Сътрудници на бившите служби раздухват скандала с Батак

Проф. Ивайло Дичев. Снимка: ivayloditchev.cult.bg

Германският вестник „Тагесцайтунг“ публикува статия от българския културолог и преподавател в Софийския университет проф. Ивайло Дичев, която представя в по-различна светлина т. нар. скандал „Митът Батак“. (проф. Дичев също така е син на писателя Стефан Дичев, виж бележката долу). Няколко български вестника публикуваха статии и интервюта с твърдения, че се правят опити да се пренапише историята и се посяга на историческата памет на българина. Историкът и общински съветник от БСП Божидар Димитров разпространи версията, че това е платено от Турция. Същата теза разви и в. „Атака“. Последва и остро изявление на президента, изказване на вицепрезидента и т. н. Преди седмица проф. Ивайло Дичев публикува коментар на същата тема във в.“Сега“, където води седмична колонка (виж тук). Статията му в „Тагесцайтунг“ е повече обърната към чуждия читател и представя по-свободно проблема. Тя е преведена за вестника от английски на немски. Статията беше цитирана избирателно в някои български медии, затова тук е публикуван целият й текст. Заглавието е на e-vestnik:

България се разбуни: След груби заплахи Институтът за Източна Европа към Свободния университет в Берлин отмени една научна конференция в София, която трябваше да изследва националния мит за кланетата в Батак. Малко преди първите избори за евродепутати политици и историци нагорещяват страстите.

Кой би повярвал, че застрашените символи, които предизвикват масова истерия предимно в мюсюлманските общества, ще поставят този проблем и в България. Изследването “Батак като българско паметно място” разбуна страната. То трябваше да се проведе на 7 май в рамките на проекта “Образът на исляма като враг – история и настояще на антиислямските стереотипи в България, по примера с мита за клането в Батак” и включваше конференция и изложба в София и Батак, като водещ беше Институтът за Източна Европа на Свободния университет в Берлин. Ръководеният от д-р Улф Брунбауер проект трябваше да опише как рисунка от късния 19-ти век е участвала във възникването на националния мит около кланетата в Батак. В процеса на потушаване на Априлското въстание през 1876 г. отоманските войски са убили там близо 30 000 души. Конференцията беше отменена.

Вестници и телевизии (особено най-голямата телевизия в страната, в ръцете на Рупърт Мърдок, и най-големият вестник, който принадлежи на на германската вестникарска група ВАЦ), националистически настроени историци и високопоставени лица от държавния апарат се обединиха и твърдяха, че проектът отрича факта на дадените жертви. БАН отказа да бъде домакин на конференцията. Военни членове на националистическата партия и жители на Батак заплашиха открито участниците на срещата със саморазправа, ако конференцията се проведе.

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей обяви, че ще заведе съдебен иск срещу Брунбауер заради отричане на историята. Освен това той твърдеше, че зад фондация “Бош”, която финансира проекта, стоят богати турци, които се опитват да пренапишат българската история, за да вмъкнат страната си в ЕС.

В духа на добрата комунистическа традиция телевизиите показваха ден след ден обикновени хора и ученици, които изразяваха възмущението си и казваха, че е по-добре българската наука да бъде оставена на България. Мартина Балева, българската участничка в конференцията, беше обвинена, че е продала родината си за 2 000 евро.

Държавният глава Георги Първанов, който също е историк, определи проекта като провокация. Подобна конференция е по-добре да не се състои, защото никой няма право да пренаписва българската история. Първанов е социалист – в сравнение с изразените от него позиции на неофашистите не им остана много поле за действие.

Берлинските учени се опитаха отчаяно да обяснят, че не искат да отричат каквто и да е, и че проектът им се занимава с картини и представи. И дори след като други академии и организации предложиха помощта си, те изразиха съжаление, че не са били разбрани правилно, след което отмениха проявата. Институтът за Източна Европа в Берлин засили мерките за сигурност, тъй като Брунбауер всеки ден получава заплахи със смърт. И всичко това заради един проект, който, освен всичко останало, си постави за цел да намали етническото напрежение, което се изостря от националните митове.

Как се стигна дотук? Едно от обясненията може би са първите избори за евродепутати, които ще се проведат на 20 май в България и които се използват от всички партии, които искат да се представят като защитници на националните интереси срещу „Европа”. От тази гледна точка Брунбауер е изпратен, за да фалшифицира българската история. Не е случайно, че Димитров, шефовете на участващите в кампанията медии и държавният глава са бивши сътрудници на тайните служби. Те имат стил да превръщат реалността в измислица.

От вътрешнополитическа страна кампанията се насочва срещу ДПС – как ще реагира тя? Дали ще изрази симпатиите си към отоманците? Всъщност крайнодесните излязоха с предложение да бъде приет закон срещу отричане на кланетата и геноцида срещу арменците (по подобие на Франция). Този закон трябва да спре Турция по пътя й към ЕС.

Силното национално единство по този въпрос е учудващо. Защо българите непременно трябва да се чувстват като жертви? Една от причините за това беше формулирана съвсем открито от един от лидерите на дясната партия ВМРО (също така историк и бивш сътрудник на тайните служби): Щом са ни причинили това престъпление, тогава вече не трябва да се чувстваме виновни за кампаниите за промяната имената, с които режимът на Живков смени имената на турското малцинство в България.

Всичко това можеше да изглежда като странност в иначе малката и миролюбива страна, ако не беше примерът с Полша. Също като в Полша, след много години унижение избухват националистически страсти с неподозирана сила. Само че религията в България не е католицизмът, а националната история. Костите на жертвите от Батак са отвъд дискурса и анализа. Нищо чудно, че православната църква също се присъедини към кампанията. Тя обяви, че ще канонизира жертвите от Батак. А ритуалите се мултиплицират. През април един скелет, за който се твърдеше, че може да е на средновековния цар Калоян, който досега мирно стоеше в музей, беше преместен. Новият му метален ковчег трябва да издържи 3000 години и беше транспортиран за погребението с бронетранспортьор, придружен от президента, свещеници и военен парад. Сега тленните останки на всички бивши владетели трябва да бъдат пренесени в пантеон в бившата столица Търново. Когато мъртвите се събуждат за втори живот, живите трябва да са нащрек.

Бележка на „Тагесцайтунг“: Авторът преподава философия в Софийския университет. Превод от английски: Тобиас Рап

Бележка на e-vestnik: Статията е преведена от немски на български от Росица Стойкова.

Авторът проф. Дичев също така е син на писателя Стефан Дичев, автор на „За Свободата“, „Рали“ и др. произведения свързани с Освобождението на България, станал особено популярен със сериала „Пътят към София“, заснет по негов сценарий.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.