Блогъри не вярват в революция чрез интернет

Фредерик Апе

Смятан за изключителен инструмент за дестабилизиране на диктатури, интернет е и отлично средство за контрол в ръцете на същите авторитарни режими, смятат международни блогъри, които се събраха на форум в Берлин. Украйна, Молдова, Бирма, Иран…обществените вълнения през последните години заеха основно място в интернет, което позволи бързото мобилизиране на демонстрантите и разпространяването на информация за репресиите.

И все пак интернет като феномен не заличава всичко, което сме научили от политологията, социологията и историята, отбеляза журналистът и блогърът Евгений Морозов на презентация в рамките на „Ре:публика 2010“ – форум на повече от 2000 блогъри от близо трийсет страни. „Всички въпроси за интернет, които си задаваме в нашите демокрации, трябва да бъдат зададени и в един авторитарен контекст“, допълни той, като обясни, че всичко, което е качено на интернет, служи на властите за засилване на влиянието им.

„Вашите приятели във Фейсбук, онези, които вие следите или ви следят в Туитър, списъкът с контакти, към който принадлежите, снимките на демонстрантите, които качвате онлайн“, всички тези елементи са източници на информация. „Интернет е оръжие с две остриета. Някои правителства имат армии от функционери, чиято задача е да следят интернет пространството“, предупреди Алмира ал Хюсаини, блогърка от Бахрейн. „Всяко блокиране на сайт, всеки арест служи за създаване на култура на страха“, допълни тя.

Целта е да се разубедят дисидентите: „Това, което все още е по-важно, отколкото цензурата, са мащабите, които придобива автоцензурата“, изтъкна Майкъл Анти, китайски журналист и блогър. Интернет предлага информационни канали и на авторитарните режими, а не само на групи, които се стремят към свобода. „Има демократи, които се противопоставят на диктатури, има и други политически сили със собствени цели“, припомни Морозов.

В дискусионните форуми или в блоговете, които се превръщат в безкрайни, по-дискретни средства за пропаганда, един анонимен блогър винаги ще бъде по-достоверен отколкото местната „Правда“, обяснява журналистът-блогър от беларуски произход. Организации като Мюсюлманските братя също често са много активни и много организирани в онлайн пространството, изтъкна Ал Хюсаини. Но Евгений Морозов изброи три опасности, свързани със същността на световната мрежа. Първата е илюзията, че всеки може да започне революция, тъй като „не може всички да се превърнат в Ленин“.

Втората е моменталността на общуването в интернет, която прави възникналите в интернет движения често много повърхностни : „Съсредоточаваме се много върху краткосрочните резултати и недостатъчно върху дългосрочните промени“, което обяснява ограничените резултати от бунтовете. Последната опасност според него е, че активността в интернет пространството изпреварва реалните действия. Или по-грубо казано: „Възможността да те арестуват или набият си остава норма“, за онези, които искат да свалят диктатура, „Това е реалност, пред която (киберактивистите) трябва да се изправят“, заключи той.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.