Невероятно! Премиерът опровергава шегаджийски блог, Външно пита Папандреу

Началната страница на блога „Теория на НЕвероятностите“ (neverojatno.wordpress.com), която публикува измислени изказвания.
Бойко Борисов. Снимка: Сайт на ГЕРБ

Майтапчийски блог на неизвестен софиянец беше опроверган лично от премиера Борисов и Външно министерство. Измислена новина за изречени обидни за българите неща от гръцкия премиер Папандреу беше цитирана от различни български медии. По-късно агенции я съобщиха като изчетена по гръцко радио. Най-вероятно гръцки медии са я цитирали, преведена от български. В шоуто на Иван и Андрей журналистката Соня Колтуклиева възутено запита – как може никой в България още да не е реагирал на това изказване на гръцкия премиер? Премиерът Борисов реагира, а Външно министерство официално запитало кабинета на Папандреу, откъдето отрекли гръцкият премиер да е казвал такова нещо.
Всъщност информацията от блога neverojatno.wordpress.com – „Истината такава, каквато можеше да бъде!?“ звучи изключително автентично и впечатлява с логиката си като политическо изказване.

Ето целия текст:

„Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България:
„Нима – каза той – вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима – обърна се той към пенсионерите – вие искате да получавате пенсии от по 50–100 евро вместо сегашните 600-700 ? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище – защото точно на това прилича България с нейните дупки и боклуци, разхвърляни навсякъде – от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате? Аз знам, че ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен стандарт, докато българите ще си останат на положението в което са и сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли там там спасение? Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят само легенди. Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение ако не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали.“
Кое е по-страшно – „Гръцката криза“ или „Българската стабилност“?“
Най-отгоре на страницата на блога пише: „Истината такава, каквато можеше да бъде!? (Или частна теория на НЕвероятностите!)“. Вдясно на страницата е написано следното: „Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността. Съвпадението с реални събития, свързани с действително съществуващи субекти и обекти, носещи същите имена както героите в изложените писмени текстове е случайно и неволно. Всеки читател и посетител на тази страница приема безусловно гореизложеното.“

Въпреки тези предупреждения текстът се разпространи в различни медии, докато накрая влезе в устата на премиера Борисов и вече се цитира в гръцки медии.
По случая агенция БГНЕС съобщи следното: „Информацията за думите на гръцкия премиер Георгиос Папандреу е невярна, заяви специално за БГНЕС българският министър-председател Бойко Борисов. Той каза, че преди час информацията е била проверена от българското Министерство на външните работи и от министър Николай Младенов, на когото предложи да се обадим. Борисов заяви още, че след дни тримата и с турския премиер Реджеп Ердоган, се срещат на контролно-пропускателен пункт и е невъзможно това да е произнесено. Министър Младенов заяви от своя страна, че тази информация е пълна инсинуация, която излезе по странни пътища преди два дни. Нашият посланик в Атина е разговарял с кабинета на Папандреу, откъдето са заявили, че гръцкият премиер никога не е казвал такова нещо. Министър Младенов чрез БГНЕС моли медиите да не се подават на непроверени и спекулативни информации.“

Вместо да питат кабинета на Папандреу и да се занимават с художествена измислица, премиерът и външният министър можеха да се обърнат просто към един компетентен медиен съветник, който да им каже, че това шегаджийски блог. Очевидно техните пресаташета и пиар ексепрти не са в час.

В e-vestnik сме цитирали веднъж блога neverojatno.wordpress.com, който впечатлява с оригинални мистификации – измислено изказване на шефа на гръцките синдикати, със заглавие „Българите са тъпи задници“ (виж тук), и мотивация, подобна на измисленото изказване на премиера Папандреу. Особено достоверно звучат сравненията между Гърция и България, очевидно авторът познава добре Гърция. Не е известен основният автор в блога. Той се подписва с ник chergar. В блога няма електронен адрес или някакъв начин за обратна връзка.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.