Трябва ли да спортуват политиците?

Би Би Си

През 2007 г. сп. „Експрес“ разкри, че публикуваните в сп. „Пари мач“ снимки на спортуващия Саркози са обработени, за да се прикрият „паласките“ на талията му

Времето на лидера с внушителни килограми, който се наслаждава на пушенето, пиенето и високо калоричните обеди с първо, второ и трето, отдавна отмина. Американският президент е ас на баскетболната площадка, а френският му колега тича до припадък. В деня, в който бяха насрочени парламентарните избори във Великобритания, лидерът на консерваторите Дейвид Камерън намери време за сутрешен джогинг, а вестник „Сън“ помести на първа страница снимка на тичащия Гордън Браун. Има слухове, че дори иранският президент Махмуд Ахмадинеджад от време на време тича за здраве. И така, дали този фитнес е за да се поддържа форма, или да се демонстрира, че си достатъчно здрав, за да управляваш?

Майк Шелкрос, заместник-главен редактор на списание „Men’s health“ (Мъжко здраве) казва: „Погледнете личностите на ръководни постове в различни сфери на обществения живот и ще установите, че хората с нездрав вид и наднормено тегло в известен смисъл са на изчезване. Хората се отнасят много по-сериозно към здравето и добрия си външен вид, отчасти защото това е важно за образа, който искат да си създадат. Наред с това се смята, че физическата и интелектуалната сила са неразривно свързани и гарантират успех във всяко отношение“.

Шелкрос добавя: „Освен това упражненията поддържат душевното здраве. Спомнете си Уилям Хейг – дори когато нещата не вървяха добре за него като лидер на торите, той като че ли успяваше да се справя. Според мен не е съвпадение, че се занимаваше с медитация и джудо.“ Политиците от високите етажи Джогингът отдавна е популярно занимание за американските политици по върховете. Джордж Буш тичаше, както и дясната му ръка Кондълиза Райс, която ставаше в 4.30 ч. сутринта, за да има време за фитнес пътеката. Президентът Барак Обама отделя за фитнес по 45 минути шест дни в седмицата, и дори съпругата му получава похвали за добрата си форма. Но британските политици започнаха да обявяват публично фитнес режимите си отскоро – най-вече Дейвид Камерън. Той ходи с колело на работа и тича редовно – уточнява, че без музика, взима участие в широко отразявани от медиите събития като кроса Спорт Рилийф майл (Sport Relief mile) в избирателния му район.

Съвети за предизборната кампания

-зарежете бързото хранене и алкохола;
-приемайте много растителни протеини и се придържайте към нисък въглехидратен индекс – овесени ядки и кафяв ориз;
-тренирайте когато можете – дори 15 минути са достатъчни;
-нямате нужда от фитнес салон.

Лидерът на либералните демократи Ник Клег, както може да се очаква от либерален демократ, предпочита средния път – няма фиксиран режим, но от офиса му казват, че се храни здравословно, използва стълбите, вместо асансьора, играе тенис и се разхожда сред природата, когато може. „Когато има свободно време, любимото му занимание е да бъде с децата си, което е много добър тренинг, независимо дали играят футбол в парка, батут в градината или карат колело“. Гордън Браун също казва, че си пада по тичането – или на фитнес пътека на Даунинг стрийт, или навън, в лондонските паркове, заобиколен от охрана. Той нае личен треньор през 2008 г., докато беше на почивка със семейството си.

Какви са възможните отрицателни реакции? През годините Гордън Браун бе критикуван за уморения вид, който има понякога – макар да твърди, че според госпожа Браун е „здрав като планина“, има опасност да изглежда на избирателите съсипан от умора. Но Чарли Бекет от експертната група „Полис“ към Лондонския университет по икономика казва, че значението на физическата форма понякога е преувеличено. „Смятам за интересно, че в епоха, в която сме все по-скептични към политиката, сме също така все по-големи по-идеалисти,“ казва той.

„Преди всичко ни се иска нашите политици да олицетворяват идеята за промяна, която винаги върви ръка за ръка с идеята за младостта. Но според мен не бива да разчитаме прекалено много на одобрението за хора с млада, здрава и атлетична фигура – не на последно място, защото по-голямата част от населението изобщо нямат такива фигури. Така че, да, в тази епоха на технологии и динамика има нещо привлекателно в добрата физическа форма, но аз очаквам и отрицателни реакции“. Той добавя: „Когато възникнат трудности, хората могат да се окажат все по-привлечени от прошарената коса на опита, отколкото от блестящата младост.“

В САЩ президентът се подлага на редовни медицински изследвания, чиито резултати се обявяват публично. След първите такива изследвания, които Обама си направи през март, беше обявено, че той е в отлично здраве, но полага усилия да откаже пушенето. Майк Шелкрос казва: „Много политици бяха вдъхновени от Обама, от начина по който изглеждаше в предизборната кампания, винаги преливащ от енергия. Но това не винаги е носело успех. Някои в крайна сметка изглеждат абсурдно.

За Саркози беше провал, когато колабира миналата година, Борис Джонсън винаги изглежда така, сякаш ще падне от колелото, на Питър Манделсън се подиграват заради провисналите му гърди. Но като избирател аз не искам Питър Манделсън да изглежда като на рекламен календар, искам той да използва интелекта си.“ Издръжливост и концентрация За всеки, ценящ физическото здраве, предизборната кампания, в която се живее под напрежение, в хотелски стаи и бързо хранене – е голямо изпитание.

Сега, след началото на кампанията, пред това изпитание са изправени лидерите на британските партии. „От Америка може да се научи още един урок, ако погледнем Сара Пейлин,“ казва Майк Шелкрос. Тя допускаше грешки в кампанията, когато беше затворена в хотелски стаи като в парник, хранеше се с бургери и не правеше упражнения. Всичко това е най-вредно, когато трябва да си издръжлив и концентриран“. Какво препоръчват експертите? „Имате нужда от много растителни протеини и малко въглехидрати“, казва Шелкрос.

„Храни, които осигуряват енергия. Нездравословни храни като бургерите водят до големи пикове и спадове на кръвната захар. Освен това трябва да правите упражнения, когато е възможно. Ако имате дори 15 минути, направете нещо. Не ви е необходима техника – американският рапър Ъшър не използва хотелските фитнес зали, а прави всичко с помощта на собственото си телесно тегло.“ Той добавя: „Има много неща, които политиците могат да научат от Ролинг Стоунс – от онова, което правят днес, а не в разцвета си. Имат хора, които ги съветват за хранителния режим, правят упражнения, а са хора в 40-те, 50-те и 60-те години“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.