Газа – светлината в края на тунела може да се окаже нова кола

Нидал ал Муграби

Тунел между Египет и ивицата Газа. Снимка: пропа

Израел иска да се затворят тунелите за контрабанда между Египет и ивицата Газа, но те станаха толкова големи, че човек вече може да кара колата в тях – буквално. Преди, за да се прекара кола през тунелите, тя трябваше да се разглоби на части, но Хамди Абу Кареш неотдавна се сдоби с Хюндай „Елантра“, произведен през 2010 г., който му беше доставен цял-целеничък.

„Усещането е неповторимо“, споделя 60-годишният Абу Кареш, чийто лъскав чисто нов седан беше прекаран от Синай през широк тунел, преодолявайки блокадата, която Израел и Египет поддържат от три години. „Нищо не може да се сравни с усещането да караш чисто нова кола!“. Хюндаят на Абу Кареш струва около 20 000 долара в Египет. Той обаче трябваше да плати 31 000 долара на контрабандист от Газа и още 9000 за регистрация и други такси, които се събират в анклава, който от 2007 г. се намира под управлението на ислямисткото движение Хамас.

Контрабандистите от Газа, които се опитват да задоволят голямото търсене на всякакви стоки, забранени от Израел, първоначално прекарваха колите на парчета през тунелите и после ги сглобяваха в Газа. Сега там има тунели, които са достатъчно широки, за да се прекара по тях цял автомобил. „Само онези, които имат пари и искат да карат нова кола, могат да си позволят тя да им бъде доставена от Египет“, обяснява търговецът Аяд ал Араир.

Контрабандата на коли е рисковано начинание. Купувачите са принудени да си плащат предварително, за да презастраховат дилърите в случай на провал. Миналия месец египетските сили за сигурност заловиха доставка от 41 автомобила, с което причиниха сериозни загуби както на контрабандистите, така и на купувачите. Дори колите втора употреба обаче в Газа струват много повече, отколкото другаде в региона заради блокадата, а резервните части са много скъпи.

Палестинските предприемачи доставят всичко – от храна, до гориво и добитък, през стотици тунели, които водят до Египет, а Хамас внася оръжия, за да поддържа въоръжената съпротива срещу Израел, чиято легитимност движението не признава. Наскоро обаче звукът на генераторите заглъхна, а прахът, който се вдигаше от хилядите работници в тунелите, които пренасяха стоки в блокирания анклав, се слегна. Контрабандистите признават, че голяма част от бизнеса е замразена заради новата стоманена подземна стена, която монтира Кайро, за да блокира подземните доставки, успоредно със засилените мерки срещу египтяните, които помагат на палестинците в контрабандната им дейност.

„От две седмици не мога да прекарам нищо, затова затварям“, обясни контрабандистът Абу Хамза, преди да затвори входа на своя тунел с дървен капак. „Пиле не може да прехвръкне оттук, даже муха!“, добави той.  Абу Хамза разказа, че е изпратил у дома 15 работници, които работели на две смени, заради египетските ограничителни мерки. Хора от звената за сигурност на Хамас потвърдиха, че търговията се е свила рязко. Работниците в тунелите сега са само стотици, а по-рано бяха хиляди.

Неотдавна израелските сили за сигурност започнаха да разхлабват блокадата на ивицата Газа и позволиха доставките на някои стоки, които преди бяха забранени, като дрехи, обувки и, от тази седмица, дървен материал и алуминий. Това ще изяде печалбите на търговците, които вече са се заредили с тези стоки по контрабандните канали от Египет на високи изкупни цени. „Търговците плащат такса за всичко, което прекарват през тунелите, така че когато Израел позволи доставките на подобни стоки, цените на легално внесените стоки ще бъдат по-ниски“, обяснява Абу Хамза. „Ако вдигнат забраната за внос на стоки, тези тунели ще станат безполезни“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.