Как да преживееш апокалипсиса сред удобства и лукс

Дафне Беноа

Схема на убежище на Вивос. Снимка: фирмен сайт

Страхувате се, че не знаете къде да се скриете в случай на апокалипсис, ядрено нападение или астероиден дъжд? Американска фирма има решението, което ви трябва: продажба на места в подземен бункер, оборудван с всички удобства. Просто за всеки случай.

„Не можем да предвидим бъдещето, но можем да се подготвим“, посочва на интернет сайта си групата, която предлага за продажба 4000 места в 20 антиядрени убежища от по 200 места всяко, разпръснати из територията на цяла Америка. За да станеш съсобственик, трябва да платиш 50 000 долара. За децата цената е наполовина, а за „животните“ е безплатно.

„Рано или късно нещо ще ни принуди да потърсим убежище“, казва директорът на фирмата Робърт Висино, който се защитава срещу нападките, че провокира страх: „Ние просто предлагаме едно решение.“ На интернет страницата на фирмата се зарежда обратно броене. Това е времето, което ни остава до края на света, който според календара на маите и Нострадамус ще настъпи на 21 декември 2012 г.

Човечеството всъщност ще се спаси – НАСА казва, че нищо няма да се случи. Но остават всички други катастрофални сценарии, съвестно изброени на потенциалния клиент: ядрен тероризъм, гигантски вулканични изригвания, слънчеви бури, комети убийци или химически и бактериологични атаки. „Не става дума непременно за 2012 г. Нещо може да се случи утре, както след двайсет години“, предупреждава Робърт Висино, който признава, че се страхува най-много от „социална и икономическа анархия“. „Правителството се подготвя за подобни случаи от години и има подземни убежища, но ако не сте част от елита, не може да се възползвате“, отбеляза той.

Неговите бункери, някои от които съвсем нови, а други ядрени убежища от Студената война, които в момента се ремонтират, са направени така, че да могат да останат под водата в продължение на 500 часа, да издържат на температури от 700 градуса, на ветрове от 700 км в час и на поредица от земетресения със сила 10 по скалата на Рихтер. „Като съсобственик на убежище Вивос от вас се очаква единствено да се настаните. Има всичко останало: храна, вода, дрехи, медицински материали, комуникации, много удобно обзавеждане“, обещава брошурата.

Първото убежище, разположено в калифорнийската пустиня, ще бъде готово през септември. Желаещите се увеличават, ако можем да вярваме на Робърт Висино, който твърди, че се явяват по „сто кандидатури на ден“. Не е достатъчно обаче само да имаш средствата. Целта е да се формират самодостатъчни общности, като се подбере палитра от разнообразни таланти. „Не можем да се озовем с много лекари и нито един водопроводчик“, обяснява той и допълва, че иска да създаде един вид Ноев ковчег.

Поддържането на реда не трябва да представлява проблем, смята предприемачът, според когото една трета от кандидатите идват от редиците на армията, полицията и от групи, лишени от сигурност. „Вчера ми се обади представител на специалните части в Афганистан, който поиска едно място, беше много ентусиазиран“, разказва Висино.  Явно трябва да е бил по-мотивиран, отколкото самия бизнесмен, който признава, че не си е запазил място. „Не съм сигурен, че могат да ми го предложат!“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.