Ревизоро: Хората си искат обещаното парче малка пица, а ги обвиняват, че са алчни

Емил Димитров – Ревизоро. Снимка: e-vestnik

Емил Димитров – Ревизоро е 48-годишен, женен, има деца и внук. Завършил е икономика в УНСС София и право в Благоевград. Работил е като ревизор към министерство на финансите. За направената от него ревизия на Държавния резерв и бартерите нефт срещу зърно по времето на Виденов, е награден като ревизор № 1 през 1998 г. при правителството на Костов. Малко след това е уволнен от министър Муравей Радев, за направената пак от него ревизия на митниците, където той разкрива нарушения по време на правителството на Костов.
Основава Гражданско общество срещу корупцията и издава първата си книга от трилогията „Митница” – „Ревизия” през 1999 г. Следващата година издава втората книга – „Ревизоро”.
През 2001 г. премиерът Симеон Сакскобургготски го назначава за директор на „Агенция Митници”. През 2002 г. правителството сключва консултантски договор за митниците с английската фирма „Краун Ейджънтс” и Емил Димитров подава оставка, в която пише „Поради несъгласие управлението на българските митници да бъде поверено на частна английска фирма”.
През 2004 г. излиза „Митнически дневници” – трета част от трилогията му. А този месец излиза допълнено издание на третата част, което включва нови 20 страници за сделки по време на предишното правителство на Станишев и сегашното на Борисов.
В последните години Емил Димитров последователно е финансов ревизор в държавни учреждения и консултант в одиторска фирма. В момента работи като юрисконсулт.

Колко са спаднали приходите на Агенция “Митници” за 2010 г. и защо?

– За първите два месеца спадът на приходите е близо 14%. За тримесечието обаче агенцията е предпочела да не прави съпоставка на реалните приходи с планираните и е махнала от сайта си информацията, която може да послужи за сравнение.

Финансовият министър Дянков каза, че бюджетът е тънък като малка пица и държавата разчита митницата да събира повече пари. Реалистични ли са тези очаквания в кризата?

– Приходите от митницата през тази година реално би трябвало да са 9 млрд. лв. Когато обаче ГЕРБ тръгнаха да правят новия си бюджет миналата година, решиха, че няма да могат да го изпълнят. Заложиха спад на потребление и др., и го направиха 7 млрд. и 300 млн. лв. И казаха, че това е реален и изпълним бюджет. Т. нар. “бюджет – малката пица”.

Говорим само за приходите от митницата, така ли?

– Да, за приходите от митницата. Те трябваше да са общо 9 милиарда, но ГЕРБ заложиха 7 милиарда. Но дори тези 7 млрд. планирани приходи, като се разделят на 12 месеца, се получава, че за първото тримесечие са назад някъде с около 1 млрд. лв.

Защо сте сигурен, че може да се съберат 9 милиарда при криза?

– Защото през 2009 г. са събрани толкова. Хората и през тази година пушат и пият толкова, колкото и през миналата. Транспортните средства работят. От митницата казаха, че през февруари са събрали по-малко пари, защото нефтеното пристанище на “Нефтохим” не е работило. Имало 72 милиона лева по-малко приходи, защото в България не са пристигнали 6 танкера с гориво през нефтеното пристанище. Да сте чули през януари, февруари или март бензиностанциите да са спрели да работят, да не е имало гориво? Значи, ако не е влязло през пристанището горивото (а аз вярвам, че е така), отнякъде е влязло. Защо никой не каза откъде? През февруари и март митниците са събрали съответно 278 и 345 милиона лева приходи. За да приключат през месец май на нулата (както министър Дянков е казал – по малкия бюджет), трябва да съберат още милиард и четиристотин хиляди лева. Тоест, по още 700 млн. лева през следващите два месеца – април и май. Ако това е истина и те успяват да събират по милиард и половина на два месеца, бюджетът може да стане 9 милиарда. Играем си с цифрите.

Последното допълнено издание на книгата „Митница“ от Емил Димитров – Ревизоро е с корица като предишното. Снимка: e-vestnik

Може да се направи изводът, че има тайна контрабанда и тя се прикрива с цифри?

