Д-р Богомил Лазаров: Неистовото желание да запалиш цигара трае до 6 минути

Д-р Богомил Лазаров. Снимки: авторката

Д-р Богомил Лазаров e сред създателите на първия в България кабинет за отказване на цигарите през 70-те години на миналия век. Сега работи в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) – Габрово. Като дългогодишен специалист в борбата срещу тютюнопушенето той дойде от Габрово в София, за да участва в протест пред народното събрание срещу либерелизацията на Закона за здравето. Депутати от ГЕРБ предложиха от закона да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места (включително в заведенията), която трябваше да влезе в сила от 1 юни 2010 година. Проектът за изменения на ГЕРБ предвижда да се разреши на собствениците на заведения до 100 кв.м. сами да преценяват дали при тях да се пуши, или не, а собствениците на заведения над 100 кв.м. да обособяват зони за пушачи и непушачи, както досега.

Д-р Богомил Лазаров обяснява пред e-vestnik защо трябва да се въведе пълна забрана за пушене на обществени места и дава някои съвети за отказване на цигарите.

Пълната забрана за пушене на обществени места ще доведе ли според вас до намаляване на тютюнопушенето в България като цяло?

– Да, убеден съм в това. Сега сме в криза и много хора се съобразяват с финансовите си възможности. При една тотална забрана пушачите няма да се радват на комфорта, който са имали и ще се обръщат все повече към кабинетите за отказване на цигарите. Въпреки че услугата е безплатна, уверявам ви, че е качествена.

Един от аргументите на депутатите от ГЕРБ е, че ако се забрани пушенето в заведенията, бизнесът ще пострада.

– Напротив. Собствениците на заведения ще спечелят много нови клиенти сред хората, които досега ги избягваха, за да не дишат дима на другите.

Много пушачи възприемат тоталната забрана за пушене на обществени места като посегателство върху човешките си права?

– Законът за здравето трябва да се прави с грижа и отговорност към здравето. Който пуши на обществено място, отнема правото на чист въздух и уврежда както своето здраве, така и това на непушачите. Лишава ги от правото да водят здравословен начин на живот.

Протестът пред парламента срещу закона, разрешаващ пушенето на обществени места. Снимки: авторката

Защо според вас депутатите искат да отменят пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни 2010 година?

– Все още съм оптимист и смятам, че тази забрана няма да се отмени, а ще бъде въведена. От 5 години вече експериментираме с някаква полузабрана, но както се вижда, хората си дишат дима на пушачите в заведенията, дори и да се намират на маса за непушачи, което ги превръща по подразбиране в пасивни пушачи. Частичната забрана категорично не върши работа.

Какви се вредите от пасивното пушене?

– То е толкова вредно, колкото и активното, особено за подрастващите. Техният организъм непрекъснато е подложен на отровното въздействие от цигарения дим в семейната среда на родители пушачи, по заведенията, които майките посеращават с децата си и др. Да не говорим за бременните, за внезапната смърт на плода и за малформациите при новородените на майки-пушачки.

Участничка в протеста срещу пушенето. Снимки: авторката

Какво ще посъветвате хората, които искат да откажат цигарите?

– Първо, да убедят себе си, че искат да откажат цигарите. Да си създадат нагласата, че вече е дошло времето да направят тази стъпка в живота си. Ако волята не им достига, да потърсят помощ в кабинетите за отказване от тютюнопушене в РИОКОЗ.

Кои са следващите стъпки?

– Човек трябва да изхвърли от къщата си всички цигари, пепелници и вещи, които миришат на тютюн. Да престане за известно време да общува с пушачи. Задължително да декларира пред приятели и  роднини, че е решил веднъж завинаги да откаже цигарите, така че да му станат свидетели и да го подкрепят. Ако посещава кабинет, да изпълнява указанията на специалиста, който му помага. Има и режим на хранене – препоръчват се повече течности като минерална вода, плодови сокове и др.

Как човек да се справи с нервното напрежение, безсънието и  желанието да си запали, когато тръгне да отказва цигарите?

– Пиенето на повече течности, дихателните упражнения и гимнастиката помагат много. Когато на човек прекалено силно му се допуши, той трябва да знае, че неистовото желание да запали цигара трае до шест минути. Ако устиска до шестата минута, след това повикът намалява и ще му е по-лесно да се въздържи. Фатално е до шестата минута.

Д-р Богомил Лазаров. Снимки: авторката

След колко време изчезват всички абстинентни симптоми?

– Индивидуално е, но сте чували, че има пластири, дъвки, един чудесен български медикамент “Табекс” и др. Всички те намаляват дискомфорта при отказването на цигарите.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.