Божо, говорителят на Цвийич и Каравангелис

Виктор Канзуров. Снимка: e-vestnik

Виктор Канзуров е може би единственият журналист от Македония, който защитава българската кауза. Самият той има българско самосъзнание, но не и български паспорт. Въпреки това неотдавна беше обвинен от министъра без портфейл, че е „част от паспортната мафия” и „професионален българин”. По този повод пуснахме интервю с Канзуров (виж тук). След това интервю министър Божидар Димитров на няколко пъти напада Виктор Канзуров в различни медии и с доста остър език. В интервю за в. „Ретро” Божидар Димитров казва за Канзуров: „Напада ме един чикиджия”. Повод за публикуваното по-долу писмо на Канзуров е интервю на Божидар Димитров пред онлайн изданието „Фрогнюз”, където той не е могъл да отговори. Отговорът на Канзуров всъщност представлява полемична статия, която хвърля малко повече светлина върху българите в Македония и историята им.

На 6 април, 2010 г. министърът без портфейл Божидар Димитров даде интервю във “Frognews.bg”, където обстойно коментира моята личност. Позовавайки се на журналистическите правила, помолих за право на отговор, но такова не ми бе дадено.

Никъде в това интервю Божидар Димитров не говори за предстоящото съдебно дело, на което ще отговаря за клевети срещу мен. Този път Б. Д. не повтаря обвиненията, които  беше разпространил чрез агенция “Фокус” на 1 март тази година, че съм “част от т.нар. паспортна мафия” и “посредник” за получаване български гражданства.

Димитров е снасял информация за бившата Държавна сигурност под три хански псевдонима, Кардам, Тервел и Телериг и вероятно страда от разделена личност. В едно интервю говори като Кардам, в друго като Тервел, а в трето като Телериг. Така, ако е говорил като Кардам за “Фокус”, за “Frognews.bg” вероятно е говорил като Тервел и връзката не е могла да бъде направена. Софийският съд, надявам се, ще състави разделените ченгесарски части на Божовата личност. Там ще се види дали старият доносник, който в ДС е писал доносите си собственоръчно, ще получи съдебно потвърждение, че е и клеветник. Не, че не го знаем и сега.
Всеки може да се убеди в това, а също, че Божидар Димитров е и некомпетентен за министерския си пост, тъй като преди да ме обвини, е могъл да провери в подчинената му Държавна агенция за българи в чужбина и в Министерството на правосъдието, дали там се намира пълномощно на мое име от поне едно лице, кандидатстващо за българско гражданство.
Ако човек не разбира, че нашия патриотарски министър страда от липса на диалог между Кардам и Тервел, може да помисли, че Божидар Димитров, който не се извинява за обвиненията, че съм “посредник” и “паспортен мафиот”, е лъжец без срам. Перде, което със своето клеветническо поведение от позиция на официално лице, срами не само себе си, а и българското правителство и държава.
Ето какви още недоразумения може да предизвика интервюто на министъра в “Frognews.bg.” Б.Д. там твърди: “А на Виктор Канзуров никога нищо не съм му обещавал…Той непрекъснато ме обвинява, че не му давам пари за списание… не е наша политика да правим това, нямаме такава практика…”.

Божидар Димитров в предаването „Горещо“ с Венета Райкова неотдавна. Двамата решиха спонтанно в предаването, че ще издават вестник „Горещо“. Снимка: от екрана

