Кой подпали Измир? Сериалът „Пасифик“ скара гърци, турци и арменци

Американски телевизионен сериал разпали отново историческия спор в Турция за това кой е предизвикал големия пожар в Измир през 1922 г. и за евентуалната отговорност на гърци, турци или арменци за унищожаването на този богат град, търговски и мултиетнически, разположен на Егейско море. В третия епизод от сериала „Пасифик“ за Втората световна война – продукция за няколко милиона долара на Стивън Спилбърг и Том Ханкс , един от персонажите твърди, че турците са опожарили Измир – старата Смирна.

Този момент предизвика възмущението на турците, които са убедени, че гърците са виновни за ужасния пожар. Огнената стихия за пет дни е унищожил над една трета от града. Измир е бил процъфтяващ пристанищен град, в който живеели турци, гърци, арменци, евреи и левантинци, когато гръцките войски го завладяват през 1919 г. след като Първата световна война слага край на Османската империя.  Мустафа Кемал -основателят на модерна Турция, завзема отново града през септември 1922 г., побеждавайки гръцката армия, която е настъпила почти до Анкара. Пожарът става няколко дни по-късно.

Няколко турски медии критикуваха американския сериал. „Това е скандал“, коментира в.“Миллиет“, докато турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, който се очаква да излъчи сериала през април, обяви, ще цензурира диалога, който „наранява турската нация“. Единият от сценаристите (Джордж Пелеканос) е грък. Не е изненадващо, че те ни нападат, посочва анонимен коментатор в интернет-форум.

Според турската официална теза гърците са подпалили Измир, бягайки от града. Гърците твърдят, че турците са подпалили града, за да попречат на християните да се върнат в него. Сред стотиците хиляди хора, избягали от Измир, е бил и Аристотел Онасис, който по-късно става един от най-известните корабовладелци в света, и Анри Ланглоа, съосновател на френската Синематека.

Има толкова много архиви, че може да се защити която и да било теза за произхода на пожара, обяснява за АФП Еркан Серче от университета „Девети септември“ в Измир. Никога няма да се узнае кой е подпалил огъня, но се знае, че турската армия, която контролираше изцяло града, е виновна за това, че не го е потушила, добавя той. Най-логичният сценарий е, че пожарът е започнал случайно и турците са го оставили да продължи, казва Вангелис Кечриотис, гръцки историк от университета Босфора в Истанбул.

И арменците бяха въвлечени в полемиката. Ние имаме документи, които разкриват, че арменците са подпалили огъня, твърди Октай Гьокдемир, директор на общинските архиви в Измир. Представителите на малката арменска общност в Турция твърдят, че тези изказвания са неуместни в момент, когато Турция и Армения се опитват да постигнат помирение и да отворят общата си граница.

Арменците, които са видели как техните близки изчезват в Анадола (по време на кланетата от 1915-17 г., определяни от Армения като геноцид), са се опитвали да избягат, когато турската армия е влязла в Измир. Мислите ли, че те са имали време да подпалят града?, пише арменският журналист Робер Копташ. Близо 20 000 арменци са живеели тогава в Измир. Пожарът е унищожил християнския квартал, наричан „малкия Париж на Ориента“, а турските и еврейските квартали са били спасени. Градът, който е възстановен след войната, днес минава за един от най-модерните в Турция.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.