– Не – има явна контрабанда. Не може в България да има потребление от 23 милиарда къса цигари годишно, а ние да казваме, че тази година с всичките си усилия, ще обмитим 13 милиарда къса. А за останалите 10 млрд. да се говори, че не съществуват, няма цигари без бандерол, хората са намалили потреблението и т. н. Като се сметнат само тези 10 млрд. къса цигари, които ще влязат контрабандно и ще се продадат, се събират достатъчно пари. И не може друг да е виновен, освен хората, които трябва да се занимават с тази работа. А Танов (б. р. – директорът на митниците) казва друго: “МВР отговаря за вътрешността, данъчните отговарят за бензиностанциите.” Всички други отговарят, само не той. В момента премиерът се сърди на майките с деца, че не са отишли да хванат онези от “Цанков камък” и разрешили краденето от “Белене” (б. р. – има се предвид изказването на премиера по телевизията към майките – „Къде са били, като се крадеше?“), на лекарите – че били лакоми, на вдовиците – че искали увеличение на пенсиите, на хората над 70 години, че искали добавка. А всички тези хора искат само това, което Дянков и ГЕРБ с бюджета за тази година са им обещали – парченцето от малката пица. Но понеже го няма и това малко парченце, се започва – вие много искате, вие сте алчни, защо не станахте полицаи да гоните бандитите? Има 60 000 полицаи, има 8000 данъчни, има 4000 митничари.

Не е ли абсурд да има такива нереално ниски приходи от митницата в първите месеци?

– Танов е чужд човек за системата, опитали сме се да му помогнем, насочили сме го. Миналата година той сметна някакви смешни приходи като каза: “Само за две седмици, откакто съм в митниците, приходите скочиха с 25%”. И ти си казваш: “Брей – какво ли ще стане на втория месец? Ние ще имаме не един, а два бюджета!” Обаче не било така. В края на втория месец, каза: “Ние установихме, че 87% от горивата в България са били контрабанда”. И Бойко Борисов за 40-ия ден от управлението си заяви: “Хич нищо друго да не кажа, като ме попитат какво съм направил за 40 дни управление, ще кажа – предотвратих контрабандата на горива, която в България беше 87%”. Тогава си позволих да изляза скромно и да кажа: “Господа, тези цифри не са реални. Те са лъжливи. По-големият проблем е, че министър-председателят, въз основа на тези цифри, на които вярва, взима управленски решения. А това вече е пагубно за всички. Контрабандата на горива не е 87%, защото това би означавало, че 87% от всички бензиностанции в България работят контрабандно. Дайте да ги закрием – Шел, ОМВ, Лукойл… Контрабандата е от 30 до 35%. Но дори и тези 30-35%, ако бъдат овладени и влязат в бюджета, ще бъде добре”. И тогава направих една сметка. Не може да застанеш на границата и да броиш цистерните, да ги умножиш по 52 седмици и да решиш, че това ти е бюджетът за годината. Ако една жена си е купила чанта за 200 лева, това не значи, че всеки ден си купува чанта за 200 лева и може да сметнем колко пари дава годишно за чанти. Това може да й е първата чанта от 3 години насам. Ако в събота си напазарувал за 100 лева, това не значи, че месечно даваш по 3000 лева за храна, а вероятно, че пазаруваш 4 пъти в месеца. Тези сметки – да умножиш нещо по много, не са реални. Ами съкращенията в митниците? Как може да се готвиш за решителна битка и в навечерието й да уволниш половината си войници.

Емил Димитров – Ревизоро. Снимка: e-vestnik

Какво имате предвид?

– Че Танов съкрати 600 души обучен персонал. Ако сега трябва да се назначат нови 600 души, за да се компенсират уволненията, новите хора първо трябва да минат 6-месечен курс. Обучението им ще се точи поне 1 година, випуск след випуск. След което те ще станат младши инспектори. Ще им трябват поне още 2-3 години, за да бъдат на същото ниво като тези, които току що си уволнил. Ако един човек копае с лопата два кубика земя на ден, няма да изкопае 10 кубика, като му дадеш 5 лопати. Ако един служител обмитява 50 души на ден и уволниш 4 негови колеги, той не може автоматично да обмити още 200 плюс неговите и да станат 250. Физически е невъзможно. И 5 химикалки да му дадеш, няма как да го направи.

