Риалитито на Цветанов срещу “Биг Брадър”. Защо не показаха и ареста на Човека глас?

СЕМ изпрати предупредително писмо на Нова ТВ за излъчваните сцени в “Биг Брадър фемили” два дни, след като вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов ги посъветва да бъдат по-внимателни към подобни предавания. Сигурно е съвпадение. В СЕМ едва ли са толкова услужливи към реплики на вътрешния министър.

Случаят, обаче, е любопитен. В e-vestnik досега сме проявявали много пъти несъгласие с приказките на Цветанов. Но донякъде приемаме мнението му за “Биг Брадър фемили” – “Няма нещо, което да даде позитивното в обществото, няма нещо, което да даде възпитателния ефект, който според мен трябва да се цели от всяко едно предаване. Комерсиалното също е важно, но трябва да се замислим каква цена трябва да плати обществото и всички ние.“

Като отставим настрана комунистическата му представа за медиите – че всяко едно предаване трябва да цели възпитателен ефект – Цветанов е прав за липсата на позитивно в “Биг Брадър фемили” и за цената, която трябва да плати обществото за такова шоу. То провокира насилие, простащина, отвращава. Когато се показват сцени на насилие в такова риалити, това само индуцира лумпените.

“Биг Брадър фемили” е събрал безумни двойки и от екрана се лее простотия. Няма позитивно, точно в момент, когато обществото е затиснато от негативни новини. Това обяснява и по-слабия интерес към поредното шоу.

Но в тоя ред на мисли Цветанов може ли да обясни неговото риалити шоу какво цели? Постоянните клипове с арести, които се излъчват в новините, какво позитивно дават? Да уплашат хората, все едно живеем в полицейска държава? Това ли е възпитателният ефект? Да показва масово гавра с хора, дори да са престъпници? Да удовлетвори ниски страсти на тълпата – зрелище как някой е унижаван, арестуван, натискат го на колене с белезници или го просват по корем на пода. Целта е да се страхуват всички? Защото страх е сковал държавата на всички нива. След тия риалитита и изявленията на премиера за далавери във всичко, в администрацията вече никой не смее нищо да предложи, нито да подпише – проект, разрешително, каквото и да е. Държавата направо е блокирана. Това директно задълбочава кризата.

„Аз не гледам „Биг брадър“, защото не смятам, че това е предаване, което заслужава да бъде гледано и такива предавания ни отдалечават от ценностите“, заяви Цветанов. Към кои ценности ни приближава риалитито на Цветанов? Впрочем, нали МВР снима всяка акция – защо не пуснат и ареста на Човека глас Краси Аврамов? Толкова хора ще се изкефят, че го просват на пода…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.