Как ще ги догоним антиколониалистите?

Иво Инджев

България става недобро място на инвеститори, които мислят, че сме в 18 век и могат да дойдат като колонизатори и да си правят каквото си искат с народа. Те не са добре дошли. Това заяви премиерът Борисов пред БиТиВи в коментар на статия в австрийски вестник, че чуждите инвеститори ще ги е страх от страната ни, след като агенти на ДАНС „са нахлули в офиси на EVN“.

По думите му цената на тока трябва да бъде намалена, щом като сме енергийния тигър на Балканите. Борисов се закани да дисциплинира чуждите компании у нас. По въпроса за елразпределителите премиерът даде пример как те са си прехвърляли поръчки на свои дъщерни фирми. Предишната власт е позволила това аутсорсване да бъде извършено, зрителите трябва да се запознаят с лудостта, която е ставала в тази държавата, подчерта премиерът.

По думите му в момента държавата има нулево влияние върху елразпределителите, тъй като има под 35 % участие и по-добре и тях да продаде. Припомняме, още в началото на месеца немските инвеститори, стъпили на българския пазар, изразиха неодобрение относно антикризисните мерки на правителството. Според проучване на Германо-българската търговско индустриална камара за 48% от инвеститорите антикризисните мерки на правителството са незадоволителни. 46% са на мнение, че мерките на кабинета „Борисов“ са лоши, а едва 6% ги одобряват.(Money.bg)

Знаете ли защо няма да коментирам тази изява на премиера Борисов? Защото не е важно какво ще кажа аз. Ще я коментират “колонизаторите”. По следния начин:

„Борисов като Чавес заплашва с електрическа ренационализация“. Под това заглавие специализираното италианско електронно издание E-gazette публикува във вторник информация за електроразпределителните дружества в България, съобщи БТА. Българският премиер Бойко Борисов заплашва, че ще ренационализира електроразпределителната мрежа, като анулира договор за 700 милиона евро, подписан преди шест години с германската компания Е.ОН, австрийската – ЕВН и чешката – ЧЕЗ, пише E-gazette.

Борисов, вулканична личност на 51 години, бивш охранител и притежател на черен пояс в карате, неотдавна обвини електрокомпаниите, че ограбват клиентите и отклоняват фондове от обществения доставчик НЕК. Обвинените компании не реагираха, но мениджър от ЧЕЗ заяви анонимно пред един всекидневник, че съществува „напрежение и враждебност спрямо чуждите инвеститори“, пише по-нататък италианското издание.

То припомня, че Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ са закупили през 2004 година 67 процента от електроразпределителната мрежа в североизточната, югоизточната и западната част на страната. Целта на операцията беше да се направи опит за пробив в монопола за благото на потребителите. Клиентите обаче изразяват силно недоволство от услугата и цените, се посочва в информацията. Изданието E-gazette е създадено през 1998 година и работи с помощта на най-голямата италианска информационна агенция АНСА.( Медиапул)

Ще добавя само, че в България никой не смее да шукне по адрес на десетилетните колонизатори от времето на НРБ, които си вдигат цените (на газа например) както си искат. Но срещу “колонизаторите” от онази част на света, за която пазарната икономика е начин на живот от векове, сме много смели. Лесно е да наругаеш с обобщаващи думи демократ, който не налита на бой. Пробвай с онзи, който безцеремонно ти врътва кранчето дори и когато смирено го гледаш как се разпорежда с твоята страна.

От гледна точна на съхраняване на националното достойнство ние май не принадлежим дори и към Третия свят. Там антиколониалната реторика поне се базира на националноосвободителна съпротива. Тук и с това не можем да се похвалим – самият термин “съветски колониализъм” практически не съществува в българското политическо говорене.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.