Не е ли странно, че съкращенията започнаха от митницата?

– Странното е, че заради проблем с ръководството, бяха съкратени редови служители. Съкращаваха се ниски нива.

Това не бяха ли хора, на които новото ръководство смята, че не може да се има доверие?

– Танов остави много погрешни хора. Не може да оставиш вълка в стадото, само защото ти е обещал да яде само по една овца седмично (или дневно). Проблемът на вълците е, че те се заобикалят със себеподобни. Има трима-четирима човека, които се въртят там и те си остават.

Кои са те?

– Шперплата, Шушумигата и Фашиста. Единият определя кои да бъдат уволнени и въз основа на неговите предложения се съкращават. Другият казва каква да бъде структурата – кои митници да бъдат закрити, кои – открити, как да бъдат слети една с друга, как да се променят ръководствата им. Третият дава законодателната инициатива – как да се промени законът така, че да отговаря на изискванията на останалите. Проблемът с вълка е, че той уволнява всички, които не му угаждат на него. Тоест, дори сега да махнеш вълците от ръководството, тези, които са назначени по места, ще останат. Провалът ще е и за следващия шеф на митницата. Защото не може и той да започне реформи, и той да уволнява.

Танов заблуден ли е или има някакъв друг интерес според вас?

– Аз съм бил добронамерен. Според мен всяко правителство има шанс веднага, след като вземе властта, да направи реформа. Те казаха: “От нашата реформа зависят приходите в бюджета, от нея зависи дали ще има пенсии, заплати и т.н.” През август, когато Танов пое митниците, Бойко Борисов му даде 5 задачи – борба с контрабандата, увеличение на приходите, махане на хората с прякори, прозрачност на работата в митниците и всички сигнали, които до този момент са дадени, да бъдат разследвани. Танов тогава каза: “Парите ще бъдат събрани!”. Сега, преди две седмици, каза: “Митницата не е печатница за пари”. Август откриха една компютърна система. Още първия ден Дянков излезе и каза: “Другите го обещаваха, а ние за десет минути го направихме, открихме тази информационна система, свързахме НАП с митниците, това ще донесе между 750 и 800 милиона лева приходи”. Сега Танов казва: “Дянков нещо се е объркал, няма да дойдат тези пари, но през юни ние ще вкараме тази система в експлоатация”. А през август миналата година какво откриха?

Пак през август Бойко Борисов каза: “Махате хората с прякорите и с псевдонимите!”. Сега Танов казва: “Няма да ги махам, само защото имат прякор!” Защо го казва на нас – да го каже на Бойко Борисов, на премиера си. Август трябваше да се пребори с контрабандата, сега казва: “Контрабандата на цигари се увеличава и ще продължава да се увеличава!” Коя от всички задачи, които му бяха поставени, успя да изпълни? А той работи в изключителен медиен комфорт. Целият парламент е зад него, министерският съвет, министърът на финансите и премиерът (който лично го номинира) са зад него. Искам да променя закона – променяш, искам да уволнявам – уволняваш. Нито профсъюзи скачат, нито никой. Всичко е прекрасно, защото се работи да има пари. В един момент, като му се казва – дай сега да видим парите, той отговаря: “Ами няма пари – световната икономика е виновна”. Ако имаше възход на световната икономика, колкото и да се краде, в държавата ще остават пари, без значение кой ще е премиер и кой ще е шеф на митниците. А ние говорим за сегашната ситуация, при тези уволнения, какво точно се случва?

Емил Димитров – Ревизоро. Снимка: e-vestnik

Какво точно се случва?

