също внимателно наблюдават сътрудничеството на Хърватия с трибунала в Хага, които съди трима хърватски генерали.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.