Това не е истина. Обещания за финансиране подобно списание, Б.Д. е давал пред повече свидетели, между които е и Драги Каров, човекът, който в собствената къща в гр. Велес, Република Македония, постави бюстовете на македонобългарските революционери Тодор Александров и Ванчо Михайлов. Драги е подготвен да свидетелства за думите на Б.Д., които се оказват фалшиви.
Но това не е всичко. В интервю за вестник “Класа” от 12 август 2009 г. (което може да се намери на техния уеб сайт), на въпроса на журналиста: “Български общественици от Македония смятат, че България по никакъв начин не съдейства за разпространяване на български вестници или списания. Бихте ли подкрепили българско списание там, списвано от македонски българи?”, току-що назначеният министър Б.Д. отговаря: “Трябва да видим това списание на какво ниво е, как се списва и така нататък и ако то ни харесва, защо не?”.
“Защо не?” казва Б.Д., но след като на 16 декември 2009 г. на имейл адресът на Б.Д. изпращам готово странирано списание, с разходи на месечно и годишно ниво, до ден днешен не съм получил поне куртоазен отрицателен отговор.
Ето такъв министър за българи в чужбина има България в момента. Идеята е списанието с аргументи и факсимилета да полемизира с македонистките антибългарски фалшификации и подмяната на българската история, която ежедневно се прави в Република Македония и е причина за българофобичните настроения на не малко хора там.
Благодарение на неморалния Божидар Димитров, българското правителство е некомпетентно спрямо Македония, с което министърът без портфейл фактически подпомага македонистката позиция по споровете върху историята. След като Божидар Димитров фалшифицира собствените си изречения, какво морално право има такъв човек да говори за фалшифицирането на историята в Република Македония.
Навиците да донася, си остават при Б.Д. Ето какво още говори за мен:
“…При това се гордее с факта, че е ексхибиционист и казва, че е негово свещено право да върши в порно кино онова, което е правил. Точно той не може да бъде лицето на България… не може и не бива той да бъде водачът на българите”.
Не знам за какво порно кино говори клеветникът, може би от подсъзнанието му излизат някакви скрити фантазии…
Вярно, в едно нещо Божидар е последователен – той никога не проверява фактите. Та, Скопие, където аз живея, а и в цяла Македония, нямат порно кино от 15-20 години насам. Никога не съм заявявал неща подобни на измислените изречения от Божидар или от някой негов доносник от Македония. За мен думата “гордост” има негативно, егоистично значение и никога не я ползвам в положителен смисъл нито в текстове, нито в частни разговори. Друго е думата “достойнство”, която очевидно не се притежава от Телериг-Б.Д.

Вероятно алюзията на клеветника е за аматьорски скалъпеното дело срещу мен, от полицията в Скопие преди две години. Тогава бях арестуван и срещу мен беше повдигнато абсурдно обвинение. Истинската причина за задържането обаче беше моята критика на македонската полиция, в речта на откриването на бюста на Тодор Александров във Велес, повече от месец и половина преди ареста. Прокуратурата отказа да поведе дело срещу мен, тъй като нямаше никакви доказателства, а много хора, които присъстваха в заведението в момента на арестуването, ме оневиниха и свидетелстваха, че не съм направил нищо нередно. Така приключи опитът за моето компрометиране по рецептура на късния брежневизъм.
Но какво е интересното в цялата история. Отгатнете кой тогава беше най-гласният в моя защита в България?!

Неизбежният Божидар Димитров. Ето какво казва за мен, след скалъпеното обвинение от скопската полиция, сегашният министър без морал, или беше без портфейл, Божидар Димитров. Цитирам, според вестник “Стандарт” от 22 април 2008 г.: “Виктор, който според шефа на историческия музей Божидар Димитров е скромен мъж и въздържател, бил задържан…” и “Канзуров е от новото поколение българи в Македония, които са интелектуалци и не се страхуват да изявяват българското си самосъзнание, коментира Божидар Димитров”.

Две журналистки на “Стандарт”, които са взели изявление от пишман Божо, са подписани под текста. На уеб сайта на “Стандарт” може да се намери и тази статия.

Божидар Димитров в предаването „Горещо“. Снимка: от екрана

Самият Божо с неговите (не)дела и с идиотичните конструкции, които подхвърля на българските читатели, доказва, че е фурнаджийска лопата – веднъж казва едно, друг път –  друго за един и същ човек. Веднъж иска обезщетение от Турция, а в другия момент лигаво се извинява. Никаква последователност – човек без гръбнак.
Но две негови изречения в интервюто за “Frognews.bg”, очертават по-дълбоко българският проблем по отношение на македонският въпрос, фобията на определени среди в България – чийто представител е Божидар Димитров – към македонските българи. Точно тази фобия, насаждана (на времето) в България и с финансови стимуланти от великосърбите и великогърците, целенасочено се опитваше да предизвика отчуждаване на българският народ от (мисълта и любовта за) Македония и създаваше условия за зараждане на македонизмът.

Божидар Димитров казва за мен: “той действа на принципа от началото на ХХ век: ‘Ке ми дадеш пари, ке се пишам бугарин’”. Божо Димитров отново е сбъркал нещата и излиза, че е исторически неграмотен. Става дума за болното (актуално и днес) свидетелство на Иван Хаджиниколов, в чиято солунска книжарница на 23 октомври 1893 г. се учредява ВМРО. В своите спомени, той разказва как учителите от стара България в Солунската българска мъжка гимназия “Св.Св. Кирил и Методий” са се опитвали да си правят подигравки с македонските българи, ползвайки изречението: “ке ми дайш пари, ке се чинам бугарин”. Иван Хаджиниколов от 1888 до 1892 година преподава аритметика и счетоводство в Солунската българска мъжка гимназия “Св.Св. Кирил и Методий”, така че свидетелството е от краят на ХIХ, а не от началото на ХХ век, както твърди чалга-историкът.