– Това, че от януари до май трябва да имаме 2,7 млрд. лева, а за първото тримесечие имаме 1 милиард и 200-300 милиона. За следващите 2 месеца трябва да съберем още 1,4 млрд. лв. Дано да ги съберем и да се изпълни бюджетът, но от една страна да казваш имаме 102% изпълнение (тоест, парите са налице), а от друга – да твърдиш, че нямаш пари нито за пенсии, нито за заплати, нито за надбавки, не става. Как хем ги имаш парите, хем ги нямаш? Стига с тази гимнастика с цифрите.

Кой е казал, че има 102% изпълнение?

– Министърът на финансите Дянков излезе и каза, че е изключително доволен от работата на митниците и има 102% изпълнение. Той вече каза пред студенти в университета: “Ако не се справя, ще имате нов министър”. Как сега да излезе и да каже – не съм се справил? Справил се е. И един лев пенсия да даде, пак ще каже: “Браво – много е!”.

Да сте чули нещо за Цайса, Марадоната, Дебелия? Те си отидоха по живо, по здраво. Откупиха ли се, платиха ли си? Напуснаха си по собствено желание и никой за нищо не ги търси. Те бяха ли касиери, не бяха ли касиери? Когато се разбра, че БСП си е назначила касиер в митниците, ДАНС отиде да разпитва журналиста, който си позволи да го огласи. Не да провери дали това е истина или не, а как тази жена го е разбрала, за да не изтече и друга такава информация.

За кого се отнасяше това?

– За Цайса. Сега минава време и се оказва – бил агент на тези, бил агент на онези. Какво прави тогава на този ръководен пост? Марадоната – другата номинация на бившите управляващи, също си отиде по живо, по здраво.

Къде работеха Цайса и Марадоната?

– По време на предишното ръководство на митниците имаме Цайса, Марадоната и Захарчо, които са десните ръце на един шеф. Трима човека въртят всичко. Каква е ситуацията в момента – на единия от тези трима му сменят прякора от Захарчо на Шперплата и той си остава в новото ръководство. Старите двама си отиват по живо, по здраво и на тяхно място идват Шушумигата и Фашиста. Тоест, това са същите хора. Първите двама отиват настрани, следващите двама отиват на тяхно място, а единият си остава на същото място. И Танов казва: “Аз правя реформа”. Има проблем с ръководството, но съкращаваме редови.

А на митницата е някакъв ад – хората чакат с часове и няма кой да ги обслужи?

– Пак казвам – ако работиш на едно гише и на ден си обслужвал по 50 човека, а сега са съкратили четирима твои колеги, не можеш да обработиш 250. Танов каза: “Ще тръгнем да проверяваме всички винзаводи, дестилационни, бензиностанции, складове под митнически контрол, митници, летища, пристанища, гари”. В същото време съкращава половината персонал. Добре – нали някой трябва физически да свърши тази работа и той да е обучен?

Емил Димитров – Ревизоро. Снимка: e-vestnik

Въпросът е какво се прави сега, когато си уволнил 600 човека, а бюджетът ти е назад? Ще печатаме пари ли?
Защото не можеш да си събереш парите от тези, които не плащат – от контрабандата и др. Танов казва: “Занулил съм до литър контрабандата на горива в България”. Ако вярваме на неговите думи, че контрабандата е била 87%, сега като я е намалил до нула, къде са тези приходи?

90% от проблема на държавата е на Кулата. 90% от ресурса на държавата за тази контрабанда е на Кулата. Шеф на Кулата е бил един служител, който се казва Шушков. След това този Шушков е дошъл в Районна митническа дирекция София. По-късно Шушков става дясна ръка и помага за реформата. Сега е награден с поста шеф на три граници на Югозападна митница. Е, Танов не познава ли Шушков? Той е уволняван от Костов. Уволняван е и от мен. Идва БСП на власт и той от зам.-кмет на червените в Благоевград, веднага става шеф на митницата. После толкова са доволни от него на Кулата, че го издигат в София. Сега пък Танов го прави шеф на Югозападна митница. Значи някаква сватба има там. Ами шефът на инспектората – всички нарушения, които сега ги цитираме, са се случили по негово време. Той къде беше? През август Танов каза: “Разбрах, че в митниците никакви проверки не са извършвани или само поръчкови”. Тоест, този човек не е извършвал никакви проверки или само поръчкови. Сега казва: “Той великолепно работи и затова хората го мразят и го нападат”. Оказа се, че министерският съвет още преди време е издал заповед срещу този великолепен служител – да бъде санкциониран за конфликт на интереси – работел е заедно със съпругата си. И как са го санкционирали – като намерили на жена му друга държавна работа. А той е уволнил 600 човека.

