“Другарската” критика на Костов показва, че положението е много зле

Ако някой се осмели да критикува правителството, го наричат “комунист”, слуга на Станишев, царя или Доган.
Но, ето че Костов и СДС разкритикуваха правителството, и обясниха, че няма да му оказват безусловна подкрепа. На специална пресконференция през седмицита СДС и ДСБ обявиха, че 60-те мерки на правителството не струват, че то се отдръпва от реформите.

За да затвърди позицията Иван Костов се изказа в същия дух и по бТВ в “Нека говорят” на Росен Петров.
„Нашата тревога е, че кабинетът няма да събере бюджетните приходи и това неизпълнение ще надхвърли вероятно 4 млрд. лв.“, каза Костов. Той някак евфемистично описа, че ни чака финансова катастрофа – над 6% дефицит за годината. Посочихме, че ГЕРБ се отказва от своята програма за реформи, която обяви пред обществото, и я замества с 60 мерки, които няма да дадат резултат, каза още лидерът на ДСБ.

И какво стана сега – освен “комунистите”, и Костов каза, че правителството на Борисов е бла бла.

Любопитно е друго – Костов обясни, че „Синята коалиция“ подкрепя реформаторските идеи на министър Дянков, защото той нямал подкрепата на колегите си в правителството. В това има нещо вярно. В правителството преобладават комунисти по мислене, които, за да обяснят, че са десни, викат “долу комунистите”. Социалният министър на дясното правителство искаше да маха плоския данък, десният премиер проповядва разни комунистически мерки, за да се понесе “справедливо” тежестта на кризата и т. н.
Но зад повечето от тези 60 мерки, които уж са антикризисни, седи финансовият министър Дянков. И според сините излиза, че те хем го подкрепят, хем оценяват като неуспешни 60-те мерки.

Има някои противоречия в позицията на сините, но положението им е разбираемо. Те едвам влязоха в парламента. Костов в мажоритарния си район на изборите в София получи по-малко гласове от червения кандидат Георги Кадиев. Хората, които са гласували за СДС по-рано, гласуваха за ГЕРБ.

Кои са тези хора, които уж са десни и гласуват ту за СДС, ту за ГЕРБ? За съжаление, повечето от тях въобще не са десни. Те искат “справедливост”, тоест да се вземе от богатите, искат твърда ръка, искат някой премиер, който да наказва, уволнява, да праща в затвора. Затова харесваха и Иван Костов преди, защото провиждаха в него именно такъв. Сега очакват същото от Бойко Борисов. Той поне прави шоу и им го дава.

Така го разбират дясното в България. Не като икономическа свобода, оттегляне на държавата, ненамеса на държавата и т. н., ами “да им спрем бюджета” (на БАН и др.), “да не им дадем” (на здравната каса и лекарите), “да им поставим изисквания” (на бизнеса, фирмите), “да ги обложим” (двойните осигуровки на Дянков) и т. н. Тоест идеята за отнемане, наказание и експроприация е в основата на българското дясно.

Но икономиката потъва катастрофално и който го каже, го обявяват за комунист. Е, сега Костов го каза. Сигурно и той е комунист.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.