Оспорването на българската етническа принадлежност на македонските славяни (както показва и примерът на Иван Хаджиниколов – не без помощ на официални български структури) в края на ХIХ и началото на ХХ век, та и до днес, е великосръбски и великогръцки начин на мислене.
Великосръбска и великогръцка теза е, че българите в Македония не са българи, а са направени такива с пари и пропаганда. Великосръбските и великогръцките хегемонисти пропагандно ползваха (както виждаме – подхвърлени и от българска уста) изречения от типа “ке ми дайш пари, ке се чинам бугарин”, за да постигнат целта – да не бъдем един народ. Интересно е как – без да го цитира точно – това изречение излиза от Божидаровият “ум” и от Божидаровото (под)съзнание, като синоним за Македония, когато иска да обиди някой македонски българин.

Божидар никъде не дава логическо обяснение на мисълта, че условие за декларирането ми като българин, са парите за списание, които освен това не искам за себе си, а за благородна инициатива според мен, с която допълнително ще си слагам главата в торбата. Ако са ми били парите водещ критерий в живота, досега щях да си изградя кариера като македонист или като сръбски или гръцки човек в Македония. Получаването или не-получаването на пари от България за някакъв проект, може да ме направи само доволен или недоволен, но все пак – българин.
Освен, че е типично за посредствени хора, изречението “Ке ми дадеш пари, ке се пишам бугарин”, Божидар Димитров с опростяваща лекота се опитва да го наложи като някакъв преобладаващ за географска Македония “принцип от началото на ХХ век”. С това Божидар откровено показва омраза към македонските българи.

Обаче тезата, която произлиза от думите му за въпросителна етническа принадлежност на македонските славяни, не е оригинално негова. Това е теза на великосръбския стратег, географ, етнограф и пр., Йован Цвийич – че македонските славяни са аморфна маса. В същия дух за “славяногласните” жители на Македония “разсъждаваше” на времето и гръцкия владика и знамеводител на фанариотската пропаганда, Германос Каравангелис: “Вие сте гърци още от времето на Александър Велики, но минаха славяните и ви славянизираха”.
Йован Цвийич ли е министър за българи в чужбина? Или Германос Каравангелис?

Роденият в Созопол Божидар Димитров, за когото много хора в България говорят, че по етнически произход е понтийски грък или ром-циганин – което не е важно, няма нищо лошо да си какъвто и да е – с неговото поведение допуска да се помисли, че наистина не е българин. С необоснованите му обвинения и въобще с патриотарското му поведение в публичното пространство, излиза, че за да се справи с критиките, които отиват по негов адрес, той по нахален начин се прави по-голям българин от истинските българи, доказвайки непрекъснато, че е нещо което действително не е. В същото време определя със своите скромни интелектуални и морални качества и  кариеристки мотиви кой какъв е.

Друга голяма заблуда на Божидар Димитров, която отново повече говори за амбициите му, е тезата, че ако някой ръководи някакво списание в Македония, веднага трябва да бъде водач на българите там. Просто едното с другото не са задължително свързани. Това е логика разбираема и за малки деца. Никога не съм имал и не съм проявявал амбиции да бъда водач на българите в Македония. А Божидар нека не ни натоварва с неговите амбиции. Той самият не може да стане водач – от фурнаджийска лопата водач не става.
Неговото подценяване на македонските българи, че те не могат автономно и самостоятелно да вземат решения, е още едно доказателство за фобията му към Македония и към македонската българщина.
Едва ли Божидар ще бъде питан, кой да бъде водач на българите в Македония. Той нека да си гледа гръцките и сръбските политики и службата, към която вероятно още принадлежи, и за която е вербуван от капитан Цветан Станимиров през 1973 г.

Дали Божидар не иска водач на българите в Македония да бъде финансираният от него П.Е., който в средата на 60-те години е донасял на югославската тайна служба за държавна сигурност – УДБА, срещу един лекар от Скопие с българско съзнание? С тези документи разполага формираната в Република Македония Комисия  за лустрация. Нека да проверим досиетата и да уточним с каква мотивация Божидар Димитров се опитва да направи имидж на живата легенда на българите в Македония на този УДБА-джийски доносник.
Нека след това Божидар Димитров да обясни как така, разполагайки с парите на българските данъкоплатци,  дава пари на УДБА-джии, а не помага за културни прояви на македонските българи.
Дали българските граждани са решили чрез Божидар Димитров да финансират УДБА, а да не помагат проекти, които ще защитават историческата истина за Македония?!

Кога министър-председателят Бойко Борисов, ще се изясни за тези въпроси, включително и за клеветите на неговия министър, който без доказателства обвинява, че съм част от паспортната мафия и посредник за гражданства?!

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.