Япония – избори под знака на американската база

Американски офицери във военновъздушната база Мисава, Северна Япония. Снимка: армибейз

Песимистичните перспективи, че японският премиер Юкио Хатояма може да реши дипломатическата кавга за американската военновъздушна база, разпалват спекулациите, че той ще подаде оставка и дори ще свика парламентарни избори в момент, когато в средата на годината предстоят избори за горната камара на парламента.

Японската демократическа партия (ЯДП) на Хатояма, която дойде на власт миналата година с обещания да даде на потребителите повече пари за засилване на икономиката, трябва да спечели мнозинство в изборите за горната камара на парламента, която може да забавя проектозакони, за да води гладка политика. Но подкрепата за правителството на Хатояма спадна рязко откакто то пое властта преди седем месеца и сложи край на половинвековното почти непрекъснато управление на насочената към бизнеса Либерално-демократическата партия (ЛДП).

Следват няколко сценария как ще се развие политическата сага в Япония и какви последствия ще има това за политиката на фона на усилията на страната да продължи икономическото възстановяване и да овладее растящия дълг.

ХАТОЯМА ОСТАВА, ВПУСКА СЕ В ИЗБОРИ ЗА ГОРНАТА КАМАРА
перспектива: вероятно

Хатояма обеща да реши спора за преместването на военновъздушната база Футенма на американските морски пехотинци на южния японски остров Окинава в определения от самия него срок до края на май и дори членове на собствената му партия казват, че може да се наложи той да подаде оставка, ако не успее. Мнозина анализатори обаче казват, че Хатояма вероятно ще се вкопчи в поста си, не на последно място защото демократите бяха крайно критични, когато двама от последните премиери от ЛДП се оттеглиха. Хатояма е четвъртият премиер на Япония за последните четири години.

Като се има предвид, че обществената подкрепа за ЯДП спада и шепа нови по-малки партии вероятно ще вземат от гласовете както на демократите, така и на ЛДП, шансовете, че ЯДП ще спечели пълно мнозинство, необходимо за безпроблемно приемане на проектозакони, се изпаряват.

Някои анализатори казват, че ЯДП и нейните два малки партньора – консервативната Нова народна партия и Японската социалдемократическа партия – все още имат възможност да запазят общото си мнозинство в горната камара. Други твърдят, че демократите вероятно ще трябва или да преобразуват коалицията, или да потърсят допълнителна помощ, най-вероятно от партията „Нова Комейто“, бившия партньор на ЛДП, и/или от една или повече от малките консервативни партии, които се формират сега от отцепници от ЛДП и от група настоящи и бивши лидери на местни власти.

В най-добрия случай изготвянето на политиката ще продължава да е неясно заради състава на настоящата коалиция, в която министърът на финансовите служби и пощенските услуги Шидзука Камей е виден защитник на големите разходи и иска централната банка да купи повече японски държавни облигации, за да финансира икономически стимули.

Камей рядко получава това, което иска, но присъствието му заплита процеса на вземане на решения и води към увеличаване на разходите. В най-лошия случай една разширена коалиция допълнително ще усложни процеса на вземане на решения, като даде на по-малките партии по-голямо влияние от действителния брой на местата им и увеличи натиска за по-големи разходи.

ХАТОЯМА СЕ ОТТЕГЛЯ, НО ТОВА НЯМА ДА ПОВЛИЯЕ НА ИЗБОРИТЕ
перспектива: възможно

Нито една важна фигура от ЯДП не е загатнала, че Хатояма трябва да се оттегли, но анализатори твърдят, че тази възможност не трябва да се изключва.
Непредсказуем фактор е съдебна комисия да преразгледа решението на прокуратурата да не се възбужда дело срещу Хатояма за предполагаеми фалшификации на доклади за политическо финансиране. Съдебно решение в този случай срещу неговия бивш помощник се очаква тази седмица, а японски медии твърдят, че комисията ще излезе с решение за Хатояма този месец.

Съдебната комисия може да доведе до възбуждане на дело, като два пъти отсъди, че прокурорите е трябвало да повдигнат обвинения – изход, който ще окаже допълнителен натиск върху Хатояма да подаде оставка. Влиятелният номер 2 в ЯДП Ичиро Одзама е изправен пред подобно преразглеждане заради друг скандал за финансиране.

Ако Хатояма се оттегли, най-вероятният му приемник е министърът на финансите Наото Кан, избухлив бивш министър на здравеопазването, който настоява централната банка да направи повече за борба с дефлацията.
Кан е също така по-положително настроен относно повишаване на 5-процентния данък продажби в бъдеще, за да се финансират увеличаващите се разходи за социални грижи.

Анализатори твърдят обаче, че смяна на Хатояма вероятно няма да „обърне играта“ в изборите, макар че загърбването на премиера и Одзава, чийто имидж като спасител с остарял стил е недостатък, може да доведе до привличането отново на някои независими избиратели. Това означава, че изгледите за политическо объркване след изборите ще бъдат почти същите както в случай, че Хатояма остане на власт.

ГАМБИТ „ДВОЙНИ ИЗБОРИ“
перспектива: малко вероятно

Много анализатори казват, че е твърде невероятно демократите да рискуват да изгубят огромното си мнозинство във влиятелната долна камара на парламента, като свикат избори, каквито не би трябвало да има до 2013 г.
Демократите и съюзилите се с тях независими членове имат 310 места и заедно със своите два малки партньора имат мнозинство от две трети в 480-местната камара. Загубата на тези две трети ще означава, че управляващият блок няма да може повече да одобрява закони, отхвърляни от горната камара, и ще заплаши с политически застой.

ЯДП дори може да загуби мнозинството си и да предизвика объркване, тъй като партиите ще се разцепват и прегрупират. Независимият политически коментатор Минору Морита обаче каза, че Одзава може да реши, че си струва да се заложи на избори за долната камара, за да потърси нов мандат за демократите и да задържи собствената си власт вътре в партията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.