Имаше някакъв спор между вас и Ваньо Танов. Вие изнесохте данни за нарушения в митницата, а той каза, че нямате доказателства?

– Тази закачка е във връзка с това, че сега трябва да се обяснява защо няма приходи. Постарах се да намеря един доклад (единственият, който е разсекретен към момента). Този доклад е на Инспектората на министерството на финансите и съдържа 17 страници с констатирани нарушения и с изводи, които по безапелационен начин казват, че дейността на софийската митническа дирекция не е била добра. Има повече опростени актове, отколкото е нормално. Има и обмитяване на камиони с китайски стоки (б. р. – китайско карго, внос с контейнери по море) на сръбската граница, а там е последното място, на което един камион след влизането си в България, би могъл да се обмити. Впоследствие се оказва, че дори не е стигнал до Калотина, а е отишъл в село Гурмазово, в един бивш краварник – там да разтоварва и там да го обмитяват. Малко не върви.

Големият товаропоток на китайски контейнери е през гръцката граница (от Пирея), в случая – през Кулата. Когато един камион с такава стока (а те са десетки и стотици) мине през Кулата, той е в състояние още там да се обмити и да се провери. А той отива в Калотина – и то само по документи. Камионите са разпломбирани, освободена е стоката, вдигната е, а документите са отпътували до Калотина, за да се оформят.

Какъв е случаят с опростените актове?

– Случаят с актовете е следният – един на десет човека, като го хванат в нарушение, му съставят акт. И се оказва, че от 500 акта на Кулата, 100 се отменят впоследствие. А в останалите митници в страната на 500 акта се отменят по 4-5. Тоест, предварително в тях са били заложени пороци. Написани са по такъв начин, че после да паднат в съда или да не се стигне до производство.

Тоест, съзнателно се пишат актове с грешки от юридическа гледна точка?

– Да. Ако ти си адвокат, съставям акт и после пращам фирмата при теб. Разбирате се по пътя и ако аз съм доволен, изведнъж се оказва, че има грешка и актът отпада. Ако не се разберете, актът си продължава. Бих искал да попитам – инспекторатът по митниците не е ли забелязал, че китайски контейнери се обмитяват по сръбската граница и по селата? Не е ли забелязал, че 20% от актовете на Кулата изобщо не влизат в сила? Имаше и един случай с лекарства. Фирма внася лекарства и 5 месеца по-късно казва: “Знаете ли, ние внесохме 5 пъти по-голямо количество – дайте да доплатим”. Как е проверявана тази фирма, за да внесе 5 пъти по-големи количества лекарства? Ами ако са били не 5, а 50 пъти повече? Фирмата е решила и си е признала за 5 пъти. А кой ги провери, кой разреши вдигането на стоката, кой прецени, че точно такива лекарства са внесени, а не други и на каква стойност? Последният случай беше за екобрикети. При една от проверките се вижда, че влизат камиони с екобрикети, но всъщност са били със съвсем други стоки. Когато в Гърция се разбира, че това не са екобрикети, а стоки за широко потребление, за които се дължат големи мита, гърците арестуват нашите сънародници и дори им взимат транспортните средства. В България няма реакция.

Друг случай – митничар работи в бюрото, а жена му като митнически агент идва и освобождава стоки на вносителя. И така 800 пъти! Това не е ли конфликт на интереси? Жената доставя стоката, а мъжът я освобождава от името на държавата. Тези неща са се знаели, а в момента говоря само за разсекретените случаи. И понеже се твърдеше, че няма такива данни, аз реших да му ги дам на Танов. Въпреки че той, като шеф на НСБОП, е трябвало да ги е знаел наизуст и да не го е допускал.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.